Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Beady Eye-Different Gear,still Speeding (Beady Eye Recordings 2011)

Όταν το σωτήριο έτος 2009 ο Noel Gallagher αποφάσισε να τα βροντήξει,σημαίνοντας παράλληλα την οριστική διάλυση των Oasis,κανείς δεν περίμενε ότι οι υπόλοιποι της μπάντας θα συντάσσονταν με τον αδελφό του και σαφέστατα λιγότερο ταλαντούχο Liam Gallagher!
Κι αν τα δύο αδέλφια μαζί άλλαξαν για πάντα τον Βρετανικό ήχο,ο Liam από μόνος του δείχνει να είναι πολύ λίγος για να προκαλέσει ξανά αίσθηση.Ας αφήσουμε όμως πίσω τους κάθε είδους κομπλεξισμούς και βεντετισμούς του συμπαθέστατου Liam και ας επικεντρωθούμε στο καθαρά μουσικό κομμάτι αυτής της κυκλοφορίας.
Αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό από μια πρώτη ακρόαση του άλμπουμ είναι η έλλειψη προσωπικής ταυτότητας από αυτό το γκρουπ. Και τι εννοώ με αυτό; Τόσο οι Who όσο και οι Beatles υπήρξαν εξαιρετικές μπάντες και έξω από συγκρίσεις. Όταν λοιπόν καλείσαι να ακούσεις κακέκτυπα του ήχου που θεμελίωσαν αυτοί οι δυο τότε το πράγμα σε ζορίζει λιγάκι.
Αν εξαιρέσεις λοιπόν τα τραγούδια του single προπομπού της κυκλοφορίας αυτής τα υπόλοιπα είναι άστα να πάνε. Βέβαια το μοναδικό αυθεντικό μπορεί να χαρακτηριστεί μονάχα το "The Roller" γιατί δυστυχώς και το "Four Letter Word" είναι ήχος των Oasis των μεγάλων επιτυχιών!
Και άντε,λες ότι ο Liam είναι συνθετικά κουλός,ο πολύς Steve Lillywhite που υπέγραψε την παραγωγή αυτού του άλμπουμ αντί να κοιτάξει να σώσει κάπως την κατάσταση,το έκανε να ακούγεται πλήρως αναχρονιστικό και έξω από την εποχή του. Και το αποτέλεσμα αυτού; Ένα άλμπουμ το λιγότερο γλυκανάλατο με τον Gallagher να μην μπορεί να θυμίσει με τίποτα τον τσαμπουκαλή ερμηνευτή που γνωρίσαμε. Το μόνο ταιριαστό ίσως με την εποχή που αναβιώνει ο δίσκος είναι το μαλλί του!
Σε γενικές γραμμές το "Different Gear,Still Speeding" είναι το λιγότερο ένας μετριότατος δίσκος. Η λογική copy-paste δυστυχώς δεν πιάνει και το μοναδικό συναίσθημα που σου προκαλεί είναι η απογοήτευση. Όσοι χάρηκαν και νόμισαν ότι αυτή η μπάντα είναι η επόμενη μέρα μετά τους Oasis θα απογοητευθούν οικτρά. Ακόμα και οι πλέον φανατικοί θα μουδιάσουν ακούγοντας το. Ας ελπίσουμε όλοι να μην φτάσουμε στο σημείο να παρακαλούν να επιστρέψει ο Noel Gallagher στις τάξεις της μπάντας μπας και δουν άσπρη μέρα. Προς το παρόν πάντως οι μέρες των Beady Eye μοιάζουν πιο σκοτεινές και μουντές και από τον καιρό του αγαπημένου τους Manchester!





8 σχόλια:

  1. xaxa oti na nai to review...xerai komplex anikhto...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τότε μπορείς να καταθέσεις την δική σου άποψη ελεύθερα. Η δική μου γνώμη είναι ότι αυτός ο δίσκος είναι μια τεράστια μουσική απάτη. Αν θες μπορούμε να το πάρουμε και κομμάτι κομμάτι και να σου εκθέσω κι άλλο τον αγαπημένο σου (προφανώς) Liam!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωτα απο ολα,πως γινεται και αναφερεις μονο τα τραγουδια που εχουν ηδη εδω και καιρο κυκλοφορησει και εχουν θετικη αποψη απο τους περισσοτερους και αφηνεις εξω τα υπολοιπα τραγουδια του αλμπουμ;Καθε σοβαρο και ακομπλεξαριστο review πρεπει να αναφερει λιγα λογια για μερικα τραγουδια του δισκου και οχι απλως να αναφερει οτι ειναι copy-paste το ενα ή το αλλο.Μπορεις να αναφερεις οτι αυτο το κομματι σου θυμιζει ενα αλλο αλλα οχι να επικεντρωνεσαι συνεχεια σε αυτο.Δηλαδη θες να μου πεις οτι ακουσες ολο το αλμπουμ και σου εκαναν εντυπωση μονο το "The Roller" και το "Four Letter Word";.Τοτε σου εχω κακα νεα...Εμενα αυτο μου δειχνει οτι δεν το ακουσες πανω απο μια φορα τον δισκο ή η κακη σου προδιαθεση για το αλμπουμ δεν σε αφηνει να εκφρασεις ελευθερα την γνωμη σου.Γενικοτερα για το copy-paste στην μουσικη ολοι κλεβουν λιγο απο εδω λιγο απο εκει.Οι oasis ειχαν κατηγορηθει για πολλα κλεψιματα στην μουσικη τους και ομως εκαναν επιτυχια γιατι ο κοσμος δεν επικεντρωνετε ΜΟΝΟ στο κλεψιμο.Προτιμω καποιος καλλιτεχνης να κλεβει απο τους Beatles παρα απο Radiohead πχ.Γενικοτερα αυτο που ηθελα να σου πω ειναι οτι ενα review για να θελει να το παιρνουν στα σοβαρα πρεπει να γραφει και τα θετικα και τα αρνητικα οχι μονο τα αρνητικα...Τελος, θα ηθελα να δω το review κομματι-κομματι που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι θέμα καμιάς κακής προδιάθεσης,αλλά όταν σε έχει πρήξει ο Gallagher στις δηλώσεις και στα φούμαρα γι' αυτό το άλμπουμ περιμένεις σίγουρα κάτι πολύ πιο ποιοτικό!
    Φυσικά και δεν υπάρχει Παρθενογέννεση στη μουσική και φυσικά και οι Oasis αλλά και άλλες μπάντες πήραν στοιχεία από άλλα τραγούδια κατά καιρούς. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό το να παίρνω στοιχεία και να τους δίνω την δική μου πινελιά και τον δικό μου τσαμπουκα (όπως έκαναν οι Oasis και άλλαξαν μια για πάντα τον βρετανικό ήχο θέτοντας νέες ηχητικές και ερμηνευτικές βάσεις) και είναι τελειώς άλλο πράγμα να επιδίδομαι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξω ότι εγώ ήμουν πάντα η φίρμα και ο ταλαντούχος (όπως δυστυχώς κάνει εδώ ο Gallagher μιμούμενος αποτυχημένα πλήρως τον Lennon και τον Daltry)
    Επίσης λες ότι αναφέρομαι σε κομμάτια που ήδη είχαν κυκλοφορήσει και τα είχε κρίνει ο κόσμος. Βλέπεις όμως πως με εξαιρεση ίσως το Roller κράζω και το Four Letter Word που είναιένα καθαρά Oasis κομμάτι (άραγε που πήγε αυτό το περίφημο "οι Oasis αποτελούν για μένα παρελθόν και ήρθε ο καιρός να αλλάξω μουσική κατευθυνση" που δήλωσε ο αγαπημένος σου;)
    Επίσης αν θες να κάθομαι να αναλύω κομμάτι κομμάτι ένα άλμπουμ 15 τραγουδιών θα πρέπει να είσαι έτοιμος για ένα κείμενο που θα καταντά το λιγότερο βαρετό!
    Κακά νέα δεν μπορείς να μου έχεις γιατί αν εγώ που δεν αγαπώ τον Liam Gallagher είμαι κομπλεξικός κατά δήλωση σου,εσύ που προφανώς είσαι οπαδός του τι είσαι όταν υποστηρίζεις με τόση θέρμη ένα άλμπουμ που εδώ και καιρό έθαψαν σχεδόν όλα τα έντυπα (σε παραπέμπω να διαβάσεις τις κριτικές τον ανα τον κόσμο εντύπων για του λόγου του αληθές). Είναι λοιπόν όλοι τόσο κομπλεξικοί απέναντι στην μουσική ιδιοφυία που λέγεται Liam Gallagher και εσύ ο μοναδικός μη κομπλεξικός κριτής του; Ψάξτο λίγο και ίσως τα κακά νέα σου γυρίσου boomerang.
    Το άλμπουμ το πήρα στα χέρια μου πριν 12 μέρες και είχα κάμποσο χρόνο για να το ακούσω πολλές περισσότερες από μία φορές,οπότε νομιμοποιούμαι να έχω την συγκεκριμένη γνώμη η οποία δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την "κακή μου προδιάθεση που αναφέρεις"
    Και για να ικανοποιήσω την "απαίτηση" σου,αλλά χωρίς να καταντήσω κουραστικός θα αναφέρω μονάχα κάποια τραγούδια σαν ενδεικτικά παραδείγματα.

    World Outside My Room ----> Paul McCartney-Get it

    Three Ring Circus----> The Beatles-Lucy In The Sky With Diamonds (αρκετά πιο up-tempo)

    Standing On The Edge Of The Noise----> μάλλον εδώ ήθελε να νιώθει πιο οικεία με το παρελθόν (ούτε καν τίτλο δεν άλλαξε από το tv show που κυκλοφόρησε και σε video με την εμφανιση των Oasis το 2008)

    Millionaire-----> Σε παραπέμπω στους Small Faces των late 60's. Πιο κοντά στο τραγούδι τους Become Like You,αλλά και γενικά αναφορές από όλο εκεινο το δισκο.

    Beatles and Stones------> Προαφανές ε? Απλά μια πιο εκμοντερνισμένη version του ήχου των Beatles και περάσματα από το "My Generation" των Who

    Kill for a Dream-----> Oasis-Who feels Love

    Wigwam-------> Σίγουρα ξέρεις το Dig out your Soul ε? Ψάξε μία μία τις συνθέσεις του και θα βρεις εξοντωτικές ομοιότητες!

    For Anyone------> Αν είσαι Μπητλικός τότε το Help! θα το έχεις σαν Ευαγγέλιο. Ο Gallagher πάντως σίγουρα το έχει.

    Αυτά λοιππον είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Βέβαια πιστεύω πως δεν πρόκειται να πειστείς,αλλά μεταξύ μας δε με απασχολεί κιόλας. Εγώ απλά εξέφρασα την δική μου οπτική πάνω στη συγκεκριμένη κυκλοφορία. Ο καθένας έχει την γνώμη του και την κάθε δουλειά την κρίνει η ιστορία. Ελπίζω να μη σε κούρασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ε ρε κολλημα με το κλεψιμο...ρε φιλε θα μας τρελανεις;Ο Liam ποτε δεν εκρυψε οτι λατρευει αυτα τα συγκροτηματα(The Who,The Beatles,Rolling Stones...)λογικο ειναι να εχει ο ηχος του συγκροτηματος ομοιοτητες μ'αυτα τα συγκροτηματα.Για τα review του εξωτερικου που λες οτι το εθαψαν,σου προτεινω να το ψαξεις καλυτερα το θεμα...Εκτος απο ενα review απο το The Fly κανενα αλλο review δεν το "θαβει" οπως λες.Εκτος αμα θεωρεις θαψιμο το 3.5/5 η το 3/5...Δες και μια ελληνικη αναφορα http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=386493&ct=4&dt=25/02/2011

    τι να πω αποψεις ειναι αυτες...
    Enjoy the music και ασε τα κλεψιματα λιγο στην ακρη..Εχετε φτασει στο επιπεδο μερικοι να κοιτατε πρωτα ποιο τραγουδι κλεβει και μετα να αναλυετε την μουσικη...Οταν σου ζητησα review για τα track εννοουσα να πεις με λιγα λογια τι σου αρεσε και τι δεν σου αρεσε σε μερικα track οχι να μου πεις ποιο τραγουδι κλεβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατέθεσες την άποψη σου,κατέθεσα την δική μου! Από εκεί και πέρα τα λόγια είναι περιττά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενα απο το πιο αξιοπιστα site σε review, το allmusic.com του δινει 4/5 αστερια...Συμφωνω τα λογια ειναι περιττα...

    http://www.allmusic.com/album/different-gear-still-speeding-r2135546

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βέβαια εάν δε σε ενοχλεί αν και εφόσον ξαναεπισκεφθείς και σχολιάσεις στο blog να το κάνεις επώνυμα. Μου αρέσει να ξέρω με ποιον μιλώ ακόμα κι αν οι απόψεις μας ειναι αντικρουόμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή