Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

31 Χρόνια χωρίς τον Ian Curtis

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 31 χρόνια από την αυτοκτονία και τον θάνατο του Ian Curtis!

Το Music Velocity Blog σας παραθέτει ένα σύντομο βιογραφικό του Curtis καθώς και μια πιο εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία των Joy Division.


Ian Curtis 1956-1980


Βιογραφία Ian Curtis

O Ian Kevin Curtis γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1956 στο Manchester και ήταν γιος του Kevin και της Doreen Curtis.Η οικογένεια έμενε στο Hurdsfield,λίγο έξω από το Macclesfield και εκεί ο Ian πήγε στο Δημοτικό.Αργότερα η οικογένεια μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Victoria Park,διαμέρισμα στο οποίο ο Ian έμεινε μέχρι το 1973.

Στην ηλικία των 11 κερδίζει υποτροφία για το King's School του Macclesfield.Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας μέτριος μαθητής,ο Ian δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τα θέματα του σχολείου θέλοντας να πιάσει δουλεια στη μουσική βιομηχανία.Λάτρευε τους David Bowie,Iggy Pop & Velvet Underground. Το πρώτο του βήμα στον κόσμο της μουσικής το έκανε μέσα από την εργασία του στο μαγαζί της Rare Records. το γεγονός αυτό τον βοήθησε πολύ στο να διευρύνει τους μουσικούς του ορίζοντες.

Ο Curtis γνωρίζει την γυναίκα του Deborah Woodruffe τον καιρό που πήγαιναν και οι δυο σχολείο στο Macclesfield.Παντρεύονται στις 23 Αυγούστου του 1975 και μετά από αρκετές μετακομίσεις,καταλήγουν το 1977 στο σπίτι που βρίσκεται στο νούμερο 77 της Barton Street.Λεπτομέρειες για τον κοινό τους βίο υπάρχουνσ το βιβλίο της Deborah Curtis με τον τίτλο Touching From A Distance.Μαζί απέκτησαν έαν παιδί,την Natalie,που γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1979.

Πέρα από τραγουδιστής των Joy Division ήταν και ο βασικός στιχουργός τους.Οι στίχοι του ήταν εμπνευσμένοι από τους W S Burroughs, J G Ballard και David Bowie.Τα περισσότερα τραγούδια του τα έγραψε στο σπίτι της οδού Barton. Για πολλούς οι στίχοι του αντικατόπτριζαν την συναισθηματική του κατάσταση και τα προβλήματα του.

Για αρκετό διάστημα εργάστηκε σαν κοινωνικός λειτουργός για την Επιτροπή Διαχείρισης Εργατικού Δυναμικού,στο Manchester αρχικά και έπειτα στο Macclesfield.Για αρκετό καιρό προσπάθησε να συνδυάσει τις υποχρεώσεις του με την μπάντα μαζί με την κανονική του δουλειά μέχρι που τελικά αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει!

Υπήρξε πληθωρική προσωπικότητα και εμφάνιζε διαφορετικές συμπεριφορές ανάλογα τους ανθρώπους.Μερικές φορές ήταν οργισμένος και προσβλητικός,αλλά σε γενικές γραμμές υπήρξε άνθρωπος γενναιόδωρος και άνετος.Παρά τα προβλήματα της υγείας του και την πίεση από τις υποχρεώσεις του με την μπάντα,οι περισσότεροι τον χαρακτηρίζουν σαν έναν άνθρωπο αγαπητό,με αίσθηση του χιούμορ,παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα εκκεντρικός.

Τον Ιανουάριο του 1979 του διαγνώστηκε επιληψία και αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την καλλιτεχνική του πορεία.Η ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που έπρεπε να παίρνει προκαλούσε διαταραχές στην διάθεση και την συμπεριφορά του. Ήταν άνθρωπος εξαιρετικά αγχωτικός και νευρικός!

Η κατάσταση της υγείας του,σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις της μπάντας,αναγκάζουν τον Curtis να εγκαταλείψει την δουλειά του.Έτσι η σύζυγος του Deborah αναγκάστηκε να δουλέψει για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν.

Στις 18 Μαΐου του 1980 ο Ian Curtis αυτοκτονεί στο σπίτι του στο Macclesfield! Είχαν προηγηθεί μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς,ενώ είχε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να εκδώσει το διαζύγιο του.Δύο μέρες μετά η σωρός του θα αποτεφρωθεί στο Κρεματόριο του Crematorium.

Οι πραγματικές αιτίες του θανάτου του θα παραμείνουν άγνωστες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το στιχουργικό του ταλέντο και η ιδιαίτερη προσωπικότητα τους επηρέασαν γενιές μουσικών αργότερα. Η ποιότητα των Joy Division τόσο σε μουσικό όσο και σε στιχουργικό επίπεδο του κατέταξαν στο Πάνθεον των συγκροτημάτων της εποχής τους και τους έκαναν ένα από τα πλέον επιδραστικά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών!

Joy Division (1976-1980)


Το να κάνεις ένα αfιέρωμα για μια τόσο μεγάλη μπάντα όσο οι Joy Division είναι ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα καθώς μέσα σε σύντομο χρόνο ζωής κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όρια του υπερβατικού για τους fans τους και συνδέθηκαν με πάμπολλους μύθους που γεννήθηκαν μέsα από τις εμπειρίες όσων τους παρακολούθησαν από κοντά και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους! Ας δούμε όμως πως ξεκίνησαν όλα!

Η ιστορία των Joy Division ξεκινά στις 20 Ιουλίου του 1976,και πιο συγκεκριμένα στην συναυλία που έδωσαν οι Sex Pistols την ημέρα εκείνη στο Lesser Free Trade Hall του Manchester,με support μπάντες από την τοπική σκηνή,όπως οι Slaughter and the Dogs και οι Buzzcocks (που εκείνο το βράδυ έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους σαν μπάντα).Οι Bernard Sumner και Peter Hook,μαζί με τον Terry Mason βρέθηκαν εκείνη τη βραδιά στο συγκεκριμένο event. Και οι τρεις ήταν συμμαθητές και φίλοι στο γυμνάσιο του Salford,και μάλιστα είχαν ήδη αποφασίσει να φτιάξουν τη δική τους μπάντα έχοντας παρακολουθήσει την συναυλία των Sex Pistols στις 4 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς! Η πρώιμη μορφή της μπάντας (που ακόμα δεν είχε όνομα) περιελάμβανε τους Samner στην κιθάρα,Hook στο μπάσο (το οποίο μάλιστα είχε αγοράσει δανειζόμενος 35 λίρες) και Mason στα drums (ο οποίος ήταν αυτοδίδακτος). Ο Samner ανέλαβε και τα φωνητικά,αλλά η τότε απόδοση του δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή.


Το βράδυ της 20ης Ιουλίου στην ίδια συναυλία βρέθηκε και ο Ian Curtis μαζί με την σύζυγό του Deborah.Ο Curtis γνώριζε τους προαναφερθέντες αφού είχαν βρεθεί μαζί σε πολλές συναυλίες και τους πρότεινε να συμμετάσχει στην μπάντα που είχαν φτιάξει.Η ιστορία ήδη ξεκινούσε....
Το Φθινόπωρο του 1976 και στις αρχές του 1977 η μπάντα αναλώθηκε στο να κάνει πρόβες,κυρίως σε διαφορες pub του Manchester (όπως η pub Black Swan),καθώς δεν ήταν ακόμη έτοιμη για κάποια ζωντανή εμφάνιση.Επίσης δεν είχαν ακόμα όνομα!Επίσημα η πρώτη ζωντανή εμφάνιση της μπάντας γίνεται στο electric Circus του Manchester στις 29 Μαίου του 1977,σε μια συναυλία στην οποία εκτός των άλλων έπαιξαν και οι Buzzcocks. Για τη συγκεκριμένη εμφάνιση η μπάντα επέλεξε το όνομα Stiff Kittens (μάλιστα είχε τυπωθεί και στην αφίσα της συναυλίας),αλλά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή παρουσιάστηκαν με το όνομα Warsaw,όνομα εμπνευσμένο από το τραγούδι του David Bowie Warszawa που βρίσκεται στο άλμπουμ του Low.Στην συγκεκριμένη συναυλία έκανε το ντεμπούτο του πίσω από τα drums και ο Tony Tabac που αντικατέστησε τον Terry Mason,με τον τελευταίο να αναλαμβάνει χρέη manager για την μπάντα!Γι αυτήν την πρώτη εμφάνιση τους δεν απέσπασαν και τα πλέον κολακευτικά σχόλια από τον μουσικό τύπο της εποχής.

Εκείνη την περίοδο εκδηλώνει ενδιαφέρον για να τους κλείσει εμφανίσεις ο Martin Hannett. Τους κλείνει όντως εμφανίσεις στα club The Squat & Rafters του Manchester. Ο resident Dj του Rafters,Rob Gretton,ενθουσιάζεται από την μπάντα και τους ζητά να αναλάβει manager τους.Είναι η περίοδος κατά την οποία η μπάντα αρχίζει να γράφει τα δικά της τραγούδια,τα οποία ηχούν πολύ ακατέργαστα και από τα οποία ελάχιστα σώθηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε ηχογραφήσεις.

Ο Τony Tabac σύντομα αποχωρεί από την μπάντα και την θέση του στα drums αναλαμβάνει ο Steve Brotherdale. Με αυτόν η μπάντα ηχογραφεί το πρώτο της demo (The Warsaw demo)στις 18 Ιουλίου του 1977 στα Pennine Sound Studios. αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία ηχογραφησή του με την μπάντα καθώς κια υτός αποχώρησε λίγο αργότερα. Μάλιστα προσπάθησε να πείσει και τον Curtis να τον ακολουθήσει αλλά αυτός αρνήθηκε.


Η οριστική λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Stephen Morris ο οποίος απάντησε στην αγγελία που έβαλε η μπάντα,έδεσε αμέσως με τους υπόλοιπους τρεις και έγινε αναπόσπαστο μέλος της μπάντας η οποία έμελλε να γίνει πασίγνωστη με το όνομα Joy Division.

Στις 2 Οκτωβρίου του 1977 η μπάντα εμφανίζεται και πάλι στο Electric Circus (το οποίο έκλεινε οριστικά) για μια ζωντανή εμφάνιση,και με το τραγούδι "At a Later Date" κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε δίσκο στην live συλλογή Short Circuit.
Τον Δεκέμβριο του '77 ηχογραφούν τέσσερα τραγούδια που αποτέλεσσαν το πρώτο τους ΕΡ "An Ideal For Living". Το σχέδιο του εξωφύλλου ανήκει στον Sumner και η εικόνα που προβάλλει έγινε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού,σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις της μπάντας.
Το όνομα:

Το όνομα Joy Division προήλθε από την αναφορά του στο βιογραφικό βιβλίο "The House of Dolls" της Karol Cetinsky που περιγράφει τις εμπειρίες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.Τα Joy Divisions ήταν τα τάγματα των γυναικών που προσφέρονταν για την ερωτική ευχαρίστηση των αξιωματικών των Ναζί στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η χρήση αυτού του ονόματος (και η μετέπειτα χρήση του New Order) δημιούργησε κατά καιρούς πολλά προβλήματα στην μπάντα,καθώς τους συνέδεαν άμεσα με τους Ναζί και τους κατηγόρησαν μέχρι και για φιλοναζιστική προπαγάνδα!

Η μπάντα κάνει την πρώτη της εμφάνιση σαν Joy Division στην Pips Disco του Manchester στις 25 Ιανουαρίου του 1978.Η εμφάνιση αυτή υπήρξε αρκετά επεισοδιακή και έληξε άδοξα καθώς ξέσπασε καυγάς ανάμεσα στα μέλη της μπάντας και στο κοινό,φαινόμενο αρκετά συχνό στις punk συναυλίες της εποχής.

Στις 14 Απριλίου η μπάντα παίζει ζωντανά στο club Rafters στα πλαίσια του διαγωνισμού της Stiff Records.Στην εμφάνιση τους αυτή κεντρίζουν την προσοχή του Tony Wilson διάσημου παρουσιαστή εκπομπών στο κανάλι Granada,χάρησ την εξαιρετικά δυναμική τους παρουσία και απόδοση! Λέγεται ότι την ίδια ημέρα ο Curtis επιτέθηκε στον Wilson επειδή δεν καλούσε τους Joy Division στο τηλεοπτικό του show.Αυτό δεν άργησε να γίνει.

Στις αρχές Μαίου οι Joy Division ξεκίνησαν να ηχογραφούν υλικό για να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ.Σε αυτό συνεργάστηκαν με τον Richard Searling (που δούλευε για την RCA),τον Bernie Binnick και τον John Anderson. Ο Anderson θέλησε να προσθέσει στην ενορχήστρωση πολλά synthesisers για να πετύχει ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην μπάντα και εξαιτίας αυτής της διαφωνίας το άλμπουμ δεν εκδόθηκε ποτέ (για χρόνια τα τραγούδια του κυκλοφορούσαν σε bootleg εκδόσεις μέχρι την κυκλοφορία του Warsaw άλμπουμ).

Η εποχή της Factory:

Ο Tony Wilson μαζί με φίλους του διοργάνωνε τις Παρασκευές συναυλίες στο Russell Club του Manchester,ονομάζοντας το χώρο The Factory.Οι Joy Division εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Factory στις 9 Ιουνίου του 1978.Αξίζει να σημειωθεί ότι τις αφίσες για τα Factory events φιλοτεχνούσε ένας νέος με το όνομα Peter Saville (ο οποίος ως γνωστόν επιμελήθηκε και τα εξώφυλλα των άλμπουμ των Joy Division).

Το καλοκαίρι του 1978 οι Joy Division ήταν από τα πιο ενεργά μέλη της σκηνής του Manchester. Η μπάντα πλέον ηχογραφούσε στα στούντιο του Tony Davidson,ιδιοκτήτη της δισκογραφικής TJM και γνωστού ηχολήπτη-παραγωγού.

Ο Tony Wilson κανονίζει να εμφανιστούν οι Joy Division στο κανάλι Granada στις 20 Σεπτεμβρίου του 1978. Η μπάντα εμφανίζεται στο μουσικό μαγκαζίνο Granada Reports και παίζει ζωντανά το τραγούδι Shadowplay.Αυτό ήταν η αρχή της καταξίωσης!
Ο Tony Wilson μαζί με τον φίλο του Alan Eramsus είχαν αποφασίσει να ιδρύσουν μια δισκογραφική εταιρεία. Εμπνευσμένοι από τα Factory gigs ονομάζουν την εταιρεία Factory Records,με βασικό σκοπό της την προώθηση των νέων ταλέντων του Manchester.Σύντομα στην εταιρεία συμμετέχει και ο Peter Saville,ενώ αργότερα οι Rob Gretton και Martin Hannett γίνονται κι αυτοί συνέταιροι.Η πρώτη μπάντα που υπογράφεισ την εταιρεία είναι οι Durutti Column,αλλά όταν η εταιρεία αποφάσισε να ασχοληθεί πιο συστηματικά με τα τοπικά ταλέντα,οι Joy Division δέχονται άμεσως πρόταση.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1978 η μπάντα ηχογραφεί στα Cargo Studios στο Rochdale δύο τραγούδια για το EP "A Factory Sample" (στο οποίο συμμετείχαν και άλλοι καλλιτέχνες).Ο Wilson χρηματοδοτεί προσωπικά την συγκεκριμένη κυκλοφορία η οποία γίνεται sold out δύο μόλις μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία της.Οι Joy Division συμμετέχουν με τα "Digital" και "Glass" και ουσιαστικά εγκαινιάζουν την συνεργασία τους με τον Martin Hannett!
την ίδια περίοδο ξεκινούν και οι φήμες ότι οι Joy Division ετοιμάζονται να υπογράψουν συμβόλαιο σε κάποιο μεγάλο label. Ακούγεται το όνομα της RCA (με τον διευθυντή της οποίας στο Manchester,είχε φιλική σχέση ο Ian Curtis) και της Warner Brothers,φήμη όχι και τόσο αναληθής μιας και οι Joy Division είχαν ηχογραφήσει ένα demo για λογαριασμό της Genetic Records,που ήταν θυγατρική της Warner. Τελικά η μπάντα αποφασίζει να παραμείνει στο δυναμικό της Factory.
Στις 27 Δεκεμβρίου του 1978 η μπάντα δίνει την πρώτη της συναυλία στο Λονδίνο στο club Hope and Anchor στο Islington.To κοινό τους είναι μόλις 30 άνθρωποι και η όλη συναυλία καταστροφική. Ο Samner υποφέρει από ισχυρή ίωση και στην επιστροφή τους στο Manchester ο Ian Curtis παθαίνει την πρώτη του σοβαρή επιληπτική κρίση!

Καταξίωση και τραγωδία:

Τον Ιανουάριο του 1979 η φωτογραφία του Ian Curtis κοσμούσε το εξώφυλλο του New Musical Express. Τόσο για τον ίδιο όσο και για την μπάντα αυτό αποτελούσε θρίαμβο,ένας θρίαμβος όμως που συνοδευόταν από μία τραγωδία μιας και ο Curtis είχε διαγνωστεί με επιληψία ένα μήνα νωρίτερα!

Παρά το γεγονός ότι οι κρίσεις του δεν είχαν πάντα την ίδια συχνότητα και την ίδια ένταση,η επιληψία του Curtis αποτελούσε πλέον την κύρια ανησυχία της μπάντας.Αυτό γιατί όχι μόνο έπρεπε να παίρνει ισχυρή φαρμακευτική αγωγή,αλλά και γιατί έπρεπε να αποφεύγει και τα strobe lights που υπήρχαν σε κάποια από τα club που εμφανίζονταν.Η εμπειρία του Curtis από την επιληψία τον οδήγησε στο να γράψει ένα από τα αριστουργήματα του,το τραγούδι "She's Lost Control".
Στις 14 Φεβρουαρίου του 1979 οι Joy Division παίζουν ζωντανά σε εθνικό δίκτυο,καλεσμένοι στην εκπομπή του John Peel στο BBC.Ο ίδιος είχε ηχογραφήσει με την μπάντα ένα session τον Ιανουάριο του ίδιου έτους (το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε σε βινύλιο ως το πρώτο Peel Session).Αυτό έδωσε στην μπάντα την απαραίτητη αίγλη και στις 4 Μαρτίου έπαιξαν σαν support στους Cure στο Marquee,ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά club του Λονδίνου.
Τον Απρίλιο του 1979 η μπάντα μπαίνει στα Strawberry Studios του Stockport και με παραγωγό τον Martin Hannett ηχογραφεί το μνημειώδες "Unknown Pleasures". O Hannett χαμήλωσε την γνωστή ένταση που έβγαζε η μπάντα στις ζωντανές της εμφανίσεις και κατάφερε να δημιουργήσει ένα σκοτεινό και απόκρυφο ήχο.Το υπέροχο αποτέλεσμα συμπλήρωσε το καταπληκτικό εξώφυλλο του Peter Saville που βασίστηκε σε ιδέα του Bernard Samner.

To "Unknown Pleasures" βγήκε στην αγορά τον Ιούνιο του 1979. Λαμβάνει θετικές κριτικές και κάνει καλές πωλήσεις παρά το γεγονός ότι η Factory δεν είχε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μεγάλου εύρους κυκλοφορία. Τον Ιούνιο του 1982 οι πωλήσεις του άλμπουμ φτάνουν τις 100.000 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να πουλάει!
Η μπάντα επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μάλιστα τον Ιούνιο οι Joy Division ηχογραφούν πέντε τραγούδια για λογαριασμό του Piccadilly Radio,δίνοντας στους fans τους τη δυνατότητα να ακούσουν δύο ολοκαίνουρια τραγούδια: Το "Atrocity Exhibition" και το "Chance" (τραγούδι που έγινε αργότερα γνωστό και κυκλοφόρησε με το όνομα "Atmosphere").
Toν Ιούλιο του 1979 η μπάντα συνέχισε τις ηχογραφήσεις με τον Martin Hannett,αλλά μόνο το single Transmission κυκλοφόρησε.Το single έλαβε διθυραμβικές κριτικές,αλλά οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές,πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι η Factory αρνούνταν να δώσει το promotion σε εξωτερικούς συνεργάτες!Παρόλα αυτά οι Joy Division δίνουν μια αξέχαστη συναυλία στο Factory Club τον Ιούλιο.

Στις 20 Ιουλίου έρχεται η δεύτερη τηλεοπτική τους εμφάνιση στο κανάλι Granada,αυτή τη φορά στο πρόγραμμα What's On,όπου και παίζουν ζωντανά το She's Lost Control.Στις 28 Ιουλίου,οι Joy Division δίνουν μια εξαιρετική συναυλία στα πλαίσια του Stuff the Superstars festival στο Mayflower Club του Manchester. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται αρκετές φορές στο Λονδίνο. Μάλιστα μετά την εμφάνισή τους στο Nashville Rooms του Λονδίνου,είχαν ένα ατύχημα στην επιστροφή όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο φορτηγάκι που κουβαλούσε τον εξοπλισμό τους.
Στις 31 Αυγούστου η μπάντα παίζει στο Electric Ballroom του Λονδίνου μπροστά σε ένα κοινό 1.200 ατόμων,το μεγαλύτερο κοινό στην ιστορία τους.Εμφανίζονται επίσης στο Leigh pop festival και στο Futurama 79 του Leeds. Στις 13 Σεπτεμβρίου,η Factory διοργανώνει μια κινηματογραφική έκθεση,στο Scala Cinema του Λονδίνου,με την ονομασία Factory Flick. Σε αυτή την έκθεση συμμετέχουν δύο ταινίες που αναφέρονται στους Joy Division.

Στις 15 Σεπτεμβρίου οι Joy Division κάνουν την τελευταία τους τηλεοπτική εμφάνιση στο πρόγραμμα Something Else του BBC 2,παίζοντας τα Transmission & She's Lost Control. Το ερμηνευτικό στυλ του Curtis με τις σπασμωδικές χορευτικές κινήσεις προκαλεί μεγάλη εντύπωση ενώ η εξαιρετική εκτέλεση του Transmission,με την μπάντα να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα θα προβληθεί ξανά και ξανά στην πάροδο των ετών.
Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο οι Joy Division βγαίνουν σε περιοδεία σαν support στους Buzzcocks,μια περιοδεία 24 στάσεων στο Ην. Βασίλειο!Η περιοδεία στέφεται με μεγάλη επιτυχία. Παρά το γεγονός ότι είναι support,οι Joy Division σε πολλές από τις εμφανίσεις τους γίνονται δεκτοί με μεγαλύτερο ενθουσιασμό από το κοινό.Οι δύο εμφανίσεις της μπάντας στο Manchester (στις 27 και 28 Οκτωβρίου) κινηματογραφούνται και κυκλοφορούν χρόνια αργότερα στο DVD " Here Are The Young Men".Η περιοδεία ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου στο Rainbow Theatre του Λονδίνου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας μια νεαρή Βελγίδα,με το όνομα Annik Honoré,ακολουθεί την μπάντα και ειδικότερα τον Ian Curtis καταπόδας σαν οπαδός και σαν δημοσιογράφος για κάποιο Βελγικό μουσικό έντυπο.Η Honoré εργαζόταν στην Βελγική πρεσβεία στο Λονδίνο,αλλά παράλληλα κανόνιζε εμφανίσεις στο Βέλγιο σε Βρετανικές μπάντες. Έτσι η μπάντα παρεκλίνει λίγο του προγράμματος και πραγματοποιεί μια εμφάνιση στο Plan K των Βρυξελών.

Στις 26 Νοεμβρίου οι Joy Division ηχογραφούν το δεύτερο τους Peel Session. Σε αυτό περιέχεται και το "Love will Tear us Apart" που γίνεται το πιο διάσημο ακυκλοφόρητο τραγούδι στην Βρετανία.Παίχτηκε πρώτη φορά στην εκπομπή του John Peel στις 10 Δεκεμβρίου,αλλά μέχρι τον Απρίλιο του 1980 ακουγόταν μόνο στις ζωντανές τους εμφανίσεις!
Τον Ιανουάριο του 1980 οι Joy Division περιοδεύουν στην Ευρώπη,με εμφανίσεις στην Ολλανδία,το Βέλγιο και τη Γερμανία.Πολλές από αυτές τις εμφανίσειςμε πιο χαρακτηριστική αυτήν στο Paradiso του Άμστερνταμ γίνονται πηγή bootlegs.Όταν η μπάντα επιστρέφει στην Βρετανία,η φήμη τους έχει εξαπλωθεί τόσο,σε σημείο που να συρρέει κόσμος στις συναυλίες τους για να τις ηχογραφήσει.

Τον Μάρτιο του 1980 η Sordide Sentimental κυκλοφορεί το 7" σε Licht Und Blindheit αριθμημένες κόπιες. Οι Joy Division είχαν ηχογραφήσει τα τραγούδια αυτής της κυκλοφορίας (που περιείχε και το Atmosphere) τον Οκτώβριο του 1979,μαζί με τον Martin Hannett.Την ίδια περίοδο οι Ian Curtis & Rob Gretton αναλαμβάνουν την παραγωγή του άλμπουμ των Section 25,τραγούδι των οποίων (το Gimme your Heart ή Untitled όπως εμφανίζεται σε διάορες Bootleg κυκλοφορίες) δανείζονται!
Η σχέση του Curtis με την Annik Honoré έχει ήδη ξεκινήσει να υποδαυλίζει τον γάμο του,ο οποίος ήδη βρισκόταν σε κρίση εξαιτίας το μεγάλων διαστημάτων απουσίας του Curtis λόγω περιοδειών.Η εντάσεις στον γάμο του Ian Curtis εμφανίζονται και μέσα από τους στίχους του,όπως για παράδειγμα τους στίχους των τραγουδιών για το νέο τους άλμπουμ και τους στίχους του "Love will Tear us Apart".

Τον Μάρτιο του 1980 η μπάντα μπαίνει στα Britannia Row Studios του Λονδίνου και ηχογραφεί το άλμπουμ Closer!Το άλμπουμ αυτό αποκτά θριαμβευτικό χαρακτήρα,τόσο για την μπάντα όσο και για τον ίδιο τον Hannett,προτούν καν κυκλοφορήσει.Οι Joy Division ετοιμάζονται να κάνουν την πρώτη τους Αμερικάνικη περιοδεία,και ξεκινούν,γι αυτό το σκοπό, συζητήσεις με την Warner Brothers.
Η αρχή του τέλους:

Στις 2,3 και 4 Απριλίου του 1980 οι Joy Division δίνουν τέσσερις συναυλίες μέσα σε διάστημα τριών ημερών στο Λονδίνο.Αυτό κυριολεκτικά εξαντλεί την μπάντα και επιτείνει την ασθένεια του Curtis,ο οποίος μάλιστα παθαίνει επί σκηνής σοβαρή επιληπτική κρίση. Στις 7 Απριλίου ο Curtis κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια! Η ασθένεια του και το άγχος της επιτυχίας του συγκροτήματος τον έχουν καταβάλλει,σε τέτοιο σημείο που συζητά μέχρι και την αποχώρηση του από την μουσική βιομηχανία.Τις επόμενες μέρες εμφανίζεται δύο φορές επί σκηνής,αλλά η απόδοση του είναι κάκιστη γεγονός που αναγκάζει αυτούς που βρισκόταν γύρω από την μπάντα να τον αναγκάσουν να κάνει ένα διάλειμμα για να ανακτήσει δυνάμεις!

Ορισμένες κλεισμένες εμφανίσεις της μπάντας για τον Απρίλιο και τον Μάιο ακυρώνονται. Παρά το γεγονός αυτό η μπάντα βρίσκει χρόνο για να γυρίσει ένα promo video για το "Love Will Tear us Apart".

Στις 2 Μαίου του 1980 οι Joy Division δίνουν την τελευταία τους συναυλία ever στο Πανεπιστήμιο του Birmingham!Η συγκεκριμένη εμφάνιση ηχογραφήθηκε και μπορεί κάποιος να ακούσει αποσπάσματά της στο διπλό άλμπουμ Still.Σε αυτή την εμφάνιση οι Joy Division παίζουν για πρώτη και τελευταία φορά ένα νέο τραγούδι,με το όνομα Ceremony, αφήνοντας πίσω τους ένα πραγματικό μουσικό αριστούργημα.
Το τέλος:

Στις 18 Μαίου του 1980,δύο μέρες πριν οι Joy Division φύγουν για την Αμερική,και δύο μήνες πριν τα 24α του γενέθλια,ο Ian Curtis αυτοκτονεί.Είχε επιστρέψει στο σπίτι του στο Macclesfield και είχε ζητήσει από την γυναίκα του Deborah να περάσει τη βραδιά στο πατρικό της. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από την έρευνα μετά τον θάνατό του,ο Ian Curtis αφού είδε την ταινία Stroszek του Werner Herzog και άκουσε τον δίσκο Idiot του Iggy Pop,κρεμάστηκε για να τον βρει η γυναίκα του Deborah όταν επέστρεψε το επόμενο πρωί!

Πολύ λόγοι έχουν ειπωθεί σαν πιθανές αιτίες της αυτοκτονίας του Curtis. Η κατάθλιψη που του είχε προκαλέσει η επιληψία σε συνδυασμό με την ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε για να την αντιμετωπίσει,η διάλυση του γάμου του,οι ανησυχίες του σχετικά με την Αμερικάνικη περιοδεία και η επιθυμία του να μοιάσει στους ήρωές του που έφυγαν από τη ζωή σε νεαρή ηλικία είναι κάποιοι από τους λόγους που κατά καιρούς έχουν ακουστεί.Όσοι ήταν κοντά του λίγο πριν το θάνατό του έχουν αντιφατικές απόψεις για την πνευματική του κατάσταση.Ο Curtis είχε μια έντονη διάθεση κρυψίνοιας και έκρυβε τα συναισθήματα του από τους υπόλοιπους. Έκρυψε μέχρι και την ασθένεια του,μέχρι να πάθει κρίση επί σκηνής. Για όλους αυτούς τους λόγους τα πραγματικά αίτια του θανάτου του θα παραμείνουν μυστήριο.

Η επόμενη μέρα:

Το οριστικό τέλος των Joy Division έρχεται στις 29 Ιουλίου του 1980,περίπου τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημα του!Ουσιαστικά αυτό αποτελεί και την έναρξη των New Oder.
Στους μήνες που ακολούθησαν τον θάνατο του Ιan Curtis το Closer κυκλοφορεί και μπαίνει στο Top 10 των charts.Μέχρι τον Ιούνιο του 1982 έχει ήδη πουλήσει 250.000 αντίτυπα.Το "Love Will Tear us Apart" σκαρφαλώνεισ το Νο 13 των charts. Τον Σεπτέμβριο του 1980 η Factory βγάζει στην αγορά το Atmosphere σαν single (είχε ήδη κυκλοφορήσει στην Αμερική σαν B-side του She's Lost Control).

To 1981 κυκλοφορεί το άλμπουμ Still που περιέχει ακυκλοφόρητο στούντιο υλικό της μπάντας καθώς και την ηχογράφηση της τελευταίας τους συναυλίας.

Παρά την επιτυχία του,οι Joy Division δεν έβγαλαν χρήματα στο διάστημα της ύπαρξης τους.Η Factory δεν πλήρωνε τα έξοδα των καλλιτεχνών της και μάλιστα μοιράζονταν τα κέρδη μαζί τους 50-50. Επίσης οι εκκεντρικές αντιλήψεις της Factory για την προώθηση των δίσκων είχε σαν αποτέλεσμα οι Joy Division να μην έχουν εμπορική επιτυχία ανάλογη της φήμης που είχαν στο ευρύ κοινό.

Το 1988 η Factory κυκλοφορεί το άλμπουμ Substance και επνακυκλοφορεί το Atmosphere.Τα δύο Peel Sessions της μπάντας κυκλοφορούν επίσης.Το 1992 η Factory κλείνει και τα δικαιώματα των άλμπουμ των Joy Division παιρνούν στην London Records.Αυτή επανακυκλοφορεί όλα τα άλμπουμ της Factory το 1994,τα οποία συνεχίζουν να πουλάνε μέχρι σήμερα!

Τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας δημιούργησαν τους επιτυχημένους New Order και με το πέρασμα του χρόνου απομακρύνθηκαν από τον ήχο των Joy Division.

To 1995 κυκλοφορεί το Permanent,μια νέα συλλογή για τους Joy Division.Την ίδια χρονιά η Deborah Curtis εκδίδει ένα βιβλίο για ζωή του Ian (Touching from a Distance). Τον Δεκέμβριο του 1997 η London Records κυκλοφορεί ένα box-set 4CD με τον τίτλο Heart and Soul,που περιέχει όλες τις στούντιο ηχογραφήσεις της μπάντας,και μια επιλογή από ζωντανές εκτελε΄σεις τραγουδιών μαζί με ορισμένες σπάνιες εκτελέσεις.



2 σχόλια:

  1. Endiaferon... stin Thessaloniki asxoleiste akoma, me tous pethamenous! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασχολούμαστε και με τους ζωντανούς! Μην ξεχνάς ότι ένα τεράστιο ποσοστό της New Wave revival & Shoegaze σκηνής οφείλει την ύπαρξή του σε αυτή την μπάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή