Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο GOYA ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ


Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης με τίτλο :

" Ο GOYA ΣΤΟ ΤΕΛΛΌΓΛΕΙΟ"

την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 στις 20.00
στους χώρους του Ιδρύματος.

Η έκθεση των χαρακτικών από την Εθνική Πινακοθήκη πλαισιώνεται από την παρουσίαση έξι ζωγραφικών έργων από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Πορτρέτο Νεαρής Γυναίκας. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η ισπανική ζωγραφική της συγκεκριμένης περιόδου παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα έργα είναι: Το πορτρέτο της Βασίλισσας της Ισπανίας, η Απογείωση ενός Αερόστατου, αλλά και τα πορτρέτα σημαντικών προσωπικοτήτων στην Ισπανία της εποχής. Σε αυτά ο θεατής- επισκέπτης μπορεί να δει και τον τρόπο με τον οποίο άλλοι ζωγράφοι της ίδιας εποχής, όπως οι Vicente López Portaña –διάσημος κυρίως για το πορτρέτο του ηλικιωμένου Γκόγια- και ο Carnicero Mancio Antonio-επίσης ζωγράφος της βασιλικής αυλής- αντιμετώπισαν τα αγαπημένα θέματα του ισπανού καλλιτέχνη.

Την επιμέλεια της έκθεσης εκ μέρους της Εθνικής Πινακοθήκης έχει η Έφορος Συλλογής Χαρακτικών & Σχεδίων ΕΠΜΑΣ Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη και από το Τελλόγλειο ο δρ Παναγιώτης Μπίκας. Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης ΑΠΘ και Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.


Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου (εγκαίνια στις 4/11), ο Beethoven «συναντά» τον Goya στο Τελλόγλειο. Μπορεί οι δύο μεγάλοι δημιουργοί να μην συναντήθηκαν ποτέ στη ζωή, αλλά μέσα από τα έργα τους έρχονται σε μια πρωτότυπη, μοναδική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση αυτήν παρουσιάζονται για πρώτη φορά πρωτότυπες παρτιτούρες του τιτάνα της κλασικής μουσικής, καθώς και χειρόγραφα, επιστολές, τετράδια επικοινωνίας, μικροαντικείμενα του συνθέτη, τα οποία προέρχονται από το Beethoven-Ηaus της Βόννης.

Επίσης στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους 60 σπουδαστές και η Ομάδα ΝΟ EGO του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τους Goya και Beethoven, έχοντας συντονιστές τους διδάσκοντές τους Μανώλη Γιανναδάκη, Κυριάκο Μορταράκο, Αθανάσιο Πάλλα, Γεώργιο Τσακίρη, Γεώργιο Τσάρα, και Ξενοφώντα Σαχίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου