Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Russian Circles-Empros (Sargent House 2011)


Όταν μιλάμε για τους Russian Circles βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απίστευτο οξύμωρο σχήμα. Ενώ κατά γενική ομολογία είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο χώρος της post-rock μουσικής αυτή την περίοδο,παρόλα αυτά συνεχίζουν να παραμένουν προκλητικά αγνοημένοι από μεγάλο μέρος του κοινού της συγκεκριμένης σκηνής.Όλοι φυσικά συμφωνούν ότι οι Russian Circles είναι μια μπάντα που δεν φτιάχνει "εύκολη" μουσική.Διαρκώς πειραματίζονται,διαρκώς προσθέτουν νέα στοιχεία από την ambient και την metal μουσική και είναι βέβαιο πως δεν φτιάχνουν μουσική που έχει ραδιοφωνικό ή αυστηρά εμπορικό προσανατολισμό,αλλά καταφέρνουν παρόλα αυτά να μαγνητίζουν με κάθε τι δικό τους που ακούμε.

Το "Empros" αποτελεί το 4ο δισκογραφικό πόνημα αυτών των μουσικών πρωτοπόρων από το Chicago και δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα πως είναι ότι καλύτερο έχουν γράψει μέχρι στιγμής.Η σκοτεινή αισθητική που η μπάντα προσπαθεί να επιβάλλει εδώ μας δίνεται στην πιο άριστη μορφή της,ενώ αυτή τη φορά δείχνουν να είναι σαφέστατα προσανατολισμένοι στο αν δώσουν έμφαση σε πολύ δυνατές κιθάρες  και σε ένα πραγματικό ηχητικό τείχος που δημιουργείται από το απίστευτο rythm session.

Ξεκίνημα στο άλμπουμ με το "309",ένα τραγούδι που καταφέρνει να εκπλήξει και να κερδίσει τον ανυποψίαστο ακροατή.ένα τραγούδι που παρουσιάζει όλο το σκοτάδι και τον τρόμο που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η μπάντα και ένα drum session που είναι ίσως από τα πιο τεχνικά και δυναμικά που έχω ακούσει στη ζωή μου.Συνέχεια με το "Mladek",ένα τραγούδι που προσωπικά με εντυπωσίασε. Εξαιρετικά κιθαριστικά leads,μπάσο που κεντάει και drumming χωρίς φανφάρες που καταφέρνει να σε καρφώσει.Το "Schipol" ξεκινά με έναν σχεδόν αναγεννησιακό τόνο που αμέσως μαγνητίζει το ενδιαφέρον του ακροατή. Θλιμμένο,μελωδικό καταφέρνει να μας εκπλήξει με το απίστευτα δυναμικό κλείσιμο του,που ηχεί σαν μια πραγματική έκρηξη συναισθημάτων και εικόνων.Το "Atackla" είναι ένα τραγούδι που με προβλημάτισε αρκετά. ένα τραγούδι που στο ξεκίνημα του ηχεί σχεδόν βαρετό,αλλά όσο προχωράει αποκτά έναν ωμό δυναμισμό που σε καθηλώνει. ένα τραγούδι που αναπτύσσεται σταδιακά,οδηγείται σε ένα φρενήρη ρυθμό και κλείνει με την ίδια ηρεμία και γαλήνη με την οποία άρχισε.Προτελευταίο το "Batu" και η ενέργεια επιστρέφει. Η κιθάρα σε ρόλο καθαρά υποστηρικτικό και τα drums μαζί με το μπάσο σε ρόλο ηγετικό,δημιουργούν ακόμη μία στιγμή μεγαλείου για το άλμπουμ.Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως κρύβεται στο "Praise Be Man" που κλείνει αυτή την κυκλοφορία.Οι Russian Circles αν και καθαρά instrumental μπάντα εμφανίζονται για πρώτη φορά να έχουν στίχους σε τραγούδι τους. Βέβαια το γεγονός αυτό θα ξενίσει τους πάντες και ίσως και να λειτουργήσει ανασταλτικά για το συγκεκριμένο τραγούδι,αλλά είναι βέβαιο πως αν το ακούσετε πιο προσεκτικά θα το λατρέψετε.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα πως το "Empros' είναι ένα άλμπουμ που θέτει νέα δεδομένα στον post-rock ήχο,και ένα άλμπουμ που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια! Η ηχητική ταυτότητα της μπάντας παραμένει αναλλοίωτη,ενώ η μουσική τους δείχνει μια διαρκή εξελικτική πορεία. Μέσα από τη μουσική τους καταφέρνουν να κάνουν τα συναισθήματα των ακροατών εικόνες και με χαρακτηριστική ευκολία κατορθώνουν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ακροατή του είδους. Είναι βέβαιο πως το "Empros" δύσκολα θα βρει άξιο συναγωνιστή για την καλύτερη κυκλοφορία του είδους μέσα στο 2011,και όλοι εμείς που γοητευόμαστε από τον post-rock ήχο τρίβουμε τα χέρια μας.




1 σχόλιο:

  1. Μπανταρα!!!Και ελπίζω οταν καταφερω να το ακουσω ολοκληρο το επομενο post να ειναι "αλμπουμαρα!!!"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή