Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

The Vaccines - Come Of Age (Columbia 2012)


Με το περσινό ντεμπούτο άλμπουμ τους κατάφεραν να κάνουν όλο τον κόσμο να μιλάει για τη νέα μεγάλη ελπίδα της Βρετανικής μουσικής.Το βέβαιο είναι ότι το "What did you Expect from the Vaccines" ήταν ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα της τελευταίας δεκαετίας και πολλά από τα τραγούδια του κόσμησαν τις playlists των μουσικοφιλων ανα τον κόσμο.Στο σήμερα όμως,οι Vaccines επιστρέφουν με νέο άλμπουμ,το οποίο θα βγει επίσημα στην αγορά στις 4 Σεπτεμβρίου.

Το Come Of Age μυρίζει παλιά καλή Βρετανία σε κάθε νότα του.Οι γνωστοί κιθαριστικοί ρυθμοί που αγαπάμε,μπασογραμμές που δεν διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας,αλλά ντύνουν υπέροχα τα τραγούδια και drumming που σε κάθε χτύπημα του σε ξεσηκώνει.Μέγιστη η βοήθεια στο τελικό αποτέλεσμα του Ethan Johns που υπογράφει την παραγωγή,ένα τελικό αποτέλεσμα που συνεχίζει από εκεί που τελείωσε το ντεμπούτο των Vaccines,δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτά τα παιδιά κρύβουν πολύ ενεργητικότητα μέσα τους και αγάπη για την μουσική!

Όταν ένα άλμπουμ ξεκινά με ένα τραγούδι όπως το "No Hope" τότε ξέρεις σίγουρα πως θα χορέψεις.Ο ρυθμός του σε ξεσηκώνει θες δε θες και η καλή μέρα,όπως λέει και ο λαός,φαίνεται από το πρωί.Το χορευτικό feeling δε μας εγκαταλείπει ούτε στο "I Always Knew".Επιστροφή στα νοσταλγικά 80's με τον ρυθμό του και αναμνήσεις εφηβείας. Ακριβώς εκεί πατάει και το "Teenage Icon" που ακολουθεί.Θα μπορούσα να το παραλληλίσω μουσικά με την ακμή του ήχου των Smiths,αλλά κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ιεροσυλία,επομένως αφήνω τα όποια συμπεράσματα στην δική σας κρίση.

Ευτυχώς το μέτριο "All in Vein" έρχεται για να με προσγειώσει λίγο από την ονειροχώρα,πριν αρχίσω και πάλι να χορεύω στο ρυθμό του "Ghost Town".To "Αftershave Ocean" είναι μια αδικαιολόγητη "Αμερικάνικου προσανατολισμού" νότα στο όλο Βρετανικό feeling που μέχρι εκείνη τη στιγμή βγάζει το άλμπουμ.Το "Weirdo" έρχεται να επαναφέρει τις ισορροπίες και έχω την αίσθηση πως μια επιρροή από την πρώιμη εποχή των Radiohead βγάζει λιγάκι μάτι.

Το "Bad Mood" γκαραζάρει και μας αρέσει.Σίγουρα μέσα στα πολύ δυνατά τραγούδια του άλμπουμ με ρυθμό που σε πιάνει από το μαλλί και σε οδηγεί στην πίστα για χορό.Εξίσου δυναμικό και το "Change of Heart Pt.2". Πιο pop στον ήχο και την αισθητική του βέβαια,αλλά σου προκαλεί την ίδια αβίαστη διάθεση για χορό.Το "I Wish I was a Girl" αρχικά μου θύμισε το ομώνυμο τραγούδι των Counting Crows,αλλά όχι δεν πρόκειται για διασκευή,αλλά για ένα πολύ όμορφο τραγούδι,που άνετα θα μπορούσε να έχει ραδιοφωνικό προσανατολισμό.Όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν και το ξέρουμε. Θα προτιμούσαμε όμως αυτό εδώ το άλμπουμ να τελειώσει με κάτι λιγότερο γλυκανάλατο από το "Lonely Word",ειδικά όταν έχουν προηγηθεί όλα τα παραπάνω τραγούδια. Δεν πειράζει όμως συμβαίνουν κι αυτά.

Οι Vaccines με το Come Of Age επιβεβαιώνουν το μεγάλο ταλέντο τους.Επιστροφή στο παλιό καλό Βρετανικό ήχο με όμορφα περάσματα από rock 'n' roll μελωδίες και με μια 80's αύρα που δίνει στο άλμπουμ την απαραίτητη νοσταλγία. Τα τραγούδια τους προκαλούν τις αισθήσεις και σε ανεβάζουν,και αν και ηχητικά είναι ένα βήμα μπροστά από το ντεμπούτο τους,δεν ξέρω αν η συνολική εικόνα το νέου τους άλμπουμ μπορεί να ξεπεράσει αυτή του πρώτου. Σίγουρα όμως έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ που θα συζητηθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου