Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Halford-Halford IV Made of Metal (Metal God Records 2010)

"Σεβασμός στον Metal God"




Αυτή τη φράση πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του πριν,κατά τη διάρκεια,και μετά το τέλος της ακρόασης αυτού του άλμπουμ. Μετά από δύο πολύ μέτριες κυκλοφορίες με τους Judas Priest (Nostradamus & Angel of Retribution) θα πρέπει να ομολογήσω πως ήμουν ιδιαιτέρως σκεπτικός γι' αυτήν τη νέα κυκλοφορία του Rob Halford. Όταν,δε,κυκλοφόρησε το single προπομπός του άλμπουμ "The Mower" μαύρα φίδια άρχισαν να με ζώνουν. Η φωνή του Metal God  και οι συνήθεις τσιρίδες που έχουν στοιχειώσει κατά καιρούς τις ερμηνείες του (βλ. Painkiller) απουσίαζαν εντελώς εντείνοντας την ανησυχία μου. Αυτό όμως που μου έδωσε το τελειωτικό χτύπημα ήταν το artwork  του εξωφύλλου που ήταν το peak της κακογουστιάς. Ευτυχώς όμως για όλους μας ο Halford δεν είναι κάποιος που μπορείς να ξεγράψεις έτσι εύκολα και έτσι το Made of Metal μπορεί να χαρακτηριστεί,τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου,ως ο πλέον προσωπικός και κορυφαίος δίσκος στην μέχρι τώρα solo καριέρα του.

Την παραπάνω άποψη έχω κάθε λόγο να την πιστεύω και να την υποστηρίζω αν λάβουμε υπόψιν την ηλικία αυτού του ανθρώπου,το γεγονός ότι μας έχει ξαναπροσφέρει τέτοιες ερμηνείες σε άλμπουμ όπως τα Turbo και το Defenders of the Faith και από το γεγονός ότι μέσα σε αυτή την κυκλοφορία καταφέρνει να συνδυάσει το σύγχρονο Power Metal ήχο με πολλά στοιχεία από το NWOBHM! Η κυκλοφορία αυτή μας προσφέρει μια πλειάδα κορυφαίων τραγουδιών. Από το τρομερά μελωδικό Fire and Ice μέχρι τα Priest-like Speed of Sound,Hell Razor και We own the Night! Η κυκλοφορία αυτή περιέχει επίσης δύο από τα κορυφαία τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ποτέ ο Halford. Το Like There's no Tommorow και το αλά-Breaking the Law,Matador, στα οποία μας δείχνει τις τεράστιες ερμηνευτικές του δυνατότητες (βέβαια στο δυνατό αυτό αποτέλεσμα συμβάλλει τα μέγιστα και η τεράστια μορφή του Bobby Jarzombek πίσω από τα drums).

Οι Μουσικοί που πλαισιώνουν τον Halford είναι και αυτοί σε πολύ μεγάλη φόρμα με τους Mike Chlaskiak & Roy Z συνθετικά να πηγαίνουν ένα βήμα παραπάνω από τα Ressurection και Crucible και τον Mike Davis να δηλώνει παρόν με το ώριμο και στιβαρό παίξιμό του. Με καλογραμμένα solos και τρομερές εναλλαγές μελωδιών σε κάθε τραγούδι (όπως το Matador αλλά και το άκρως συναυλιακό Thunder and Lightning) το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απίστευτο. Ελάχιστα είναι τα τραγούδια και τα στοιχεία που σε ενοχλούν σε αυτό το άλμπουμ και ευτυχώς είναι προς το τέλος του. Και ναι μιλάω για το "The Mower" που σίγουρα αποτέλεσε την ποια ατυχή και παραπλανητική επιλογή single προπομπού στην ιστορία του Heavy Metal. Και φυσικά δεν θα μπορούσα με τίποτα να παραλείψω το απίστευτα γελοίο εξώφυλλο,ο δημιουργός του οποίου πρέπει να λιθοβοληθεί δημόσια!

Η παραγωγή του Made of Metal είναι πραγματικά εκπληκτική και αυτό βοηθά πολύ στην εικόνα της απόδοσης του Rob Halford. Με σωστές φωνητικές τοποθετήσεις,με πλήρη έλεγχο της φωνής του και πλαισιωμένος αρμονικότατα από τους μουσικούς του αποδεικνύει πως η "γριά κότα έχει το ζουμί". Με το Made of Metal ο Halford αποτίει φόρο τιμής στο σύνολο της καριέρας του,προσθέτοντας νέα στοιχεία στη μουσική του και τη φωνή του,χωρίς όμως να ξεχνά όλα αυτά που τον έκαναν μία από τις κορυφαίες φωνές του Heavy Metal.

Μπορούμε με καθαρή συνείδηση να βγάλουμε το καπέλο σε αυτό τον κορυφαίο ερμηνευτή και να ελπίσουμε ότι θα καταφέρει να πείσει τους Priest να βγάλουν επιτέλους κάτι πραγματικά ποιοτικό πριν ξαναματώσουν τα αυτιά μας με μετριότητες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου