Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Avey Tare-Down There (Paw Tracks 2010)

Σε αυτή την solo κυκλοφορία του,ο τραγουδιστής των Animal Collective οδηγεί τους ακροατές σε νέα θεοσκότεινα μονοπάτια!

Όταν αναφερόμαστε στη Βαλτιμόρη συνήθως φέρνουμε στο μυαλό μας μια πόλη βυθισμένη στην ανηθικότητα και το χάος των ναρκωτικών όντας επηρεασμένοι από την ταινία The Wire! H Βαλτιμόρη όμως αποτελεί μια επίγεια Εδέμ για τους καλλιτέχνες της μοντέρνας πειραματικής μουσικής στις Η.Π.Α. με την καλλιτεχνική κολεκτίβα Wham City,του Dan Deacon να βρίσκεται στο επίκεντρο!

Ο Avey Tare (κατά κόσμον Dave Portner) πέρα από κεντρική persona των Animal Collective αποτελεί και το πιο καυτό και εξαγώγιμο προϊόν της πειραματικής μουσικής της Βαλτιμόρης! Η μπάντα του Tare μας προσφέρει απλόχερα δόσεις χορευτικής και ρυθμικής ψυχεδέλειας με beats τα οποία χτυπούν σαν ηλεκτροσόκ τον ανυποψίαστο ακροατή! Ο πειραματικός ήχος των Animal Collective έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το διεθνές μουσικό κοινό,ειδικά μετά την κυκλοφορία,το 2009, του εξαιρετικού Merriweather Post Pavilion. Μετά από αυτή την επιτυχία ο Avey Tare θεώρησε πως ήρθε η ώρα να κυκλοφήσει και ένα solo album!

Επιφανειακά η μουσικές του Down There είναι συγγενείς με τον ήχο των Animal Collective! Ο υπνωτικός ρυθμός των Oliver Twist και Lucky 1 φέρνει αμέσως στο μυαλό τα πιο low-tempo κομμάτια των Animal Collective. Ενώ όμως οι ψυχεδελικοί ρυθμοί των πρώτων σε οδηγούν σε ένα μουσικό ντελίριο,στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνονται το όχημα για να εξερευνηθούν μονοπάτια πολύ πιο σκοτεινά!

Το Down There παρουσιάζει μια τρομακτική εσωστρέφεια που είχε καιρό να απαντηθεί σε κάποια κυκλοφορία! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι Cemeteries το οποίο μοιάζει σαν να ηχογραφήθηκε στον βυθό κάποιου βάλτου της Λουιζιάνα!Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό κάνει το Down There να μοιάζει σκιώδες και πλήρως απομονωτικό! Το ίδιο μοτίβο συνεχίζεται και στο Ghost of Books. Τεράστια εντύπωση μου προκάλεσε ο ήχος του Heather in the Hospital το οποίο είναι εμπνευσμένο από την περιπέτεια που είχε με τον καρκίνο η αδελφή του Tare! Συνολικά μπορούμε να πούμε πως και οι εννέα συνθέσεις που απαρτίζουν το Down There αποτελούν ένα ταξίδι στα βάθη του μυαλού του Tare και πιστέψτε με τα πράγματα εκεί δεν είναι καθόλου φωτεινά και χαρούμενα!

Προσωπικά θεωρώ πως αυτό το album δημιουργήθηκε για να έχει περίοπτη θέση στις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρονιάς. Αξίζει κάποιος να ξοδέψει χρόνο για την ακρόαση του και είναι κάτι παραπάνω από βέβαια πως το αποτέλεσμα θα τον δικαιώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου