Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

The Samuel Jackson Five @ Fuzz Bar Thessaloniki (04.05.2011)


Οι Βόρειες χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μια παράδοση σε μουσικές που στο ευρύ κοινό ίσως και να μην είναι τόσο διαδεδομένες (πχ ambient,post-rock κλπ). Ίσως να ευθύνεται το κλίμα των χωρών αυτών,ίσως το γεγονός ότι λαμβάνουν από τα πρώιμα τους χρόνια εξαιρετική μουσική παιδεία,πάντως το αποτέλεσμα γίνεται κάθε φορά και εντυπωσιακότερο!

Οι Samuel Jackson Five λοιπόν,μια από τις πλέον ιδιαίτερες και ποιοτικές μπάντες του post-rock ήχου μας έκανε την τιμή για μια μοναδική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη,μια εμφάνιση που και λόγο μουσικής κατεύθυνσης,αλλά και λόγω χώρου (λίγοι και καλοί) ήταν βέβαιο πως θα ήταν εκπληκτική! Με καταγωγή από το Όσλο της Νορβηγίας  και με ένα όνομα που αποτελεί μια πραγματικά αστεία μίξη (Samuel Jackson και Jackson Five) θα περίμενε κανείς να είναι μια ακόμα από τις πολλές μπάντες της σειράς με μια σχετική μουσική κατάρτιση! Ευτυχώς φρόντισαν να μας διαψεύσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο!

Όπως ιδιαίτερη είναι η μουσική τους,έτσι ιδιαίτερη ήταν και η επιλογή του χώρου για αυτή την εμφάνιση. Το Fuzz Bar δεν είναι ο τεράστιος χώρος (ένα μαγαζί 75 ατόμων είναι),είναι σίγουρα όμως ένα από τα πλέον ζεστά και φιλικά μέρη της πόλης της Θεσσαλονίκης και αυτό πιστέψτε με έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη βραδιά!Ο καιρός μπορεί να φαίνεται ότι μας τα χάλασε (η καταρρακτώδης βροχή ήταν πραγματικά το κάτι άλλο),αλλά αποτέλεσε το καλύτερο δυνατό σκηνικό για την εμφάνιση των τεσσάρων απίθανων Νορβηγών!

Με πάρα πολύ καλό ήχο και με ένα σετ που διήρκεσε ακριβώς μια ώρα κατάφεραν με μεγάλη ευκολία να ταξιδέψουν και να παρασύρουν τον κόσμο που γέμισε τον συγκεκριμένο χώρο για να τους δει! Οι ίδιοι έδειξαν να το απολαμβάνουν (εξάλλου το έλεγαν διαρκώς σε όλους όσους συνομιλούσαν μαζί τους μετά το πέρας του live) και με υλικό παρμένο και από τις τρεις κυκλοφορίες τους κατάφεραν να μας χαρίσουν μια απίστευτη βραδιά γεμάτη με απίθανες post-rock μελωδίες! Δεμένο σύνολο με εμφανή αγάπη γι αυτό που κάνουν groov-αραν,έπαιξαν δυναμικά,ούρλιαξαν και έπεισαν και τον πιο δύσπιστο για την μουσική τους ποιότητα!

Στα θετικά του όλου event η προσέλευση του κόσμου. Το post-rock είναι ένα δύσκολο είδος και χωρίς σχετικά μεγάλο κοινό στην πόλη. Παρόλα αυτά και παρά τον άθλιο καιρό όπως προανέφερα το μαγαζί γέμισε,ο κόσμος έδειχνε να το απολαμβάνει και όλα κύλησαν ομαλά σε μια βραδιά που είχε τον δικό της ηλεκτρισμό και σίγουρα δημιούργησε μια ευχάριστη συναυλιακή ανάμνηση!


(Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις φωτογραφίες στον καλό φίλο Γιώργο Κιουπτσίδη που παρά την βροχή έβγαλε τις καταπληκτικές φωτογραφίες που διανθίζουν αυτό το review)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου