Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

The Echocentrics-Sunshadows (Ubiquity Records 2011)


Ο Adrian Quesada δεν είναι κάποια από τις χιλιάδες άγνωστες περσόνες του μουσικού στερεώματος! Τιμημένος δύο φορές με το βραβείο Grammy,μέλος των απίθανων Grupo Fantasma και συνθέτης αρκετών τραγουδιών για τους Ocote Soul Sounds και Brownout,έρχεται τώρα με το δικό του προσωπικό σχήμα,τους φοβερούς Echocentrics! Συνοδοιπόροι του σε αυτό το ταξίδι η,Αργεντίνικης καταγωγής, Natalia Clavier και η Βραζιλιάνα Tita Lima. Το δημιούργημα αυτής της τριάδας; Ένα άλμπουμ γεμάτο χαλαρωτικούς ψυχεδελικούς ήχους,ένα άλμπουμ γεμάτο τόση οξυδέρκεια όση και ο τίτλος του,Sunshadows!

Από μουσικής πλευράς το άλμπουμ είναι αρκετά σκαλιά πιο πάνω από αυτό που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε απλά σαν πολύ καλό.Ο καυτός ήλιος του Texas (μιας και το σχήμα έχει σαν βάση του το Austin) σε συνδυασμό με το πέρα από αμφισβήτηση ταμπεραμέντο Βραζιλιάνων και Αργεντίνων,δημιουργεί ένα ηχητικό κράμα που κυριολεκτικά σε συνεπαίρνει.Η μαγεία συνεχίζεται και στο κομμάτι των φωνητικών όπου η μίξη Αγγλικής,Πορτογαλικής και Ισπανικής γλώσσας είναι από μόνη της γοητευτική και οι ερμηνευτικές δυνατότητες των δύο κυριών που προαναφέραμε είναι μια πραγματική γροθιά στο στομάχι!

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν όμως εδώ,καθώς ο Quesada για να εκπληρώσει αυτό το υψηλής αισθητικής μουσικό του σχέδιο,δεν δίστασε να επιστρατεύσει και μια παντελώς άγνωστη μπάντα από το Peru,τους Los Pasteles Verdes. Μια μπάντα βέβαια λιγότερο γνωστή από τις ερμηνεύτριες των τραγουδιών του (καθώς η Clavier είναι πασίγνωστη μέσα από τις συνεργασίες της με τους Frederic Aubele και Thievery Corporation,ενώ η Lima είναι η κόρη του μπασίστα των αγαπημένων μου Os Mutantes, Liminha),που φέρνει όμως σε πέρας με απόλυτη επιτυχία της αποστολή της!

Το Sunshadows είναι πολύ δύσκολο να ενταχθεί σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος!Ψυχεδέλεια,afro-beat,funk,calypso,hammond groove κ.α. κάνουν την παρουσία τους έντονη σε αυτή την κυκλοφορία,προκαλώντας στον ακροατή μουσικό και πολιτισμικό σοκ! Σίγουρα μέσα από αυτό το ηχητικό χάος των δεκατεσσάρων τραγουδιών,κάποια ξεχωρίζουν πολύ έντονα!To "Esclavo Y Amo" είναι κατά τη γνώμη μου το κορυφαίο τραγούδι του άλμπουμ με την ανατριχιαστική ερμηνεία της Clavier να σε στοιχειώνει από την πρώτη ακρόαση σε μια εκπληκτική Latin ballad.Οι funk ρυθμοί του "Dudar" σε ξεσηκώνουν,ενώ το "Don Alejo" φέρνει στη μνήμη έντονα κάτι από spaghetti western.Τελευταίο μα όχι λιγότερο σπουδαίο στη λίστα μου το “Crescent Sun” που με το βαρύ μπάσο του σε οδηγεί αβίαστα σε ένα πολύ ερωτικό λίκνισμα!

Το Sunshadows είναι ένα άλμπουμ που αποδεικνύει την συνθετική ικανότητα του δημιουργού του. Μεστό σε ήχο,μεστό σε συναίσθημα,παρασέρνει τον ακροατή με χαρακτηριστική ευκολία στους ρυθμούς του,τον χαλαρώνει και τον ταξιδεύει! Κάποιοι το χαρακτήρισαν σαν το απόλυτο soundtrack του καλοκαιριού. Εγώ απλά θα το χαρακτηρίσω σαν ένα από τα πέντε καλύτερα άλμπουμ που έχω ακούσει μέσα στη χρονιά. Ακούστε το και τα συμπεράσματα δικά σας!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου