Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Sigur Ros-Inni (XL/Young Turks 2011)


Ίσως αυτό που θα περιμέναμε από αυτούς τους πρωτοπόρους της μουσικής θα ήταν μια νέα κυκλοφορία. Νομίζω όμως ότι μπορούμε ανετότατα να συμβιβαστούμε με αυτό το χορταστικό πακέτο που μας προσφέρουν στο live album που κυκλοφόρησαν,το Inni.

Όχι οι Sigur Ros δεν έχουν στην παρούσα φάση να μας προσφέρουν κάτι νέο,μας προσφέρουν όμως ευτυχώς λίγη από την μαγεία των ζωντανών τους εμφανίσεων. Δύο CD με μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια τους και ένα χορταστικότατο DVD είναι αδύνατο να αφήσουν ασυγκίνητο,όχι μονάχα κάποιον φανατικό οπαδό τους,αλλά και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να απολαύσει μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία.

Τα δύο CD περιέχουν συνολικά 15 τραγούδια και 105 λεπτά μουσικής ηδονής.Η μίξη της folk,ambient και post-rock που χαρακτηρίζει τον ήχο τους δημιουργεί μια μοναδική αύρα και έναν καταιγισμό εικόνων και συναισθημάτων. Η μπάντα δείχνει σε καταπληκτική φόρμα και η απόδοση των τραγουδιών αγγίζει σχεδόν την τελειότητα. Σε όλη αυτή την ηχητική πληρότητα αξίζει να σημειωθεί και η προσθήκη του τραγουδιού "Luppalagid",ενός ακυκλοφόρητου μέχρι σήμερα τραγουδιού που δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για την αγορά αυτής της κυκλοφορίας (όχι ότι δεν θα το αγοράζαμε ούτως ή άλλως).

Όταν,δε,περνάμε στο DVD που συμπληρώνει το πακέτο τότε ζούμε κάτι πραγματικά μεγαλειώδες.Όσοι πιστεύουν ότι θα δουν κάτι που θα προσεγγίζει την αισθητική του Heima θα διαψευστούν πανηγυρικά!Ο σκηνοθέτης Vincent Moriset έκανε μια καταπληκτική δουλειά η οποία αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό την ατμοσφαιρική πλευρά της μπάντας. Με φόντο μονόχρωμο και με λήψεις που δεν παραπέμπουν σε ένα στημένο γύρισμα νιώθεις ότι γίνεσαι ενεργό μέλος της υπερβατικής εμπειρίας που προσφέρουν οι συναυλίες αυτής της μπάντας.Μέσα από την εμφάνιση τους στο Alexandra Palace του Λονδίνου (που αν και κάπως "παλιά" δίνει την καλύτερη δυνατή εικόνα απόδοσης της μπάντας on stage) ο τηλεθεατής μπορεί να βιώσει στο πετσί του αυτό το μουσικό ταξίδι που μονάχα οι Sigur Ros μοιάζουν ικανοί να προσφέρουν.

Σε αυτό το DVD ευτυχώς επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη μουσική και όχι στην βιογραφία της μπάντας (αν και δεν απουσιάζουν και οι στιγμές από όπου αντλούμε πληροφορίες γι αυτούς)  και έτσι μπορούμε απερίσπαστοι να απολαύσουμε αυτό το ηδονικό συναίσθημα που βγάζει η μουσική τους.Η συνολική του διάρκεια είναι 75 λεπτά και μέσα σε αυτά καταφέρνουμε να απολαύσουμε 9 τραγούδια (λίγα αν σκεφτούμε πως σίγουρα όποιος παρακολουθήσει αυτό το DVD θέλει κι άλλο),αλλά αρκετά για να εξυψωθούν οι sigur Ros σαν μπάντα κι άλλο στα μάτια μας.

Σε γενικές γραμμές είναι βέβαιο ότι αυτό το πακέτο δεν είναι διόλου βαρετό. Αν και έχει μια αίσθηση best-of συλλογής είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει κάποιος fan των Sigur Ros και γενικότερα οι fans του post-rock ήχου. Σίγουρα είναι ένα πακέτο που αξίζει κάποιος να αποκτήσει και είναι βέβαιο πως κάθε δευτερόλεπτο του θα προσφέρει μια αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου