Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Spiritual Beggars-Return to Zero (Inside Out Music 2010)

Πέντε χρόνια χωρίς δισκογραφική παρουσία από του Spiritual Beggars έχω την εντύπωση πως ήταν πάρα πολλά. Χωρίς κάποιον από τους δύο ογκόλιθους που βρέθηκαν πίσω από το μικρόφωνο της μπάντας (Spice & JB) ο Michael Amott έπρεπε να βρει κάποιον άξιο αντικαταστάτη για να συνεχίσει! Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Apollo Papathanasio και ενώ αρχικά οι οπαδοί της μπάντας είδαν την έλευση του με μισό μάτι η παρουσία του στο Return to Zero κυριολεκτικά βούλωσε στόματα!
Τιμώντας τις ερμηνείες των προκατόχων του και χωρίς να προσπαθεί να τους μιμηθεί ο Apollo ξεδιπλώνει το ταλέντο του και βοηθά τα μέγιστα στο ηχητικό αποτέλεσμα που έρχεται στα αυτιά μας. Ο Amott από την πλευρά του,δεν τον αντιμετωπίζει με δυσπιστία και τον αφήνει να λειτουργήσει εντελώς απελευθερωμένα στην ερμηνεία του η οποία σε κάποια σημεία κυριαρχεί ακόμα και πάνω στον βαρύ κιθαριστικό ήχο των Beggars!
Τα φαντάσματα των Black Sabbath (της μετά-Ozzy εποχής) και των Uriah Heep κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε πτυχή του δίσκου με τον Per Wilberg να δίνει τα ρέστα του στο συνθετικό κομμάτι. Κι εκεί που νιώθεις πως ο δίσκος βαραίνει ανησυχητικά έρχεται το Spirit of the Wind  στο μέσον του για να σημάνει την στροφή σε πιο hard rock φόρμες. Το Coming Home ακούγεται το ίδιο σαγηνευτικό με το ομώνυμο τραγούδι των Tea Party ενώ το A New Dawn Rising θα αποτελέσει σίγουρα το αγαπημένο τραγούδι από αυτήν την κυκλοφορία. Φυσικά μια μπάντα σαν τους Spiritual Beggars θα ήταν αδύνατο να μην έχει και κάποιες blues επιρροές στον ήχο της και το Believe in Me έρχεται να επιβεβαιώσει αυτόν τον κανόνα!
Δυστυχώς ενώ μέχρι το σημείο αυτό ο δίσκος είναι μεγαλειώδης το φινάλε του σε αφήνει με μια εικόνα απορίας. Τα τραγούδια που κλείνουν τον δίσκο (Dead Weight & The Road Less Travelled) σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό καθώς και συνθετικά δυσανάλογα είναι σε σχέση με τα τραγούδια που προηγούνται φυσική παρουσία δεν θα έπρεπε να έχουν σε αυτή την κυκλοφορία καθώς είναι ίσως από τις χειρότερες συνθέσεις των Beggars ever!
Σε γενικές γραμμές το Return to Zero είναι μια κυκλοφορία που σέβεται την ιστορία των Spiritual Beggars,αλλά δεν είναι με τίποτα ικανό να δώσει στην μπάντα έναν νέο αέρα και να την σπρώξει προς τα μπροστά. Αποτελεί απλά μία καλή κυκλοφορία της οποί πολύ φοβάμαι ότι σε 1-2 χρόνια δεν θα θυμάται κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου