Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Keep Shelly in Athens-In Love with Dusk (Forest Family/Transparent 2010)

Βλέποντας το όνομα της συγκεκριμένης μπάντας φαντάστηκα ότι πρόκειται για τίποτα ξένους (Άγγλους κατά προτίμηση) που απέκτησαν κάποιου είδους κόλλημα με την Ελλάδα και θέλησαν να χρησιμοποιήσουν κάτι το Ελληνικό στην κυκλοφορία τους. Η έκπληξη μου έγινε πελώρια όταν έμαθα ότι οι Keep Shelly in Athens είναι Έλληνες και ακούγοντας το "In Love with Dusk" κυριολεκτικά δάκρυσα. Επιτέλους η Ελληνική ηλεκτρονική σκηνή παράγει άλμπουμ εξαιρετικής ποιότητας που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες κυκλοφορίες του εξωτερικού!Ας επικεντρωθώ όμως στην ουσία αυτού του άλμπουμ (το οποίο αξίζει να σημειώσω πως έχει ήδη εξαντληθεί).

Το Αθηναικό duo,λοιπόν,μέσα στα 20 λεπτά που διαρκεί η κυκλοφορία τους μας παραδίδει σεμινάρια downtempo ηλεκτρονικών ήχων και κάνουν πραγματικά τον ακροατή όχι μόνο να ερωτευθεί την ομίχλη,αλλά να βιώσει πραγματικά τον έρωτα σε όλες τις πιθανές μορφές του μέσα στην ομίχλη. Οι συνθέσεις χωρίς πολλές φανφάρες και εντυπωσιασμούς έχουν ένα ιδιαίτερο vibe και μέσα από αρκετά σκοτεινά ηχοτοπία ουσιαστικά μας εισαγάγουν στο απόλυτο ίσως soundtrack της πόλης. Το κάθε τραγούδι αποπνέει μία εξαιρετική ηρεμία και σε παρασύρει σε ένα ταξίδι εικόνων και συναισθημάτων. Ο αισθησιασμός κυριαρχεί σε όλο το άλμπουμ και η μουσική των Keep Shelly in Athens απογυμνωμένη από κάθε είδους επαναλαμβανόμενες μουσικές φόρμες μοιάζει περίεργη μεν,άκρως ελκυστική δε,ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ακροατή.

Το να ξεχωρίσεις κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Το εναρκτήριο "Running Out of You" σε παρασύρει με τον ήρεμο και σταθερό ρυθμό του σε ένα ασταμάτητο λίκνισμα,το υπέροχο "Fokionos Negri Street" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το soundtrack του απόλυτου έρωτα, ενώ το "Cremonia Memories" (το οποίο δεν πρόκειται να βγει για χρόνια από το mp3 player μου) σε μεταφέρει άνετα στην εικόνα δύο εραστών που απολαμβάνουν έναν ερωτικό χορό κάτω από το σεληνόφως (και μπορώ να το συγκρίνω σε όγκο συναισθημάτων μόνο με το "Love on a Real Train" των θεών Tangerine Dream). Η συνέχεια συνεχίζει στο ίδιο υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Ακούγοντας το "Rainy Night" νομίζεις ότι πραγματικά θα δεις μόλις κοιτάξεις από το παράθυρο σου τις σταγόνες της βροχής που πέφτουν στην πόλη,στο "Don't be Afraid" ο ρυθμός και τα φωνητικά είναι πραγματικά συγκινητικά και στο "In Love With Dusk" πραγματικά βιώνουμε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι μέσα στο ομιχλώδες αστικό τοπίο. Αξίζει να σημειώσω ότι όπου υπάρχουν φωνητικά,αυτά αγγίζουν το τέλειο καθώς υποστηρίζουν τέλεια τις συνθέσεις και δημιουργούν ένα πραγματικά αξεπέραστο αποτέλεσμα!

Οι Keep Shelly in Athens κατάφεραν αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο. Έκλεισαν μέσα σε μια και μόνο κυκλοφορία τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες σκότους και σαγήνης. Ύμνησαν τον έρωτα και έκαναν την "μυστήρια" ομίχλη πιο ελκυστική παρά ποτέ. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτή η μπάντα έβγαλε την κορυφαία εν Ελλάδι κυκλοφορία της χρονιάς,και ίσως μια από τις καλύτερες ηλεκτρονικές κυκλοφορίες του 2010. Μένει μόνο να παρακολουθήσουμε με αγωνία τη συνέχεια και να ανακαλύψουμε μαζί τους και άλλα μυστήρια της σύγχρονης αστικής ζωής!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου