Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Liechtenstein – Fast Forward (Fraction Discs 2012)


Κάποτε τα all girl σχήματα αποτελούσαν μια νότα διαφορετικότητας στον ανδροκρατούμενο χώρο της μουσικής. Τα τελευταία χρόνια όμως βλέπουμε ολοένα και περισσότερα γυναικεία σχήματα να ξεπηδούν και μάλιστα σχήματα τα οποία δεν καπηλεύονται την riot girl αισθητική,αλλά έχουν πραγματικά κάτι να μας παρουσιάσουν!Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και οι Liechtenstein που μας έρχονται από την Σουηδία!

Ξεκίνησαν σαν τρίο,εξελίχθηκαν σε κουαρτέτο και στο νέο τους άλμπουμ Fast Forward (προηγήθηκε το "Survival Strategies In A Modern World" το 2009) είναι μαι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ενεργητική πεντάδα!Η μουσική τους μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας είναι όμως παιγμένη πάρα πολύ καλά! Πιασάρικη pop με αρκετές δόσεις post-punk και με μια γενικότερη teenage pop αύρα!Μπορεί σε κάποιους ο συνδυασμός αυτός να ηχεί λίγο νερόβραστος κάθε τέτοια σκέψη όμως θα ήταν παντελώς άστοχη,καθώς δεν ΄χουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη περίπτωση μπάντας!Οι συνθέσεις των Liechestein είναι αρκετά σύνθετες με όμορφες κιθαριστικές μελωδίες,αρκετούς πειραματισμούς στο drumming,μπασογραμμές που αγγίζουν την τελειότητα και αρμονικά φωνητικά που μας δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα σκοτεινό και συνάμα γοητευτικό!Τα κορίτσια μοιάζουν να είναι αρκετά επηρεασμένα από τον ήχο των Shop Assistants και Black Tambourine,δίνοντας όμως μια εντελώς δική τους θεώρηση σε επίπεδο σύνθεσης και αισθητικής.

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια από αυτή την κυκλοφορία θα ήταν αναπόφευκτη επιλογή το "Ambitions" το οποίο είναι ικανό να καρφωθεί στο μυαλό σου χάρη στο απίστευτο rythm section του (με μπάσο και drums να δίνουν τα ρέστα τους) και χάρη στην ερμηνεία που κυριολεκτικά το απογειώνει,καθώς και το "Meantime" με την πιασάρικη μελωδία του και την κρυστάλλινη παραγωγή του. Στα φωτεινά σημεία του άλμπουμ θα μπορούσα να κατατάξω και το "Strange Ideas". Retro αισθητική,lo-fi ήχος και πολύ όμορφες κιθαριστικές μελωδίες!

Μπορεί οι Liechtenstein να περιβάλλονται από ένα pop περίβλημα,η μουσική τους όμως ξεφεύγει από τα στενά όρια του συγκεκριμένου είδους και αποκτά μια μοναδικότητα που γοητεύει! Το Fast Forward είναι ένα άλμπουμ που αξίζει μελέτης και είναι βέβαιο πως η ακρόαση του θα σας αποζημιώσει πλήρως!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου