Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Antony and the Johnsons - Swanlights (Rough Trade 2010)

Το να είσαι προικισμένος με μια τόσο μοναδική και αισθαντική φωνή σαν αυτή που που διαθέτει ο Anthony Hegarty μοιάζει να είναι ευχή μα και κατάρα! Από τη μία το συναίσθημα που βγαίνει καθώς τραγουδά είναι τόσο έντονο που μοιάζει σα να παίζει μαζί μας ένα εξαιρετικά ιδιοφυές παιχνίδι! Από την άλλη ακριβώς αυτό το έντονο συναίσθημα που βγάζει η φωνή του μοιάζει σα να είναι ικανό να στοιχειώσει αιώνια οποιοδήποτε τραγούδι,καταδικάζοντας το να γίνει πολύ βαρύ για να είναι ανεκτό στα αυτιά του μέσου ακροατή!

Το The Crying Light έμοιαζε να αντικατοπτρίζει αυτή τη μελαγχολία στην οποία αναφέρθηκα. Το ολοκαίνουριο Swanlights μοιάζει σαν να φέρνει έναν αναζωογονητικό αέρα χαράς. Το Everything is New που ανοίγει το δίσκο δείχνει το δρόμο και μέσα από το πιάνο του μας οδηγεί σε ένα ολοκληρωμένο μουσικό θαύμα. Το The Great White Ocean που ακολουθεί είναι ένας ύμνος στην ανθρωπιά και την ανθρώπινη επαφή. Ακούγεται σαν ένα παλιό παραδοσιακό τραγούδι. Γοητευτικό,λυπητερό με ψήγματα όμως απατηλής ευτυχίας!

Ξεχωρίζει επίσης το ομώνυμο Swanlights με τον Hegarty να μοιάζει σα να τραγουδά παρασυρμένος από τους δαίμονες του,και όσο αυτός φανερώνει κάθε πτυχή του στον ακροατή τόσο ο δίσκος αγγίζει το τέλειο! Το Τhank you for your Love είναι ένα πολύ εσωτερικό και συναισθηματικό τραγούδι,ένα τραγούδι που σου δημιουργεί την ανάγκη να ξεσπάσεις σε έναν εκφραστικό οργασμό!

Η συμμετοχή της Bjork στο Fletta μας δίνει την ευκαιρία να ζήσουμε μια από τις πλέον εξωπραγματικές ερμηνείες τραγουδιών,ντυμένη με μελωδίες σκοτεινές και σχεδόν απόκοσμες!

Κλείνοντας ο δίσκος σε αφήνει με ένα και μόνο ερωτηματικό. Ποια να είναι άραγε τα φαντάσματα που καθοδηγούν τον Anthony Hegarty; Εικόνες από παλιές αγάπες,χαμένοι φίλοι,μέντορες; Κανείς δεν το ξέρει και προφανώς κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να το μάθει. Ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα που σου γεννά η ακρόαση αυτού του δίσκου αξίζει πέρα ως πέρα το να γιορτάσεις την κάθε του στιγμή και να ρουφήξεις μέχρι το μεδούλι την ομορφιά και το μυστήριο που αυτός αποπνέει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου