Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Cold Cave-Cherish the Light Years (Matador 2011)

OΙ Cold Cave είναι μια μπάντα που μας συστήθηκε δισκογραφικά προς τα τέλη του 2009,όταν και κυκλοφόρησε το ομολογουμένως ενδιαφέρον Love Comes Close. Πέρασε λίγος περισσότερος από ένας χρόνος και οι Cold Cave επιστρέφουν στη δισκογραφία δυναμικά με το Cherish The Light Years,το οποίο κατά την ταπεινή μου άποψη και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου,σίγουρα θα είναι μέσα στα δέκα καλύτερα άλμπουμ που θα κυκλοφορήσουν αυτή τη χρονιά. Οι λόγοι απλοί. Όταν μια μπάντα επηρεάζεται σαφέστατα από τον 80's Gothic και Industrial ήχο,αλλά φροντίζει όχι να αντιγράφει,αλλά να εξελίσσει τον συγκεκριμένο ήχο και να τον προσαρμόζει στα σημερινά δεδομένα,τότε είναι καταδικασμένη να πετύχει!

Το άλμπουμ ξεκινά με το "The Great Pan is Dead" το οποίο θέτει εξαρχής τις ηχητικές βάσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί το η μουσική των Cold Cave. Δυνατές κιθάρες και κρουστά που παραπέμπουν σε industrial ήχο δημιουργούν ένα κράμα ήχου δυνατό και συνάμα ελκυστικό. Το "Pacing Around the Church" που ακολουθεί ακολουθεί μαι ηχητική φόρμα που είναι πιο προσανατολισμένη στον indie/alternative ήχο. Ένα τραγούδι πραγματικά φρέσκο,με γρήγορο ρυθμό και με μελωδία που ηχεί πολύ ευχάριστα στον ακροατή.Στο "Confetti" ο ήχος επιστρέφει σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια. Disco και Synth-Pop ήχοι ενώνονται και σε συνδυασμό με τα Depeche Mode-ικά φωνητικά δημιουργούν ένα όμορφο pop ηχητικό αποτέλεσμα και ένα πολύ ωραίο χορευτικό κομμάτι.

Το "Catacombs" που ακολουθεί μας οδηγεί σε μια ακόμα μουσική διαφοροποίηση. Αυτή τη φορά οι ήχοι των Cure,Joy Division και New Order μας παρουσιάζονται και σε συνδυασμό με τα γοητευτικά μελαγχολικά φωνητικά δημιουργούν ίσως το μουσικό highlight αυτού του άλμπουμ. Ο early industrial ήχος και το σκοτάδι επικρατούν στο "Underworld U.S.A" και το καθιστούν μια ακόμα μεγαλειώδη στιγμή στην συγκεκριμένη κυκλοφορία. Συνέχεια με το "Icons of Summer" και εύκολα γίνονται διακριτά κάποια ψήγματα EBM και Future Pop. Δυνατά beat και συχνά παραμορφωμένα synths σε οδηγούν αβίαστα στο να λικνιστείς στο ρυθμό του συγκεκριμένου τραγουδιού,και η σκοτεινή διάθεση καλά κρατεί!

Το μοντέρνο Indie στοιχείο επανέρχεται με το άκουσμα του "Alchemy Around You". Δυνατές κιθάρες,πνευστά και ένα ιδιαίτερα παθιασμένο drumming δημιουργούν ένα αρκετά βαβουριάρικο αποτέλεσμα,προσωπικά όμως εμένα δε μου προκάλεσε κάποια συγκίνηση!Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι στο "Burning Sage"
 ένιωσα σαν να άκουγα τον David Bowie (στις πολύ σκοτεινές του ερμηνείες) να τραγουδά υπό τον ήχο Industrial μουσικής! Ένα ακόμα highlight και ένα τραγούδι που σε αφήνει άφωνο καθώς έχει την ικανότητα να σου δημιουργεί τρομερές εικόνες.Το άλμπουμ κλείνει με το "Villains of the Moon" που μέχρι στιγμής είναι και το πιο ραδιοφωνικά προβεβλημένο τραγούδι της κυκλοφορίας. Οι βασικές ηχητικές φόρμες του New Wave μας παρουσιάζονται σε μια πιο μοντέρνα version και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εξαιρετικά ευχάριστο για τα αφτιά μας. Εξαιρετικό κλείσιμο που αφήνει τον επίδοξο ακροατή με μια αίσθηση πληρότητας!

Το γεγονός ότι το "Cherish the Light Years" παρουσιάζει μια τέτοια πληθώρα ηχητικών επιρροών θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να μας ξενίζει. Ο τρόπος όμως με τον οποίο ενσωματώνουν στον ήχο τους αυτές τις επιρροές και ο τρόπος με τον οποίο αυτές αποδίδονται στα τραγούδια των Cold Cave κάνουν το αποτέλεσμα όχι απλά να ηχεί οικείο,αλλά παράλληλα το κάνουν εξαιρετικά ελκυστικό και στον μη υποψιασμένο ακροατή. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό άλμπουμ,ένα άλμπουμ το οποίο είναι γεμάτο συναίσθημα και μια κυκλοφορία που σίγουρα μεγαλώνει κατά πολύ τις προσδοκίες μας από αυτή την  μπάντα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αξίζουν στο 100% την προσοχή που τους έχουν δώσει τα μουσικά μέσα!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου