Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Dandy Warhols-This Machine (The End Records 2012)


Κάποιοι δεν έπαψαν ποτέ να τους χαρακτηρίζουν εμπορικούς,κάποιοι εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να τους λένε μπάντα της μιας επιτυχίας (εντάξει το Bohemian Like You πούλησε τα άντερα του),παρόλα αυτά όμως οι Dandy Warhols στα 18 χρόνια ζωή τους και στα 7 άλμπουμ που προηγήθηκαν αυτού στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα έδειξαν μια μουσική συνέπεια και ένα γενικότερο ποιοτικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Το νέο τους δισκογραφικό πόνημα φέρει τον τίτλο "This Machine" και από μια πρώτη ακρόαση θα μπορούσε κάποιος κάλλιστα να το χαρακτηρίσει σαν μια ανασκόπηση όλων όσων έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Ας δούμε όμως το κάθε τραγούδι ξεχωριστά!

Το εναρκτήριο "Sad Vacation" διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το κάνουν ένα νέο "Bohemian Like You". Ελαφρώς παραμορφωμένες κιθάρες,βαρύ μπάσο και διάθεση να ροκάρει. Για μένα η καλύτερη δυνατή επιλογή για να εισαχθεί κανείς σε αυτό το άλμπουμ και μια πρώτης τάξεως πρόγευση γι αυτά που ακολουθούν.Η συνέχεια δίνεται με το "The Autumn Carnival" το οποίο μπορώ να πω πως μου άρεσε για τα καλά. Αργός ρυθμός,αρκετά σκοτεινός,φωνητικά βαθιά και με μπόλικο συναίσθημα (το έχει πολύ ο Courtney Taylor όταν θέλει) και με ένα περασματάκι στο κλείσιμο που δένει ιδανικά με το "Enjoy Yourself" που το ακολουθεί και το οποίο βρίσκει την μπάντα σε εντελώς party mood. Τα φωνητικά εδώ μου φέρνουν στο μυαλό λίγο Pulp,αλλά το γενικό κλίμα καταφέρνει να σε κουνήσει από τη θέση σου.

Το ίδιο πετυχαίνει και το "Alternative Power to the People" που είναι μια ακόμα από τις ευχάριστες εκπλήξεις αυτής της κυκλοφορίας. Ο 80's punk κιθαριστικός ρυθμός συναντά το scratch με εξαιρετικά μπασιστικά περάσματα και synths στο βάθος να δημιουργούν την πιο γοητευτική μελωδία που έφτιαξε αυτή η μπάντα όλα αυτά τα χρόνια. Κι εκεί που λες ότι οι ρυθμοί ανέβηκαν,έρχεται το "Well They're Gone" να ρίξει πάλι τους ρυθμούς. Η Pulp αύρα είναι και πάλι παρούσα και το κομμάτι δεν το λες άσχημο αν και δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή στη λίστα μου.

Το "Rest Your Head" είναι ένα ακόμα τραγούδι με έντονο συναίσθημα. Φωνητικά βαριά και μελωδία πολύ προσιτή και εύηχη!Η μεγάλη έκπληξη κρύβεται όμως στο φινάλε αυτού του άλμπουμ. Το "16 Tons" είναι ένα τραγούδι εντελώς εκτός δεδομένων αυτής της μπάντας. Η "βρώμικη" παραγωγή το βοηθά να γίνει κάπως πιο προσιτό ηχητικά,αλλά αυτές οι fuzzy κιθάρες έρχονται και το κάνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καινοτόμα μουσική πρόταση από τους Dandy Warhols.

To This Machine είναι δίχως αμφιβολία ένα πολύ καλό άλμπουμ. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ζωής οι Dandy Warhols εξακολουθούν να παίζουν μουσική και να εκφράζονται μέσα από αυτήν όπως γουστάρουν. Ναι είναι εμπορικοί,ναι δημιούργησαν ένα τραγούδι που θα απλώνει βαριά την σκιά του πάνω τους για πάρα πολλά χρόνια,αλλά σίγουρα δεν ήταν one hit wonder. Είναι μια μπάντα που ξέρει τι παίζει και μέσα από τη μουσική της δίνει κομμάτια της ψυχής της και αυτό νομίζω πως έχει κάποια αξία!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου