Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Outview Film Festival 2012


To 6o Gay & Lesbian Film Festival επιστρέφει στον φιλόξενο χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες 3-13 Μαΐου. 10 ημέρες προβολών, πρεμιέρες ταινιών, ειδικά αφιερώματα και πολλοί καλεσμένοι πλαισιώνουν το φεστιβάλ φέτος.

Εναρκτήρια Ταινία: Weekend (Andrew Haigh, UK, 97’, 2011)

Με την νέα ταινία του σκηνοθέτη Andrew Haigh (η προηγούμενη ταινία του “Greek Pete” προβλήθηκε στο Outview Film Festival 2010) που έχει λάβει πάνω από 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσει το φετινό φεστιβάλ στις 3 Μαΐου.

Ταινία Λήξης: 20 centímetros (Ramón Salazar, Spain, 112’, 2005)

Σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα μια κωμωδία Αλμοδοβαρική με την συμμετοχή της Rossy De Palma, γνωστή από τις θρυλικές ταινίες του Πέντρο Αλμοδόβαρ, «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», «Νόμος του Πόθου» και «Κίκα». Ο σκηνοθέτης Ramón Salazar μας διηγείται την ιστορία της Marieta (Mónica Cervera) μιας ναρκοληπτικής τρανς που θέλει να ξεφορτωθεί αυτά τα 20 εκατοστά που κρέμονται ανάμεσα από τα πόδια της και την εμποδίζουν να γίνει εκείνη η θαυμάσια γυναίκα που επιθυμεί να είναι πραγματικά.

Ρετροσπεκτίβα Thom Fitzgerald

O γνωστός σκηνοθέτης Thom Fitzgerald θα βρεθεί στην Αθήνα να παρουσιάσει την πρεμιέρα της καινούριας του βραβευμένης ταινίας “Cloudburst” (Πρωταγωνιστεί η Ολυμπία Δουκάκη) και τις παλιότερες βραβευμένες ταινίες του “The Hanging Garden” (1997), “Beefcake” (1998), “The Event” (2003).

Αφιέρωμα Queer Ισραήλ

O βραβευμένος σκηνοθέτης Tomer Heymann, ο Yair Hochner - διευθυντής του Tel Aviv LGBT Film Festival και η drag performer Talula Bonnet επισκέπτονται το φεστιβάλ. Θα προβληθεί το καινούριο ντοκιμαντέρ του Tomer Heymann, “The Queen Has No Crown” το οποίο θα προλογίσει ο σκηνοθέτης

Gay Bollywood

Σε πρεμιέρα θα προβληθεί η πρώτη γκέι Bollywood ταινία, “ Dunno Y... Na Jaane Kyon” που σημαίνει, «Δεν ξέρω γιατί». Χαρακτηρίζεται ως το Brokeback Mountain της Ινδίας και γυρίστηκε όταν το Ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ανέτρεψε την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Στην προβολή θα είναι παρών οι πρωταγωνιστές της ταινίας

Ελληνικές Συμμετοχές

Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μας παρουσιάζει την καινούρια του ταινία, O σκηνοθέτης Menelas θα κάνει την πρώτη προβολή των 2 του ταινιών, θα δούμε επίσης σε πρώτη προβολή την ταινία μικρού μήκους της Ιωάννας Βακάλη και την ταινία της Ελινα Φέσσα. Επίσης θα δούμε την καινούρια ταινία του Άνθιμου Ανανιάδη “Performance Anxiety”.

Αφιέρωμα Queer Λογοτεχνία

Κρίστοφερ Ίσεργουντ - Christopher and his kind, 2011
Sarah Waters - The night watch, 2011
W. Somerset Maugham - Revealing Mr. Maugham, 2012
Daphne du Maurier - Daphne , 2007

Πρεμιέρες

Η καινούρια ταινία της Καθλίν Τέρνερ, “The Perfect Family”, Cibrail, μια ταινία για την ζωή ενός αστυνομικού και την κρυφή του σχέση με τον ξάδερφο της κοπέλας του, Melting Away, η ταινία που σάρωσε βραβεία βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία για την αποδοχή ενός τρανς αγοριού από τους γονείς του.

Έκθεση

GREECEIS εγκαίνια 3 Μαΐου ώρα: 20:00
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Γιαβρόπουλος, Γιώργος Στριφτάρης
Στη σύγχρονη Ελλάδα τις χρεωκοπίας και του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα που έχασε την εθνική της κυριαρχία, αναρωτιόμαστε πια είναι η θέση-οπτική των καλλιτεχνών μέσα στο συγκεκριμένο βλοσυρό περιβάλλον.

Βραβεία

Και φέτος θα δοθούν βραβεία για Καλύτερη Ταινία και Βραβείο Κοινού και η απονομή των βραβείων θα γίνει αμέσως μετά την Ταινία Λήξης (20 Centimetros) στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Είσοδος Ελεύθερη).

Κριτική επιτροπή:
Παναγιωτίδης Ζήνος (Διανομέας )
Μενέλαος Καραμαγγιώλης (Σκηνοθέτης)
Νίνος Φένεκ Μικελίδης (Κριτικός Κινηματογράφου/Συγγραφέας)
Elise Jaladeau (Ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων - IFA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου