Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Brian Jonestone Massacre-Aufheben (Cargo Records 2012)


Οι Brian Jonestone Massacre είναι μια μπάντα που ποτέ δεν φοβήθηκε να πειραματιστεί με τον ήχο της. Ο Anton Newcombe μπορεί να είναι ένας ιδιόρρυθμος ηγέτης,μπορεί να αλλάζει τα μέλη της μπάντας σαν τα πουκάμισα,αλλά η μουσική του ιδιοφυΐα αναγνωρίζεται από το σύνολο σχεδόν του μουσικού κόσμου. Έχοντας μεταφέρει την δημιουργική του βάση στο καλλιτεχνικό περιβάλλον του Βερολίνου δημιούργησε ένα άλμπουμ που το περιμέναμε πως και πως και το οποίο φροντίζει και πάλι να μας προβληματίσει.

Το Aufheben είναι ένα άλμπουμ στο οποίο κυριαρχεί ο πειραματισμός. Ο σύγχρονος garage rock ήχος συναντά τις σκοτεινές πτυχές της ηλεκτρονικής μουσικής και οι eastern oriented μελωδίες βρίσκουν σημεία τομής με τον ήχο που υπηρέτησαν πιστά οι Music Machine και Velvet Underground.Πολλές και σχεδόν ετερόκλητες καταβολές θα πουν πολλοί,αλλά το γενικότερο αποτέλεσμα καταφέρνει να μας παρουσιάσει έναν εντελώς εγκεφαλικό ήχο,έναν ήχο που δημιουργεί εξαιρετική ατμόσφαιρα και είναι ικανός να ταξιδέψει τον ακροατή τόσο στο σύνολο του,αλλά και ακούγοντας το κάθε τραγούδι ξεχωριστά.

Το όνομα του άλμπουμ δημιουργεί ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό με τον ήχο του. Το Aufheben είναι μια Γερμανική λέξη η οποία όμως δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα. Ετυμολογικά σημαίνει "ανεβάζω","μετατρέπω","διατηρώ" και "απορρίπτω",λέξεις που μοιάζουν να ορίζουν μια διαδικασία ανάπτυξης και ζωής,λέξεις που δηλώνουν έντονες αντιθέσεις,αντιθέσεις ίδιες με αυτές που εκφράζει το άλμπουμ.

Από το "Panic In Babylon" που ανοίγει το άλμπουμ μέχρι το "Blue Order/New Monday" (τι τίτλος θεέ μου) με το οποίο κλείνει το "Aufheben" o ακροατής ταξιδεύει μέσα σε αυτό το μείγμα ήχων μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει στο επόμενο τραγούδι. Η διαρκής έκπληξη,η διαρκής απόλαυση και ο σχεδόν μυστηριακός τόνος που παίρνει πολλές φορές ο ήχος των BJM αποτελούν την σίγουρη συνταγή για ένα άκρως απολαυστικό μουσικό άκουσμα!

Ιδιοφυής,ιδιόρρυθμος ή απλά τρελός,ο Anton Newcombe κατάφερε και πάλι να μη μας απογοητεύσει. Το "Aufheben" είναι ένα άλμπουμ όπως ακριβώς θα το ήθελε ο κάθε οπαδός των Brian Jonestone Massacre. Είναι ένα άλμπουμ που δεν το ακούς απλά,αλλά μπαίνεις στο τριπάκι να το εξερευνήσεις,να μελετήσεις κάθε νότα του και στο φινάλε να αποφασίσεις αν το έχεις απολαύσει ή όχι. Προσωπικά το απόλαυσα και περιμένω πως και πως να το δω να αποδίδεται και επί σκηνής. Ελπίζω κι εσείς να το απολαύσετε το ίδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου