Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Jeniferever-Silesia (Monotreme Records 2011)


Η Σουηδία πέρα από παράδεισος διαβίωσης φαίνεται ότι αποτελεί και παράδεισο για κάθε είδους μουσική! Χώρα με μεγάλη μουσική παράδοση τις δεκαετίες του '70 και του '80 (ABBA rules,Heavy Load-για τους πιο metal τύπους-κλπ),αλλά και με αρκετές και καλές μπάντες στο Indie και Pop μουσικό ιδίωμα του σήμερα (Lykke Li,Mando Diao,Sounds),με τον καιρό εξαπλώθηκε και σε πιο ιδιαίτερες μουσικές φόρμες,όπως αυτή που εκπροσωπούν οι Jeniferever.

O ήχος τους,μια μίξη post-rock,σύγχρονης indie και ambient,έχει βρει πολλούς λάτρεις,κάνοντας τους μια από τις πλέον ονομαστές και ενδιαφέρουσες μπάντες του συγκεκριμένου ιδιώματος! Αυτή λοιπόν η μπάντα (που εμπνεύστηκε το όνομα της από ένα από τα πρώτα τραγούδια των Smashing Pumpkins),μετρά ήδη δέκα χρόνια ζωής και αισίως έχει φτάσει στην τρίτη ολοκληρωμένη της κυκλοφορία (έχουν κυκλοφορήσει επίσης μια σειρά από ΕΡ και singles)και καταφέρνει να μας γοητεύσει και πάλι.

O τίτλος του νέου τους άλμπουμ έχει κι αυτός την δική του ιστορία,όντας εμπνευσμένος από το όνομα του σιδηροδρομικού σταθμού,στον οποίο ο τραγουδιστής τους Kristofer Jönson έμαθε για τον θάνατο του πατέρα του,λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν τις ηχογραφήσεις αυτής της κυκλοφορίας.Αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα στη δημιουργία ενός άλμπουμ ιδιαίτερα ατμοσφαιρικού και έντονα συναισθηματικού.

Χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και φανφάρες,το Silesia ακούγεται άμεσο,και αφήνει το συναίσθημα να αναπτυχθεί σταδιακά,επιτρέποντας στον ακροατή να νιώσει κυριολεκτικά κάθε νότα του.Σε αυτό το κομμάτι επιτυγχάνει πλήρως το στόχο του,αν και δυστυχώς δεν καταφέρνει να αποτελέσσει ηχητικό ορόσημο για την μπάντα,καθώς η παραγωγή είναι δυστυχώς για ακόμη μια φορά αρκετά φτωχή!Παρόλα αυτά μέσα στα 52 λεπτά της διάρκειας του και στα εννέα τραγούδια που το απαρτίζουν καταφέρνει να χαρίσει στον επίδοξο ακροατή μια ολοκληρωμένη και πολύ δυνατή μουσική εμπειρία.Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια από το συγκεκριμένο άλμπουμ αυτά σίγουρα θα ήταν τα "Cathedral Peak","Hearths" και "Deception Pass" που σε κερδίζουν με την πρώτη κιόλας ακρόαση.

Αν και σε γενικές γραμμές το Silesia δεν είναι και το καλύτερο άλμπουμ της μπάντας,οι Jeniferever καταφέρνουν και πάλι να δημιουργήσουν μουσικές που δεν είναι αγχωτικές και καταθλιπτικές,δείχνοντας όμως εμφανώς πως είναι μια μπάντα που βρίσκεται ακόμη στην αναζήτηση της δικής της μουσικής ταυτότητας!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου