Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Boards of Canada-Tomorrow's Harvest (Warp Records 2013)

Όταν ένα άλμπουμ ξεπηδά μέσα από μια σειρά γρίφων,12" κυκλοφοριών με samples,μυστηριωδών ακολουθιών αριθμών και κωδικών,κρυφών βίντεο κλπ,ξέρεις εκ προοιμίου ότι θα είναι δύσκολα προσβάσιμο στο μέσο ακροατή. Μεταξύ μας οι Boards of Canada ποτέ τους δεν προσπάθησαν να κάνουν τις ζωές των ακροατών τους εύκολες και αυτή την παράδοση διατήρησαν και σε αυτή τους την κυκλοφορία.

Κάποιοι βιάστηκαν να υποστηρίξουν ότι οι Boards of Canada αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν κάτι νέο μιας και εφτά χρόνια απουσίας δημιουργούσαν αφόρητες πιέσεις από τους οπαδούς τους.Όποιος κάτσει και ακούσει όμως ολόκληρο το Tomorrow's Harvest θα καταλάβει πως μόνο αγγαρεία δεν έκαναν.Ο ήχος τους σε ορισμένα σημεία μοιάζει βγαλμένος από ταινία επσιτημονικής φαντασίας των 70's και αλλού μλοιάζει με ένα ιδιότυπο ψυχολογικό μουσικό πείραμα με ήχους που διαπερνούν τον ακροατή και τον οδηγούν σε ένα επικίνδυνο τριπάρισμα.

Στιγμές εξαιρετικού μεγαλείου δεν είναι εύκολα διακριτές,αλλά σίγουρα το άλμπουμ έχει μια κλειστοφοβική,σχεδόν στα όρια της παράνοιας πλευρά,και μια πλευρά που έχει σαν σκοπό να παίξει με το ανθρώπινο υποσυνείδητό και τις ανθρώπινες αισθήσεις.Στο σύνολό του πάντως το άλμπουμ είναι προκλητικό για τον επίδοξο ακροατή και του αφήνει μια ισχυρή αίσθηση πληρότητας κατά της ακρόαση του.

Οι Boards of Canada από αισθητικής άποψης δεν έκαναν την παραμικρή έκπτωση.Πιστοί στις αρχές τους έβαλαν τον πήχη ακόμη ένα πόντο ψηλότερα και έδωσαν στους διψασμλένους οπαδούς τους το κατάλληλο φάρμακο,ας ελπίσουμε όχι για ακόμη επτά χρόνια πιθανής απουσίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου