Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Six Organs of Admittance – Ascent (Drag City 2012)


Κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν σα να γεννήθηκαν με αποκλειστικό προορισμό να συνθέτουν και να παίζουν μουσική.Ο Ben Chasny σίγουρα μπορεί να να μπει στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων. Ο άνθρωπος που έχει βάλει το χεράκι σου σε χίλια δυο project,με βασικότερο αυτών τους Comets On Fire,επιστρέφει με τους Six Organs Of Admittance και με ένα άλμπουμ,που όσοι γουστάρουν τους ψυχεδελικούς ήχους,θα αγαπήσουν.

Στο Ascent ο Chasny μοιαζει να έχει καταθέσει όλη εκείνη την ενέργεια που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία 4 χρόνια που οι Comets On Fire παραμένουν ανενεργοί. Ο ήχος του άλμπουμ είναι προκλητικός από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο με τον ακροατή να έχει την ευκαιρία να μυηθεί σε ολοκαίνουρια ψυχεδελικά ηχητικά μονοπάτια. Κιθαριστικοί ρυθμοί και riffs που παραπέμπουν σε mantras και μια γενικότερη αισθητική Doors meet Texas 60's psychedelia βγαίνει από κάθε νότα αυτής της κυκλοφορίας.

Το άλμπουμ ξεκινά με μια καταιγίδα που ακούει στο όνομα "Waswasa". Ένα απίστευτο κιθαριστικό κρεσέντο πέντε λεπτών στο οποίο παρεμβάλλονται μονάχα φωνητικά ξερασμένα από τα σκοτεινότερα βάθη. Στην προσπάθεια να συνέλθεις από αυτή την εισαγωγή έρχεται το πιο ήπιο "Your Ghost" να βοηθήσει με την όμορφη μελωδία του και τους αρκετα συναισθηματικούς στίχους του. Το "The Called You Near" εμφανίζει τις επιρροές του Chasny από τους ήχους της Ανατολής και δίνει ένα ιδιαίτερο vibe στο άλμπουμ.

Ήχος ταξιδιάρικος αλλά απόλυτα ισορροπημένος στο "Solar Ascent",αλλά παρόλα αυτά δεν έκοψα και φλέβες με το εν λόγω τραγούδι. Βέβαια όταν αμέσως μετά άρχισε να ηχεί το "Οne Thousand Birds" το ταξίδι στον κόσμο της ψυχεδέλειας ήταν χωρίς επιστροφή. Άνετα θα μπορούσα να μιλήσω για έναν νεο-ψυχεδελικό ύμνο,και ένα από τα πιο καβλωτικά τραγούδια που έχω ακούσει. στο είδος την φετινή χρονιά.Ιδιαιτέρως ταξιδιαρικο και το "Close To The Sky" με μια διαφορετική essence όμως. Η μεγάλη του εισαγωγή και οι όμορφες μπασογραμμές του σε συνδυασμό με τα φωνητικά του Chasny έφτασαν και με το παραπάνω για να το αγαπήσω.Έρχεται και το "Even If You Knew" μετά και με γονατίζει. Μπασογραμμή που τσακίζει,κιθάρες βγαλμένες από υγρό όνειρο και φωνητικά που μαγεύουν συνθέτουν ένα τραγούδι που μοιάζει να γράφτηκε στις απαρχές του ψυχεδελικού κινήματος της δεκαετίας του '60.Το άλμπουμ κλείνει με το "Visions (From Io)" που επιβεβαιώνει αυτό που σημείωσα παραπάνω. Χωρίς πολλή ανάγκη για επίδειξη ο Ben Chasny καταφέρνει να δείξει στον ακροατή του πως θα ήταν ένα τραγούδι σε ένα κόσμο όπου ο κιθαριστικός ήχος θα παραγόταν έξω από συνηθισμένες φόρμες. Τι καλύτερο για κλείσιμο!

Το Ascent είναι σε γενικές γραμμές ένα άλμπουμ που μοιάζει με ανεμοστρόβιλο. Χειμαρρώδες στο σύνολο του,αλλά με μια μοναδική γαλήνη και ισορροπία. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως μπορεί να φτιαχτεί καλή μουσική χωρίς πολλή ανάγκη για επίδειξη και είναι η απόδειξη πως ο Ben Chasny δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο στη ζωή του από το μας ταξιδεύει μουσικά. Το Ascent είναι ένα άλμπουμ που μας πάει ένα βήμα παραπέρα από το να το χαρακτηρίσουμε απλά υπέροχο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου