Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Zagar-DJ Bootsie-Ινφο-Broken Tempo @ Block 33 Thessaloniki (09.04.2011)

Σάββατο βράδυ με μπόλικο αέρα και κρύο στη Θεσσαλονίκη και με ένα ακόμα σπουδαίο συναυλιακό event για την πόλη.Οι Ούγγροι Zagar χαίρουν της εκτίμησης της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και στις ανά τον κόσμο εμφανίσεις τους γεμίζουν πολύ μεγάλους συναυλιακούς χώρους. Δυστυχώς όμως στη Θεσσαλονίκη κλήθηκαν να παίξουν μπροστά σε ένα κοινό που μετά βίας ξεπερνούσε τα 100-120 άτομα. Δείγμα των καιρών θα μου πείτε,αλλά όταν μια μπάντα έχει γράψει ένα από τα πλέον ραδιοφωνικά τραγούδια των τελευταίων ετών (Wings of Love),όταν μια μπάντα έχει επιμεληθεί την μουσική μιας από τις πλέον διάσημες και πολυβραβευμένες σειρές της τηλεόρασης (CSI) τότε μάλλον κάτι πέρα από τους καιρούς φταίει για την χαμηλή προσέλευση του κόσμου. Ας περάσουμε όμως στην ουσία της βραδιάς!

Τους Broken Tempo που άνοιξαν τη βραδιά δυστυχώς δεν τους πρόλαβα,άκουσα όμως θετικά σχόλια και επιφυλάσσομαι να ασχοληθώ περισσότερο με αυτούς στο μέλλον! Τους Ινφο τους πρόλαβα λίγο πριν το κλείσιμο του σετ τους και οι εντυπώσεις που πρόλαβαν να μου αφήσουν είναι θετικές. Βέβαια η μουσική που επιλέγουν να παίξουν είναι ακόμα σε εμβρυακή περίοδο στην Ελλάδα (μου έφεραν αρκετά στο μυαλό τους Astyplaz),αλλά θέλω να πιστεύω πως επειδή δείχνουν να αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν θα βρους τον δρόομ προς την αναγνώριση.

Το βασικό μενού της συναυλίας ουσιαστικά ήταν η εμφάνιση του DJ Bootsie και του κουαρτέτου του! Ο Bootsie αποτελεί μέλος των Zagar και ειλικρινά δεν ήξερα τι θα άκουγα από αυτό το σχήμα. Το αποτέλεσμα με γοήτευσε σε απίστευτο βαθμό και με οδήγησε με χαρακτηριστική άνεση αργότερα στον πάγκο του merchandise για να αγοράσω περισσότερα δείγματα της μουσικής τους. Ο ήχος αυτού του κουαρτέτου δεν θα έλεγα πως διαφέρει αισθητά από τον ήχο των Zagar. Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι η μουσική των πρώτων έχει λιγότερη pop διάθεση και σίγουρα ξεφεύγει από τις όποιες εμπορικές φόρμες.Ο DJ Bootsie είναι δίχως αμφιβολία κορυφαίος σε αυτό που κάνει!Έβγαζε μια τρομερή σιγουριά και ηρεμία στις κινήσεις του που θύμιζαν Ελβετικό ρολόι. Φυσικά και οι υπόλοιποι της μπάντας δεν πήγαν πίσω,δημιουργώντας ένα σύνολο το οποίο ηχητικά θα μπορούσε να σταθεί και σαν πρώτο όνομα σε ορισμένα συναυλιακά venues! Μοναδικό μελανό σημείο για μένα τα μόλις 45 λεπτά της εμφάνισής τους. Θα μου πείτε βέβαια με τι κέφι να παίξουν παραπάνω όταν το κοινό είναι τόσο περιορισμένο. Ελπίζω πάντως σύντομα να τους ξαναδούμε από τα μέρη μας!

Οι Zagar είναι μια μπάντα που δεν νομίζω πως χρειάζεται συστάσεις. Αν και προέρχονται από την Ουγγαρία οι μουσική τους παιδεία και οι μουσικές τους ικανότητες διαφέρουν πάρα πολύ σε σχέση με άλλα σχήματα της Κεντρικής Ευρώπης. Ο ιθύνων νους της μπάντας,Balázs Zságer,είναι ένς άνθρωπος με εμφανέστατη μουσική παιδεία και αυτό γίνεται φανερό από τον γεμάτο ήχο της μπάντας και τις εκπληκτικές ενορχηστρώσεις του. Ενορχηστρώσεις που κλείνουν μέσα τους ηλεκτρονικές και pop μελωδίες ολόκληρων δεκαετιών,και ήχοι που πιθανώς να ήταν απαγορευμένοι στο αυστηρό περιβάλλον που επέβαλλε το πολιτικό καθεστώς που επικρατούσε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πριν από κάποιες δεκαετίες!
Ο George Ligeti στην κιθάρα και την φωνή έμοιαζε με persona βγαλμένη από άλλη χώρα. Με χάρη που θα ταίριαζε σε Βρετανό indie τραγουδιστή και μια λεπτή,σχεδόν ασθενική φιγούρα δεν έδειχνε σαν ο performer που θα συνέπαιρνε το κοινό.Είχε όμως την απαραίτητη ενέργεια για να μαγέψει τους λίγους έστω που απόλαυσαν το συγκεκριμένο show!Ο Tibor Lázár στα drums και Ákos Zságer-Varga στο μπάσο εξαιρετικοί στο ρόλο τους που σε συνδυασμό τον άριστο DJ Bootsie στα scratch και τον Balázs Zságer πίσω από το τείχος των keyboards του δημιούργησαν ένα πραγματικά απίστευτο μουσικό όργιο!
Το σετ τους αν και σε κάποιους φάνηκε μονότονο περιείχε κυρίως τραγούδια από την πρόσφατη κυκλοφορία τους και έκλεισε με μια τρομερή εκτέλεση του "Wings of Love" που σε έκανε να φαντάζεσαι ότι παίζεται σε κάποιο στάδιο μπροστά σε χιλιάδες κόσμου. Δυστυχώς με την λήξη του επανήλθαμε στη ζοφερή πραγματικότητα όπου οι ελάχιστοι που βρέθηκαν στο χώρο του Block 33 είχαν μείνει άφωνοι από αυτό που παρακολούθησαν και όπου εγώ έβριζα Θεούς και δαίμονες για το πόσο επιδεικτικά το κοινό της Θεσσαλονίκης φτύνει τέτοια events. Σκέψεις για κάποιο encore ούτε για πλάκα,οπότε η βραδιά έκλεισε κάπως άδοξα,με εξαίρεση ίσως την εξαιρετικά φιλική στάση των μελών των Zagar και τον πολύ ενδιαφέροντα διάλογο που είχαμε λίγες στιγμές μετά το πέρας της εμφάνισής τους!

Στα της οργάνωσης θα αναφερθώ με τρόπο κατηγορηματικό! Κύριοι της "Lovelight Productions" θα πρέπει να ντρέπεστε!20 euro εισιτήριο για τέσσερις μπάντες; Είστε σοβαροί; Πως τολμάτε να κάνετε κάτι τέτοιο όταν άλλοι βάζουν πολλαπλάσιο εισιτήριο για άλλα ονόματα (βλ. UNKLE) που έχουν το θράσος να μην σέβονται την φήμη τους και έρχονται να παίξουν τίγκα στα προηχογραφημένα; Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ακόμα πως για να μαζέψει κόσμο μια συναυλία,το εισιτήριο πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον από τα 35 euro; Ελπίζω να συμμορφωθείτε σύντομα! Φυσικά και αστειεύομαι! Απλά είναι τρομακτικά λυπηρό να βλέπεις το "μουσικόφιλο" κοινό της πόλης να ξοδεύει άσκοπα τα λεφτά του για να ακούει τα ίδια και τα ίδια (με κόστος υψηλό) και να γυρίζει την πλάτη σε καλλιτέχνες που πραγματικά το αξίζουν και που είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι. Αλλά ας μην ξεχνιόμαστε. Αυτοί εκεί στο εξωτερικό δεν ξέρουν να ακούν μουσική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου