Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Wooden Shjips-Back To Land (Thrill Jockey 2013)

Mε την προηγούμενη κυκλοφορία τους, το West του 2011, οι Wooden Shjips έθεσαν νέα δεδομένα όσον αφορά τον ήχο τους. Βέβαια ήταν και η πρώτη φορά που ηχογράφησαν σε κανονικό στούντιο, αλλά ο ήχος που παρήγαγαν μέσα από τις συνθέσεις τους πήγε το psych 'n' roll σε νέα επίπεδα.

Με το νέο τους άλμπουμ, που φέρει τον τίτλο Back to Land, οι Wooden Shjips θέλουν να κινηθούν σε ακόμη πιο ψυχεδελικά νερά, εμποτίζοντας τις acid συνθέσεις τους με πιο ξεκάθαρες μελωδικές γραμμές, δημιουργώντας ένα groove με το οποίο μονάχα είχαν πειραματιστεί στο παρελθόν. Οι πειραματισμοί αυτοί όμως τελικά κάνουν αυτή την κυκλοφορία πιο ελκυστική ή όχι;

Όποιος περιμένει να ακούσει στο Back to Land, space rock παλαιάς κοπής, φοβάμαι πως θα απογοητευθεί. Ενορχηστρώσεις με πιο ακουστική αισθητική έρχονται να συνδυαστούν με τον ηλεκτρικό ήχο της μπάντας δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον ηχητικό κράμα. Αυτή η μίξη γίνεται αντιληπτή σε τραγούδια όπως το "These Shadows", "Βack to Land" και "Everybody Knows".

Από την άλλη τραγούδια σαν τα "Ghouls","In The Roses" και "Other Stars", φέρνουν στην επιφάνεία στοιχεία για τον ήχο των Wooden Shjips που μ΄'εχρι τώρα μας ήταν άγνωστα. Fuzzy κιθάρες, ογκώδεις οργανικοί ήχοι, ανατολίτικου τύπου drumming και τα φωνητικά του Ripley να γίνονται τόσο μυστηριακά όσο δεν τα είχαμε ακούσει ποτέ.

Στο Back to Land ο σχεδόν υπνωτιστικός ήχος που επικρατούσε στις παλαιότερες κυκλοφορίες των Shjips απουσιάζει, ή μάλλον καλύτερα δεν κυριαρχεί. Το συγκρότημα κάνει μια αλλαγή σε μονοπάτια που ναι μεν παραμένουν ψυχεδελικά, αλλά έχουν μια πιο krautrock και heavy psychedelia αισθητική. Και που είναι το κακό θα αναρωτηθούν κάποιοι. Για μένα πουθενά, αλλά για τους φανατικούς του συγκροτήματος είναι μια τεράστια αλλαγή στον ήχο που τους καθιέρωσε στη συνείδηση των ακροατών.

Το Back to Land είναι ένα ιδιαίτερο και άκρως ενδιαφέρον άλμπουμ. Μπορεί να μην είναι η κυκλοφορία που περιμέναμε από τους Wooden Shjips, αλλά είανι 100% ένα άλμπουμ συμβατό με την αισθητική των μελών της μπάντας. Πολλοί θα το λατρέψουν, άλλοι θα το βρουν υποτονικό και αδιάφορο, σίγουρα όμως κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι Wooden Shjips δεν είναι μουσικοί που, αν και έχουν τα χρονάκια τους, συνεχίζουν να έχουν νέες αναζητήσεις και να ανακαλύπτουν νέες προοπτικές στον ήχο τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου