Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Anika-Anika (Invanda 2010)

Το 2010 φαίνεται πως είναι μια καλή χρονιά για την ηλεκτρονική μουσική καθώς είδαμε να βγαίνουν στην αγορά ένα σωρό εγχώριες,αλλά και ξένες κυκλοφορίες του είδους. Ευτυχώς αυτή τη χρονιά στην πλειοψηφία τους,οι κυκλοφορίες αυτές υπήρξαν ιδιαιτέρως ποιοτικές μουσικά και αισθητικά ενώ ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που ακούσαμε κάτι πραγματικά άθλιο.

Η κυκλοφορία αυτή την Anika για καλή μας τύχη ανήκει στις ποιοτικές και αυτό όχι γιατί κάποιοι βιάστηκαν να την χαρακτηρίσουν σαν την νέα Nico,αλλά γιατί πραγματικά το αξίζει.  Η ίδια,μουσική ρεπόρτερ στο επάγγελμα,είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ζήσει από πολύ μέσα αυτά για τα οποία έγραφε και υπεύθυνος δεν είναι άλλος από τον Geoff Barrow (Portishead) που της έδωσε μουσική στέγη μέσω της εταιρείας του,Invanda!

To δελτίο τύπου δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τον συγκεκριμένο δίσκο καθώς πραγματικά πρόκειται για "uneasy easy listening",γεγονός όμως που του δίνει τη δυναμική να βρίσκεται σε κάθε,σεβόμενη τον εαυτό της,ηλεκτρονική μουσική λίστα για πολλά χρόνια. Στιχουργικά το Anika δεν έχει να μας πει κάτι ιδιαίτερο,αλλά μουσικά ο Barrow αφήνει την σφραγίδα του κάτι που γίνεται εμφανές από το εναρκτήριο ακόμα "Τerry". Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως οι συνθέσεις δεν έχουν κάποια αυστηρή δομή,αλλά είναι αρκετά απελευθερωμένες σε σημείο που ορισμένες φορές να κάνουν την ακρόαση του άλμπουμ αρκετά "άβολη". Προσωπικά ξεχώρισα το όμορφα παράξενο "Yang Yang" το οποίο δεν είναι και το πιο εύκολο τραγούδι της συγκεκριμένης κυκλοφορίας αλλά είναι ένα πραγματικό διαμάντι.

Σε γενικές γραμμές το Anika είναι ένα άλμπουμ αρκετά αντιφατικό και ιντριγκαδόρικο. Οι λάτρεις της electronica θα το αποθεώσουν,ενώ οι υπόλοιποι ίσως φτάσουν στα όρια της νευρικής κρίσης με την πρώτη του ακρόαση! Σίγουρα όμως μέσα από την έντονη αντίφαση των στίχων και των συνθέσεων θα ανακαλύψουν πραγματικούς μουσικούς θησαυρούς που θα τους αναγκάσουν εν τέλει να το αποθεώσουν. Δεν ξέρω αν η Anika είναι η νέα Nico,αλλά σίγουρα αποτελεί μια από τις ευχάριστες μουσικές αποκαλύψεις του 2010!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου