Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

J Mascis - Several Shades Of Why (Sub-Pop 2011)


Είτε με την εκπληκτική δουλειά που κάνει τόσα χρόνια με τους πρωτοπόρους Dinosaur Jr,είτε μέσα από την προσωπική του δουλειά,ο J Mascis είναι ένας άνθρωπος ικανός να γεμίσει το ακροατήριο του με συναισθήματα.Αυτό ακριβώς κάνει και στο Several Shades of Why και μάλιστα με τρόπο πολύ απλό,δίνοντας μας απλόχερα μια συλλογή από μελαγχολικά και υπέροχα ακουστικά τραγούδια.

Η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός,και πραγματικά δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη αρχή από το "Listen to Me". Δυο ακουστικές κιθάρες και τα φωνητικά συνθέτουν το τέλειο εναρκτήριο σκηνικό σε ένα τραγούδι που σε αγγίζει με την απλότητα και την ζεστασιά του.Συνέχεια με το ομώνυμο "Several Shades of Why" και για μια ακόμα φορά η ερμηνεία του Mascis είναι καθηλωτική. Ένα βαθιά προσωπικό τραγούδι με το βιολί στο βάθος να δίνει μια ξεχωριστή νότα ομορφιάς.Στο "Not Enough" που ακολουθεί δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια demo version ενός μελλοντικού Dinosaur Jr  τραγουδιού.Στο "Very nervous and love" η στιχουργική δεινότητα του Mascis γίνεται καταφανέσταστη. Στίχοι που μιλούν για αγάπη,αμφιβολία,αβεβαιότητα ντυμένοι με μια υπέροχη μελωδία που σε παραπέμπει σε ηλιόλουστα καταπράσινα μέρη.Φτάνοντας στη μέση ακριβώς του άλμπουμ συναντάμε το "Is it Done",ένα ακόμα εξομολογητικό τραγούδι και μια ακόμα υπέροχα χαλαρωτική μελωδία.

Το δεύτερο μισό ξεκινά με το μελωδικότατο "Make it Right". Κι αν η μελωδία μοιάζει υπέροχη το πολύ αργό tempo του το κάνει ίσως λιγάκι κουραστικό.Ευτυχώς η τάξη αποκαθίσταται άμεσα με το εξαιρετικό "Where are You". Ο ερωτισμός του έκδηλος,η μελωδία παραπέμπει στο bluegrass και το όλο αποτέλεσμα βρίθει συναισθημάτων.Στο "Too Deep" ξυπνούν πάλι μνήμες Dinosaur Jr,το τραγούδι όμως καταφέρνει να διατηρήσει μια μοναδική γοητεία και ένα έντονο προσωπικό στοιχείο.Μια στροφή πριν το τέλος συναντάμε το "Can I"! Η μελωδία μοιάζει μονότονη,αν ψάχναμε όμως ένα τραγούδι που μπορεί να αγγίξει περισσότερο τις ευαίσθητες χορδές του κάθε ακροατή,πέρα από κάθε αμφιβολία,αυτό θα ήταν η επιλογή μας.Ερμηνευτικά ο Mascis δίνει ρεσιτάλ και ακόμα και ο πλέον αναίσθητος άνθρωπος νιώθει ρίγη συγκίνησης να διαπερνά το κορμί του στο άκουσμα αυτού του υπέροχου τραγουδιού.Το άλμπουμ κλείνει με το "What Happened" και δυστυχώς σε αφήνει με μια αίσθηση ότι όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν αργά ή γρήγορα.Ακόμα ένα υπέροχο τραγούδι με μελωδία που σε συνεπαίρνει και με ερμηνεία πολύ προσωπική και μελαγχολική.

Έχοντας ακούσει πάμπολλες φορές το "Several Shades of Why" καταλήγω διαρκώς στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Mascis είναι μια πραγματική μουσική ιδιοφυΐα. Γράφει στίχους που αγγίζουν την ψυχή του ακροατή και συνθέτει μελωδίες που συγκινούν.Καταφέρνει επίσης κάτι που δεν είναι σύνηθες. Μετά το απίστευτο "Over It" του 2009 για τους Dinosaur Jr καταφέρνει και κυκλοφορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ένα ακόμα εξαιρετικό άλμπουμ! Ο ίδιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν σκέφτεται με τίποτα μια αποκλειστικά solo καριέρα. Σε μας μένει μονάχα να ηρεμήσουμε,να βυθιστούμε στα συναισθήματα που μας προσφέρουν και να απολαύσουμε αυτά τα 41 λεπτά απλής,ειλικρινούς μουσικής,από έναν πραγματικά προικισμένο δημιουργό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου