Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Jessica 6-See The Light (Peacefrog 2011)


Πλησιάζοντας προς το κλείσιμο της πρώτης δεκαετίας των 00's τα πράγματα με τους κατά τα άλλα εξαιρετικούς Hercules and Love Affair δεν έμοιαζαν και τόσο ρόδινα! Οι συμμετοχές των μελών τους σε διάφορα project δεξιά και αριστερά έδινε την αίσθηση ότι το τέλος πλησίαζε! Παρά το δυσοίωνο σκηνικό,όμως,η μπάντα κρατήθηκε ενωμένη για το Blue Songs   που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς! Φυσικά αυτό δεν εμπόδισε σε τίποτα τους Jessica 6,το project δηλαδή της τραγουδίστριας Nomi Ruiz,του μπασίστα Andrew Raposo και του keyboard-ιστα Morgan Wiley,να δημιουργήσει την δική του κυκλοφορία! Η κυκλοφορία αυτή δεν είναι άλλη από το See The Light με το οποίο και θα ασχοληθούμε.

Το See The Light δεν είναι άλμπουμ που ξεφεύγει από τον ήχο τον Hercules and Love Affair,απλά έχει μια διαφορετική αισθητική που σου δίνει πολλούς λόγους για να ασχοληθείς μαζί του! Όταν μάλιστα το εναρκτήριο τραγούδι μιας κυκλοφορίας είναι το "White Horse" τότε αναπόφευκτα τα βλέμματα στρέφονται πάνω του.Disco βάσεις και house αισθητική σε ένα τραγούδι που ξεχειλίζει συναίσθημα και ερωτισμό (που να δει κάποιος και το videoclip) και μια Ruiz να απογειώνει πραγματικά ένα υπέροχο τραγούδι με την εξαιρετική ερμηνεία της!Το "See the Light" που ακολουθεί διατηρεί το σκοτεινό feeling του προκατόχου του ενώ η μελωδία του έχει σαφέστατες ethnic επιρροές!Η διάθεση γίνεται σαφώς πιο ανάλαφρη στο "Prisonewr of Love",στο οποίο ο Antony Hegarty συμμετέχει κάνοντας ένα εξαίσιο ντουέτο με την Ruiz! Ο ερωτισμός επιστρέφει στο "In The Heat" που σε οδηγεί σταδιακά στο να λικνιστείς στο ρυθμό του. Η Ruiz χωρίς σοβαρή προσπάθεια εξακολουθεί να ηχεί σαν σειρήνα και αυτό σίγουρα προσδίδει πόντους στο τραγούδι!Μετά την μουσική γέφυρα του "Jessica Jessica" σειρά έχει το "Freak the Night". Ομολογουμένως όχι από τις δυνατές στιγμές του άλμπουμ. Ανάλαφρο τραγούδι που καταντά όμως βαρετό και γλυκανάλατο και επομένως ανάξιο,κατά τη γνώμη μου, λόγου.

Το δεύτερο μισό ανοίγει με το "Good to Go" το οποίο έχει μπόλικη chill διάθεση και αφήνει και χώρο στην funk μελωδία του να μαγέψει!Το "Fun Girl" που ακολουθεί αποτέλεσε το ένα από τα δύο lead singles της συγκεκριμένης κυκλοφορίας και είναι ουσιαστικά ένα μανιφέστο ματαιοδοξίας (άλλωστε θεματικά κινείται στο τρίπτυχο δόξα-χρήμα-απόγνωση). Ωραία μελωδία και keyboards περάσματα που συνοδεύουν υπέροχα την ερμηνεία! Αν ψάχναμε ένα τραγούδι στο οποίο η ερμηνεία της Ruiz να μπορεί να χαρακτηριστεί συγκινητική,αυτό σίγουρα θα ήταν το "Not Anymore". Με μελωδία σπαρακτική και φωνητικά έντονα soul,σε χαλαρώνει και σε μαγεύει με τρόπο μοναδικό.Ακριβώς στο ίδιο στυλ και το "Blessed Mother" που ακολουθεί. Το ίδιο αισθαντικό και το ίδιο υπέροχο σαν άκουσμα! Οι ρυθμοί ανεβαίνουν αρκετά στο "U Motion" και η παρουσία της ιέρειας του ηλεκτρονικού ήχου Anne Clark ολοφάνερη σε κάθε νότα και σε κάθε στίχο! Προτελευταίο στη σειρά το "Stars in Your Eyes" και για δεύτερη φορά μπορώ να πω πως δεν εντυπωσιάστηκα. Καλό αλλά σίγουρα όχι του γούστου μου! Ένα άλμπουμ που ξεκίνησε σκοτεινά δεν θα μπορούσε να κλείσει αλλιώς και έτσι το "Six" που σημαίνει τη λήξη αν και μικρό σε διάρκεια,διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν κάνουν ένα τραγούδι σαγηνευτικό!

Το "See The Light" είναι ένα άλμπουμ με ξεχωριστή δύναμη! Δύναμη που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην Nomi Ruiz,μια πραγματικά σαγηνευτική παρουσία που διαθέτει μια πολύ προικισμένη φωνή. Δύναμη που την οφείλει όμως και στην φρεσκάδα των μελωδιών του,που παρόλο που συνδυάζουν ήχους που μοιάζουν παρωχημένοι,παραμένουν μοντέρνες και άκρως γοητευτικές! Δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτήριζα το "See The Light" σαν το απόλυτο soundtrack της μεγαλούπολης. Ένα soundtrack με αρκετά κρυμμένα διαμάντια που σίγουρα θα δονήσουν το φετινό καλοκαίρι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου