Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Jimmy Eat World-Invented (Polydor 2010)

Οι Jimmy Eat World  είναι γνωστό σε όλους πως είναι από τους πρωτομάστορες του emo-ξέρετε εκείνου  του μελωδικού και συναισθηματικού παρακλαδιού του Αμερικάνικου Indie που κατέκλυσε τον κόσμο την δεκαετία που μας πέρασε-Με τα χρόνια το emo έγινε μια λέξη παρεξηγημένη,που όλοι την συνδέουμε άμεσα με μελαγχολικούς εφήβους καλυμμένους κάτω από τόνους μαύρου eyeliner.

Είναι γεγονός πως οι Jimmy Eat World ήταν πάντα πολύ συναισθηματικοί. Βγάζουν μουσική μέσα από τα βάθη της καρδιάς τους και υποτάσσονται στο συναίσθημα τους.Πέραν όμως αυτού ξέρουν να ροκάρουν πάρα πολύ καλά. Ειδικά στα album τους Clarity και Bleed American το έδειξαν και με το παραπάνω,γεγονός που τους έκανε μια αξιόπιστη μουσική επιλογή για το εφηβικό κοινό!

Αυτή η επιτυχία τους απέφερε πολλά λεφτά! Με τα λεφτά αυτά τελειοποίησαν την παραγωγή της μουσικής τους.Το να ακούς τη μουσική των Jimmy Eat world ήταν πάντα κάτι πολύ εύκολο. Με την πορεία των ετών όμως παράγινε εύκολο. Τίποτα δεν ήταν ικανό να σε ξεσηκώσει στη μουσική τους,ακόμα και αν τα riffs και τα solo τους παρέμειναν δυναμικά!

Στην τελευταία κυκλοφορία τους,Invented,τα ευχάριστα ξεκινούν από την επιστροφή του Mark Trombino (που ήταν ο παραγωγός των μεγάλων τους επιτυχιών) πίσω από την κονσόλα της παραγωγής. Βέβαια η μπάντα ηχογράφησε τα τραγούδια στο στούντιο της στην Αριζόνα και του τα έστειλε μέσω mail για να κάνει αυτός την τελική μίξη στην Καλιφόρνια,αλλά αυτό διόλου τον ενόχλησε. Ο Trombino έβαλε τα δυνατά του και έδωσε νέα πνοή στον ήχο τους επαναφέροντας την βαρύτητα που του αρμόζει. Ειδικά στα On my Best Theory (που ήταν το lead single) και Action Needs an Audience,έκανε τα riffs να ακούγονται φρέσκα και δυναμικά ξανά.

Ο Trombino επίσης διατήρησε τη φλόγα και σε τραγούδια που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν παντελώς αδιάφορα. Οι ακουστικές κιθάρες στο εισαγωγικό Heart Is Hard to Find ακξούγονται υπέροχες. Στο Coffee and Cigarettes η κάπως πεζή μελωδία του,αποκτά ενδιαφέρον με την ενίσχυση του μπάσου στην τελική μίξη.Και το καλύτερο όλων; Στο Evidence η μελωδία εξελίσσεται σταδιακά φτάνοντας σε μία τρομακτική κορύφωση από παραμορφώσεις που δημιουργούν ένα μαγικό αποτέλεσμα.

Βέβαια κατά την ακρόαση αυτής της κυκλοφορίας γεννώνται και ορισμένες αμφιβολίες. Τα Invented και Mixtape ακούγονται όμορφα,αλλά δεν έχουν να δώσουν κάτι καινούριο στον ήχο των Jimmy Eat World. Είναι εν ολίγοις τραγούδια που αντί αν τους δώσουν μια νέα δυναμική τους οδηγούν σε ηχητικά πισωγυρίσματα!

Γενικό συμπέρασμα; Μετά από 7 album,οι Jimmy Eat World ακόμα δείχνουν ακόμα δυνατοί και το Invented είναι μια πραγματικά πολύ καλή κυκλοφορία.Δυστυχώς όμως δεν είναι ικανό να καθησυχάσει τους οπαδούς της μπάντας που νομίζουν πως τα μέλη της έχουν στερέψει από ιδέες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου