Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

I Break Horses-Hearts (Bella Union 2011)


Σουηδία! Η χώρα που γέννησε μπάντες αμφιβόλου μουσικής ποιότητας,αλλά τεράστιου βεληνεκούς (λέγε με ΑΒΒΑ,Ace of Bace κλπ) και η χώρα που συχνά πυκνά μας εκπλήσσει ευχάριστα με τους υπέροχους μουσικούς που βγαίνουν από τα σπλάχνα της! Η φετινή ευχάριστη έκπληξη της Σουηδίας ακούει στο όνομα I Break Horses. Το ντουέτο των Maria Lindén και Fredrik Balk,μπορεί να είναι εντελώς άγνωστο στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη (ελαχιστότατες οι πληροφορίες και για τους δύο),φρόντισε όμως με το ντεμπούτο άλμπουμ του να μας αποδείξει πως δεν χρειάζεται να μιλάει για σένα όλος ο κόσμος για να φτιάξεις μουσική που απογειώνει τις αισθήσεις!

Οι δύο αυτοί απίθανοι Σουηδοί κατάφεραν κάτι το πολύ απλό! Δημιούργησαν ένα άλμπουμ το οποίο ηχεί μεγαλειώδες και παράλληλα σε παρασύρει με την απλότητα της μουσικής και των στίχων του. Οι επιρροές και των δύο από την shoegaze,post-punk και pop σκηνή βγάζουν μάτια,αλλά προσφέρονται στον ακροατή με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην τον ξενίζει και να τον αφήνει με ένα αίσθημα ευχαρίστησης.Ένα αίσθημα ευχαρίστησης που αποτελεί σίγουρα προϊόν αυτής της αφύπνισης όλων των αισθήσεων μέσα από την μουσική των I Break Horses.

Άκρατος μυστικισμός στο ξεκίνημα με το "Winter Beats",που μένει αναλλοίωτος και στο απίστευτο "Hearts" που φροντίζει να χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του ακροατή χάρη στην εκπληκτική ατμόσφαιρα μελαγχολίας  και νοσταλγίας που δημιουργεί.Το "Wired" είναι κι αυτό με τη σειρά του σκοτεινό,αλλά ίσως λιγάκι παραπάνω pop για τα γούστα μου.Το "I Kill Your Love,Baby" ακούγεται λιγάκι απειλητικό και ίσως και να είναι πραγματικά μιας και σε βυθίζει σε μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα.Πιο electro διάθεση στο "Pulse" που δίνει μια απαραίτητη διαφορετική νότα,για να επιστρέψουμε στην βαριά ατμόσφαιρα με το "Cancer". Δυστυχώς τα "Load your Eyes" και "Empty Bottles" που ακολουθούν αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των υπολοίπων και σε αυτά καταγράφεται η πιο τρανταχτή αδυναμία αυτής της κυκλοφορίας.Ευτυχώς το "No Way Outro" ηχεί λυτρωτικά στο φινάλε αφήνοντας μια γλυκιά γεύση συνολικά για το άκουσμα με την elegant-pop αισθητική του και τον υπέροχο ρυθμό του που κάνει τα ηχεία να δονούνται ηδονιστικά!

Για μένα όταν μια παντελώς άγνωστη μπάντα κάνει ένα τέτοιο μπάσιμο στα μουσικά δρώμενα,πρέπει να κερδίζει αν μη τι άλλο την εκτίμηση όλων. Το "Hearts" είναι ένα άλμπουμ που έχει αδυναμίες και οι I Break Horses είναι μια μπάντα που θέλει ακόμα να περπατήσει αρκετό δρόμο για να κάνει το όνομα της γνωστό. Το συγκεκριμένο ντεμπούτο όμως φανερώνει ξεκάθαρα την αγάπη των δημιουργών του γι' αυτό που κάνουν,το εμφανέστατο ταλέντο τους και μας δίνει το προνόμιο να απολαύσουμε και 2-3 πραγματικά μουσικά διαμάντια! Αυτό και μόνο είναι πέραν του δέοντος αρκετό!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου