Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Leonard Cohen-Songs from the Road (Sony Legacy 2010)

Η καθολική αναγνώριση για την περιοδεία αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη και η έκσταση με την οποία το ακροατήριο παρακολουθούσε τις συναυλίες του είναι απόρροια δύο πραγμάτων! Το ένα είναι η πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δώσει πράγματα στο κοινό του ακόμα και τώρα που βρίσκεται στο λυκόφως της καριέρας του και να παρουσιάσει με αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που του αρμόζει το έργο ενός από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς που εμφανίστηκαν ποτέ.Το άλλο είναι απλά η ξεκάθαρη απόδειξη πως ο Cohen κινούνταν πάντα με την δέουσα σιγουριά και χαλαρότητα κάτι που φαίνεται και από τον τρόπο ζωής του ειδικά στα mid-70's.
Το Songs from the Road έρχεται σε συσκευασία διπλού CD περιέχοντας ένα CD και ένα DVD, περιέχοντας τραγούδια από τις διάφορες στάσεις της περιοδείας του (η θρυλική εμφάνιση του στην Ο2 Arena του Λονδίνου,στις 13 Νοεμβρίου 2008, εκπροσωπείται δύο φορές με τα τραγούδια "That don't make it junk" & " Famous Blue Raincoat". Στο DVD γίνεται σαφές πόσο έξυπνη απόφαση κίνηση ήταν αυτή η περιοδεία,με τον Cohen να υπερτονίζει τα λόγια του κρυμμένος κάτω από την ρεπουμπλικά του με την ελαφριά κλίση μοιάζοντας βγαλμένος από πίνακα του Edward Hopper. Κάθε τραγούδι του αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία και ειδικά στις νεότερες συνθέσεις του νομίζεις πως μεγάλωσες ακούγοντας κάποιες από τις μελωδίες του. Ειδικά στις εκτελέσεις των Chelsea Hotel και Lover,lover,lover αποτυπώνεται με τρόπο σαφή η στιβαρότητα της φωνής του Cohen και γίνεται εμφανές πόσο μπροστά ήταν αυτές οι συνθέσεις από την εποχή τους!
Η μοναδική ένσταση που θα είχα για τη συγκεκριμένη πληροφορία είναι η παντελής έλλειψη από το tracklist τραγουδιών από το αριστούργημα του 1988 "I'm your Man" κάτι που θεωρώ εντελώς διαστροφικό!Το να κάνεις όμως θόρυβο για κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστια αγνωμοσύνη. Τα τραγούδια που επιλέγει ο ίδιος ο καλλιτέχνης είναι η απόλυτη απόδειξη του πόσο καλά μπορεί να διαπραγματευτεί μέσα από τα τραγούδια του θέματα που κινούνται στη λεπτή γραμμή τραγωδίας-κωμωδίας δίνοντας τους μια νότα ζεστασιάς ,αγάπης και χιούμορ και όταν τα ακούς σπάνια σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να ακούσεις κάτι καλύτερο!

1 σχόλιο:

  1. Το I'm your man όπως και άλλα masterpieces του Κοέν, βρίσκονται στο live cd/dvd Live in London που κυκλοφόρησε το 2008. Από την ίδια περιοδεία σαφώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή