Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Kordan-The Longing (Last Bummer Records 2010)

Τους Kordan ούτε που τους είχα ακουστά! Έτυχε να ακούσω ένα τραγούδι τους μέσα από μία ανάρτηση στο youtube και αμέσως μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Ποιοι είανι όμως οι Kordan;

Πρόκειται για μία dream pop/indie rock μπάντα που μας έρχεται από το Brooklyn και αποτελείται από τους Arthur (vocals/guitar), Liz (vocals/synth) και Gabo (bass). Δισκογραφικά εμφανίζονται με την κυκλοφορία του Fantasy Nation EP το 2009,ένα ΕΡ αφιερωμένο στην Ιαπωνική street culture,αισθητική που παραμένει αναλλοίωτη και σε αυτή την πρώτη επίσημη ολοκληρωμένη τους κυκλοφορία!

Έτσι όπως οι ίδιοι το περιγράφουν,το "The Longing" μοιάζει με μια ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται στο Τόκυο του 2036! Αυτός είναι ο χώρος δράσης ενός outsider που αναζητά μέσα στην πολύβουη και γεμάτη neon φώτα μεγαλούπολη να βρει την παλιά μεγάλη του αγάπη! Οι Kordan παίρνουν αυτή την ιστορία σαν βάση και την ντύνουν μουσικά με μια σειρά από μελαγχολικές μελωδίες!

Αν θέλαμε να κάνουμε μια προσέγγιση στον ήχο τους θα λέγαμε ότι μοιάζει άμεσα επηρεασμένος από τους Jesus and Mary Chain και Joy Division αποδιδόμενος όμως με τρόπο πιο ηλεκτρονικό και σύγχρονο. Οι Kordan παραμένουν ηλεκτρονικοί,χωρίς καν να λοξοκοιτούν την Gothic μουσική στην οποία κάποιοι προσπαθούν να τους εντάξουν. Οι επιρροές που προαναφέραμε κάνουν τον ήχο τους ελκυστικό και μυστηριακό καταφέρνοντας να δημιουργήσει ηχοτοπία άκρως ατμοσφαιρικά και ενδιαφέροντα! Τα φωνητικά του Arthur Eisele έρχονται να συμπληρώσουν τις υπέροχες μελωδίες με τρόπο λιτό και κομψό. Χωρίς ξεσπάσματα και με μια φωνή που την χαρακτηρίζει η πραότητα και η καθαρότητα ο Eisele καταφέρνει να ακουστεί με τρόπο τέτοιο που κάλλιστα θα μπορούσε να τον τοποθετήσει στην ζωντανή απόδοση του ρόλου του ήρωα της ιστορίας του "The Longing"!

To Dawn με το οποίο ανοίγει το άλμπουμ ηχεί στα αυτιά του ακροατή σκοτεινό,αλλά αποτελεί την τέλεια εισαγωγή στο concept του άλμπουμ. Τα Shinjuku και Fantasy Nation που ακολουθούν θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω σαν τις κορυφαίες στιγμές του άλμπουμ ,το πρώτο γιατί με την μουσική του μπορεί να άνετα να αποτελέσει ένα shoegaze ύμνο και το δεύτερο γιατί παρουσιάζει την pop στην πιο αγνή και ανόθευτη μορφή της! Στα Τokyo Tears και Colors το "φάντασμα"¨των Joy Division πλανάται πάνω από την μουσική των Kordan,χωρίς όμως να τους στερεί το προσωπικό στοιχείο. Ο ήχος των Jesus and Mary Chain εμφανίζονται στα Colors και Dream,γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά εύηχα και ελκυστικά για τον ακροατή. Το Ghosts ίσως να είναι και το πιο αδύναμο τραγούδι της συγκεκριμένης κυκλοφορίας,αλλά αυτό δεν χαλάει σε τίποτα το τελικό αποτέλεσμα.

Γενικό συμπέρασμα; Το "The Longing" είναι ένα δύσκολο άλμπουμ για τον ακροατή,αλλά είναι ένα άλμπουμ που κουβαλάει όλα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν ένα ντεμπούτο επιτυχημένο. Λυρισμό,μελωδία,συναίσθημα και το απαραίτητο μυστήριο που θα σε βάλει στο τριπάκι να το ακούσεις από την αρχή μέχρι το τέλος (αν και τα 38 λεπτά που διαρκεί μοιάζουν πολύ λίγα). Ελπίζω πως στο μέλλον θα έχουμε πολλά ακόμα να ακούσουμε για αυτή την σπουδαία τριάδα που ακούει στο όνομα Kordan!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου