Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Austra-Feel it Break (Domino 2011)


Ο Καναδάς κατά καιρούς έχει να μας παρουσιάσει εξαιρετικούς μουσικούς και σχήματα σε διάφορα μουσικά είδη,γεγονός που κάνει του πιο υποψιασμένους να ψάχνουν με μεγάλη προσοχή οτιδήποτε κυκλοφορεί από αυτή τη χώρα.Οι Austra είναι ένα τέτοιο ενδιαφέρον project.Ουσιαστικά αποτελούν το μουσικό όχημα της Katie Stelmanis (με καταγωγή από την Λετονία),μιας καλλιτέχνιδος που δημιούργησε ένα αρκετά καλό όνομα μέσα από το Blocks Recording Club,συμμετέχοντες σε δουλειές διάφορων local,μέχρι που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει κάτι εντελώς δικό της.

Οι Austra δεν άργησαν να εντυπωσιάσουν το κοινό και γρήγορα δημιούργησαν ένα πυρήνα οπαδών κυρίως μέσω των live shows που δίνουν και τα οποία χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερα κομψή αισθητική.Πολλοί τους συγκρίνουν με τους Σουηδούς The Knife,σύγκριση μάλλον άστοχη καθώς το δικό τους ύφος διαφέρει κατά πολύ από το μελαγχολικό και διεισδυτικά σκοτεινό ύφος των Σουηδών.

Το Feel it Break αποτελεί το ντεμπούτο τους και βγήκε στις αγορές στις 18 Μαίου.Αν θέλαμε να το προσεγγίσουμε μουσικά θα λέγαμε ότι μπορεί να θεωρηθεί σαν μια upbeat έκδοση των Delirium με στοιχεία που παραπέμπουν και σε άλλες μπάντες όπως οι Ladytron ή Bat for Lashes.Οι συνθέσεις τους δεν εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερη μουσική πρωτοτυπία (μάλλον εξωφρενικά όμοιες θα τις χαρακτήριζε κάποιος),αλλά αυτό διόλου ενοχλεί τον ακροατή καθώς δείχνουν ότι κάνουν κατάθεση ψυχής σε κάθε τραγούδι. Φωνητικά η Stelmanis μοιάζει με το πλάσμα που βγήκε από την ένωση της Kate Bush με την Bjork κάτι που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Και οι 11 συνθέσεις δίνουν έναν διαφορετικό αέρα.Άλλοτε σκοτεινές και φανερά επηρεασμένες από την synth pop κουλτούρα και σε άλλα σημεία πιο κοντά στην art-pop αισθητική κρατούν τον ακροατή σε εγρήγορση και του περνάνε την μυστηριακή ατμόσφαιρα που έχουν. Προσωπικά ξεχωρίζω το "Beat and the Pulse" (το οποίο ήταν και το leading single αυτής της κυκλοφορίας),το μελαγχολικό "Lose It" (όπου η Stelmanis από πλευράς ερμηνείας παίρνει άριστα),το "Darken the Horse" που φέρνει στο μυαλό synth-pop ύμνους και φυσικά το "The Noise" όπου αυτό το Kate Bush meets Bjork είναι πιο εμφανές παρά ποτέ!

Σε γενικές γραμμές το "Feel it Break" είναι μια δουλειά που δείχνει ένα σχήμα με εξαιρετικές προοπτικές. Δεν είναι ακριβώς το ντεμπούτο που θα σε καθηλώσει,αλλά σίγουρα θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή και σε αρκετά μεγάλο βαθμό θα τον προκαλέσει αισθητικά! Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα δούμε και άλλες δουλειές από αυτούς που σίγουρα θα έχουν πολλά πράγματα να μας πουν. ελπίζω να μην διαψευσθώ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου