Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Arcade Fire-The Suburbs (Mercury 2010)

Πίσω στο 2007 όταν οι Arcade Fire κυκλοφορούσαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τον τίτλο Neon Bible,όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι αυτή θα ήταν μια δύσκολη και κομβικής σημασίας κυκλοφορία. Όμως οι Arcade Fire ξεπέρασαν με σχετική ευκολία αυτό το "εμπόδιο",καθώς κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από πλήθος μουσικών αρθρογράφων,περισσότερες ίσως από όσες έλαβε το ντεμπούτο τους,Funeral, το 2004. Μετά από μια ακόμα τριετία η μπάντα επέστρεψε,ηχογραφώντας αυτή τη φορά στην γενέτειρα τους,την Νέα Υόρκη.

Από την πρώτη κιόλας ακρόαση φαίνεται πως αυτή τους η νέα κυκλοφορία,που απαρτίζεται από 16 τραγούδια,έχει κάτι το διαφορετικό. Μπορεί τα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους να ήταν πραγματικά καλά,στήριζαν όμως,σε μεγάλο βαθμό,αυτή την επιτυχία στην δυναμική ορισμένων μόνο τραγουδιών που περιείχαν.Το The Suburbs είναι ένα άλμπουμ το οποίο είναι ωραία στο σύνολο του,δίχως την παραμικρή υστέρηση,και αποδεικνύεται ότι η μπάντα δούλεψε πολύ σκληρά και μεθοδικά για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Η ακολουθία των τραγουδιών είναι σχεδόν άψογη και κρατάει τον ακροατή ζεστό κάθε δευτερόλεπτο. Τα τραγούδια μεταξύ τους μοιάζουν να μην έχουν κάποια ηχητική συνάφεια,αλλά αποτελούν ένα πραγματικά πολύ δυνατό σύνολο. Ο ακροατής μπορεί να συναντήσει από δυνατά punk-influenced τραγούδια (όπως το Month of May),μέχρι ακουστικές ελεγείες (όπως το Wasted Hours). από το εναρκτήριο ακόμα τραγούδι,The Suburbs,ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι η ηχητική κορύφωση προχωρά στιγμή με την στιγμή καθώς ακούει τον δίσκο. Αυτό σε συνδυασμό με την ποιότητα που σου δίνει το κάθε τραγούδι αποτελούν αν μη τι άλλο την συνταγή για μια άκρως επιτυχημένη κυκλοφορία.

Το υπέροχο είναι ότι μέσα στο The Suburbs το κάθε τραγούδι μπορεί να σταθεί άριστα ποιοτικά και μόνο του,αλλά και σαν κομμάτι του ευρύτερου συνόλου.Μουσικά οι επιρροές σε αυτή την κυκλοφορία καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος,από τον Bruce Springsteen μέχρι τους Depeche Mode.Προσωπικά ξεχωρίζω τα Ready to Start,καθώς κλιμακωτά σε οδηγεί σε ένα πραγματικό μουσικό θρίαμβο και το City with no Children,το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στο σκοτάδι του περιεχομένου του και την λαμπρότητα της σύνθεσης του,δημιουργώντας ίσως το καλύτερο τραγούδι που οι Arcade Fire συνέθεσαν ποτέ.Στα υπόλοιπα τα two-part τραγούδια ,Half Light και Sprawl, είναι ενδεικτικά του γεγονότος πως η μπάντα αρχίζει να κινείται σε νέα δημιουργικά μονοπάτια.


Οι Arcade Fire έφτασαν από το underground στην καταξίωση με βήματα αργά και σταθερά. Έφτασαν σε αυτό το σημείο όχι κινούμενοι με βάση κάποιο σχέδιο,αλλά κυριολεκτικά κατά τύχη. Με κάθε κυκλοφορία τους μοιάζουν σα να θέλουν να μας πουν και από μία ιστορία και το The Suburbs είναι η πιο συγκλονιστική ιστορία που μας έχουν ως τώρα πει. Μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο μεγαλειώδες,όσο ήταν το ΟΚ Computer για τους Radiohead,αν και πιστεύω πως το ξεπέρασαν και αυτό!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου