Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

When Saints Go Machine-Konkylie (!K7 2011)


Μόλις πρόσφατα είχα αναφερθεί στο χάρισμα που έχουν οι λαοί του Ευρωπαικού Βορρά στο να παράγουν εξαιρετική ηλεκτρονική μουσική. Οι Δανοί When Saints Go Machine είναι ένα ακόμη λαμπρό παράδειγμα που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά το "Fail Forever" EP με το οποίο μας πρωτοπαρουσιάστηκαν στις αρχές του έτους έρχονται τώρα με το πλήρες άλμπουμ τους να μας αποδείξουν πως όλα τα θετικά σχόλια που έχουν μέχρι στιγμής αποσπάσει είναι πέρα για πέρα αληθινά!

Το "Konkylie",το κατάδικό τους μουσικό κοχύλι (Konkylie=θαλάσσιο κοχύλι σε ελεύθερη μετάφραση) κρύβει μέσα του πολύ μεγάλες δόσεις μελαγχολίας και μουσικής ποιότητας.Συνδυάζει αρμονικά το post-punk με την dance και electro μουσική,δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα συγκροτημένο,ευχάριστο στην ακρόαση και σίγουρα πολύ ελκυστικό.Ο τραγουδιστής τους Nikolaj Vonsild είναι ένας πραγματικά χαρισματικός ερμηνευτής,μια πιο εκμοντερνισμένη version του πολύ Antony Hegarty,με πολύ λιγότερους μελοδραματισμούς όμως,ένας άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή κάνει ολοφάνερο πόσο του αρέσει να τραγουδά και που με την ερμηνεία του κάνει τη διαφορά σε αυτή την κυκλοφορία.

Το "Konkylie" σαν άλμπουμ είναι εξαιρετικά προκλητικό για τον ακροατή.Στα μόλις 42 λεπτά που διαρκεί σε κατακτά σε τέτοιο βαθμό που θες να το ακούσεις ξανά και ξανά και κάθε φορά σου δημιουργεί νέες εικόνες και συναισθήματα.Είναι ένα άλμπουμ αινιγματικό,μα τόσο παράξενα όμορφο. ένα άλμπουμ που δεν σου τα δίνει όλα με τη μία,αλλά αφήνει τις χάρες του να ξεδιπλωθούν σταδιακά μέσα από τις 11 συνθέσεις που το απαρτίζουν. Ένα άλμπουμ που μοιάζει να είναι gothic,ακροβατεί στην ambient είναι όμως πέρα για πέρα ένα υπέροχο δημιούργημα ηλεκτρονικής pop μουσικής. Είναι ένα άλμπουμ που στην τελική αξίζει το 100% της προσοχής του επίδοξου ακροατή του.

Στο σύνολο τους μου άρεσαν και οι 11 συνθέσεις του. Παρόλα αυτά θα δείξω μια προτίμηση παραπάνω στα "Konkylie" (το οποίο μου έδωσε την αίσθηση ότι έχει μια έντονη Aphex Twin πινελιά),το πολύ παράξενο,αλλά πραγματικά γοητευτικό "Chestnut" και το κορυφαίο των κορυφαίων κατά την ταπεινή μου γνώμη "Church and Law" με την απόλυτα Knife αισθητική,που σε πλημμυρίζει εικόνες και συναίσθημα.

Δίχως αμφιβολία το "Konkylie" είναι ένα άλμπουμ που τονώνει τις αισθήσεις. Δεν ξέρω αν αυτός ήταν ο σκοπός της μπάντας,αλλά κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μηχανή μουσικής ικανοποίησης και το κατάφεραν με τρόπο μεθοδικό,μελωδικό και απόλυτα συναισθηματικό. Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους είναι υπεραρκετά για να το κατατάξουν στο top-5 των πιο ενδιαφερόντων ακουσμάτων αυτής της χρονιάς (μέχρι στιγμής τουλάχιστον).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου