Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Weekend-Sports (Slumberland Records 2010)

Η Slumberland Records αρέσκεται στο να βγάζει στην αγορά κυκλοφορίες που έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική και εντάσσονται στη γενικότερη post-punk,shoegaze μουσική κατεύθυνση. Αυτή ακριβώς η μουσική κατεύθυνση χαρακτηρίζει και τον ήχο του ντεμπούτου άλμπουμ των Weekend.

Η μουσική της μπάντας αυτής από το San Fransisco δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία μίξη post-punk,art-punk,με μικρές πινελιές ambient που δεν καταντά όμως μια βαρετή μίμηση,αλλά αντιθέτως δημιουργεί ένα εξαιρετικά ελκυστικό ηχητικό αποτέλεσμα,από τα καλύτερα ίσως που έχουν ακουστεί τελευταία. Οι Weekend κατορθώνουν να συνδέσουν με τρόπο μοναδικό όλες αυτές τις σκοτεινές επιρροές τους και όχι απλά να ακουστούν σαν τα ινδάλματα τους,αλλά να πάνε την μουσική αυτή ένα βήμα παραπέρα.

Το Sports παραμένει το ίδιο σαγηνευτικό από το εναρκτήριο Coma Summer μέχρι το Untitled που κλείνει το δίσκο. Η αίσθηση της απώλειας,της προσμονής και μετάνοιας είναι εμφανείς σε κάθε μελωδία,ενώ και ο στιχουργικός τους προσανατολισμός έχει ακριβώς την ίδια κατεύθυνση. Η δυναμική του ήχου τους είναι τόσο μεγάλη που όχι απλά ελκύει τον επίδοξο ακροατή,αλλά ουσιαστικά τον "μεταφέρει" μέσα στο κάθε τραγούδι,μετατρέποντας το αυτόματα σε προσωπικό βίωμα.

Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Sports θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μη εμπορικό υπάρχουν και στιγμές που το κάνουν πιο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.Μια τέτοια στιγμή θα μπορούσε να είναι και το τραγούδι End Times το οποίο ηχητικά απευθύνεται σε ένα πιο indie-pop κοινό.Και το Youth Haunts θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα ακόμα τραγούδι ευρείας αποδοχής,αν και έχει έναν πιο φρενήρη και παλιομοδίτικο ρυθμό.

Εντύπωση προκαλεί και η όλη δομή του άλμπουμ που εμφανίζει μια αξιοπρόσεκτη ισορροπία. Τα γρηγορότερα τραγούδια εναλλάσσονται αρμονικά με τα πιο low-tempo. Οι γρήγοροι κιθαριστικοί ρυθμοί και το οργιώδες drumming δίνουν αρμονικά τη θέση τους σε πιο sludge μελωδίες και σε πιο tribal ρυθμούς πετυχαίνοντας έτσι να κάνουν την ακρόαση του δίσκου μια πολύ ευχάριστη υπόθεση.
Αν έπρεπε να διαλέξω τα τραγούδια που κάνουν μεγαλύτερη αίσθηση τότε σίγουρα θα επέλεγα τα Youth Haunts και το Veil,το πιο "ολοκληρωμένο" ίσως τραγούδι αυτού εδώ του άλμπουμ,ένα τραγούδι το οποίο πραγματικά προκαλεί την απόλυτη διέγερση στον ακροατή!

Οι Weekend μέσα από το ντεμπούτο τους καταφέρνουν να δημιουργήσουν την δική τους μουσική ταυτότητα. Δημιούργησαν ένα δίσκο γεμάτο συναίσθημα όπου στίχος και μουσική έχουν ισότιμο ρόλο στη δημιουργία ενός εκπληκτικού αποτελέσματος. Δημιούργησαν ένα δίσκο ο οποίος ενώ μοιάζει να έχει τόσο κοινότυπες μουσικές αναφορές καταλήγει να ακούγεται τόσο μοναδικός και καινοτόμος που κάνει αδύνατη την όποια προσπάθεια να τον αγνοήσεις. Δημιούργησαν ένα δίσκο που πρέπει κάποιος να τον ακούσει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου