Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

The Movements-Like Elephants 1 (Crusher Records 2013)

Για να είμαι ειλικρινής οι Movements σαν συγκρότημα,πέρα από μερικά τραγούδια τους που είχα ακούσει στο παρελθόν,μου ήταν παντελώς άγνωστοι και να που έμελλε να είναι η πρώτη μπάντα με την οποία ήρθα σε επαφή εδώ στη Σουηδία (μιας και είναι κάτοικοι Γκέτεμποργκ). Το Like Elephants είναι η νέα τους δισκογραφική δουλειά,που βγήκε στην αγορά στις 21 Οκοτωβρίου μέσω της Crusher Records.

Σε σύγκριση με το παρελθόν τους,το άλμπουμ αυτό δείχνει μια ξεκάθαρα πιο χαλαρή διάθεση και σου αφήνει μια όμορφη αύρα ψυχεδέλειας.Το εναρκτήριο "The death of John Hall DY" είναι ένα τραγούδι που σίγουρα θα κολλήσει στους fanτου είδους. Νοσταλγικό και με μια μελωδία που δύσκολα ξεχνάς,και που σε παραπέμπει στα τέλη της δεκαετίας του '60. Στο ίδιο ύφος και το "Boogin",μόνο που αυτή τη φορά βλέπουμε το πνεύμα των  Grateful Dead να πλανάται πάνω από αυτό το τραγούδι.Το "Shady Wind" δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε ιδιαίτερα,αν και ο πειραματικός ήχος του μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον ενός πιο καλά ψαγμένου ακροατή. Το τραγούδι που το ακολουθεί όμως,και δεν είναι άλλο από το "Two Tongues" είναι με απόσταση το αγαπημένο μου από αυτή την κυκλοφορία.Ρυθμός που σε ανεβάζει,εξαιρετικά πλήκτρα και μια απόλυτα αισιόδοξη αίσθηση πλημμυρίζει τον ακροατή σε κάθε δευτερόλεπτό του.

Στο ίδιο εκπληκτικό μοτίβο και το "Great Deceiver" υπέροχα κιθαριστικά θέματα και τα πλήκτρα για μια ακόμη φορά σε κυρίαρχο ρόλο.Δεν θα ήταν υπερβολη αν έλεγα ότι το "All the Lost"μου έφερε στο μυαλό τις ενορχηστρώσεις των Animals.Πέρα από αυτό όμως έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό κομμάτι που δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις 60's καταβολές του συγκροτήματος.Το "David's Song" είναι ένα ακόμα τραγούδι που δε μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Μοιάζει λίγο ξένο με το όλο ύφος του άλμπουμ και με παραγωγή κάπως εκτός του γενικότερου feeling που η μπάντα θέλει να περάσει στους ακροατές της.Ευτυχώς όμως ακολουθεί το "Like elephants 1" για να φέρει τα πράγματα ξανά στα ίσα του. Ελεγειακό τραγούδι και ικανό να σε ταξιδέψει.Το "Ingenting Kommer Ur Ingenting" είναι ίσως ότι πιο κοντά στα 60's μπορεί να ακούσει ένας λάτρης της ψυχεδέλειας στις μέρες μας (και για όσους μπερδευτούν αυτό που ακούγεται δεν είναι σιτάρ αλλά είναι ένα ρεσιτάλ ψυχεδελικού παιξίματος κιθάρας από τον Christian Johansson). To κλείσιμο του άλμπουμ είναι τόσο ιδανικό όσο και το ξεκίνημά του. Το "Ιt Takes a Spark" είναι ένα πολύ όμορφο δείγμα folk-psych,με μια πιο μοντέρνα προσέγγιση όμως,που παρόλα αυτά δε χαλάει το υπέροχο τελικό αποτέλεσμα.

Το Like Elephants 1 είναι ένα όμορφο άλμπουμ από την αρχή μέχρι και το φινάλε του. Μεστό από άποψη τραγουδιών και με μελωδίες ζεστές και προσιτές στον ακροατή. Είναι μια κυκλοφορία που καθώς φαίνεται θα έχει και sequel το οποίο και θα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία,μιας και τα ποιοτικά στάνταρντς που θέτει αυτό το άλμπουμ είναι ήδη αρκετά ψηλά.Οι Movements είναι ένα συγκρότημα που δείχνει να αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει,και η αγάπη τους αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε αυτό το άλμπουμ.Ακούστε το και σίγουρα δε θα χάσετε το χρόνο σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου