Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Woven Hand-The Threshingfloor (Glitterhouse/Hitch Hyke 2010)

Όταν δημιουργήθηκαν οι Woven Hand κάπου στο 2001 ήταν μόνο το project του David Eugene Edwards,μέσα από το οποίο ήθελε να εκφράζει τις επιρροές του από την folk (Αμερικάνικη αλλά και παγκόσμια) και την country. Τότε βέβαια δεν γνώριζε πως το τέλος των 16 Horsepower πλησίαζε και πως αυτό το project θα γινόταν το βασικό μέσο της μουσικής του έκφρασης!

Δυο χρόνια μετά το υπέροχο Ten Stones οι Woven Hand επιστρέφουν με αυτό το νέο του δισκογραφικό πόνημα.Με μία πρόχειρη ακρόαση του συγκεκριμένου δίσκου,ο ακροατής δεν δυσκολεύεται και ιδιαίτερα να καταλάβει ότι έχει να κάνει ίσως με το πιο πειραματικό άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει η μπάντα μέχρι στιγμής. Κέλτικη μουσική,μουσική των Ινδιάνων,country και ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στον δίσκο δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Όλες αυτές οι μουσικές σε συνδυασμό με την ακουστική φιλοσοφία εκτέλεσης των τραγουδιών δημιουργούν ένα αποτέλεσμα άκρως μυστικιστικό και βαθύτατα προσωπικό. Είναι γνωστό εξάλλου πως ο Edwards κάνει κατάθεση ψυχής σε κάθε τραγούδι του,όπως είναι γνωστή και η ξεχωριστή σχέση που έχει με την θρησκεία,τις διδαχές της οποίας χρησιμοποιεί συχνά στις δουλειές του! Το πιο υπέροχο όμως είναι πως το κοινό των Woven Hand δεν είναι ένα θρησκευτικά κολλημένο κοινό,αλλά κοινό μέσα από όλα τα δόγματα,ή κοινό που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα της θρησκείας και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η πνευματική αναζήτηση στην οποία το οδηγεί η κάθε μελωδία τους.

Ο ίδιος ο Edwards αν και χρησιμοποιεί πολλά θρησκευτικά  στοιχεία και εδώ καταφέρνει να μην εγκλωβιστεί σε αυτά και σε συνδυασμό με τα μουσικά ηχοτόπια που προαναφέραμε δημιουργεί ήχους σκοτεινούς,συνοδευόμενους από  τα γνωστά φωνητικά και ένα κεντρικό αργόσυρτο ήχο που χαρακτηρίζει το κάθε τραγούδι! Κι εκεί που όλα νομίζεις ότι κυλούν δίχως εκπλήξεις έρχεται το κλείσιμο του δίσκου με το "Denver City" να μας αφήσει άφωνους. Άραγε αυτό το κομμάτι είναι Wooven Hand ή μήπως οι 16 Horsepower επέστρεψαν από την λήθη; Παράξενο αλλά υπέροχο!

Σε γενικές γραμμές είναι σπουδαίο να βλέπεις μια μπάντα που ξεκίνησε σαν side project να εξελίσσεται και να φτάνει στο επίπεδο που έχουν φτάσει με το The Threshingfloor. Είναι σπουδαίο να βλέπεις μια μπάντα να ξεφεύγει από τις κλασσικές μουσικές φόρμες και να εντάσσει στον ήχο της μουσικές ετερόκλητες! Είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπεις αυτόν το καλλιτέχνη που ακούει στο όνομα David Eugene Edwards να μας παραδίδει ένα ακόμα άλμπουμ που δεν έχει την παραμικρή ομοιότητα με οτιδήποτε άλλο έχει κυκλοφορήσει και παρόλα αυτά παραμένει σε πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Στην τελική είναι πραγματικά σπουδαίο και εξαιρετικά προκλητικό να ακούς κάθε τι που βγαίνει από αυτή την μπάντα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου