Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Levellers [uk] & guests live in Block33


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Self Preservation Society παρουσιάζει live:
the LEVELLERS
(Folk/Punk/Indie/Rock, Brighton, UK)
Opening Acts: Daytime Thief, Big Sleep Acoustic

Ένας ζωντανός θρύλος στην πόλη μας στην επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων από την κυκλοφορία του Levelling the Land, επιδραστικότερου δίσκου όλων των εποχών για τη βρεταννική folk punk σκηνή. Το συγκρότημα που έχει μείνει στην ιστορία ως το συγκλονιστικότερο headline act στην ιστορία του Glastonbury Festival, με την επική τους εμφάνιση το 1994 έρχεται στα μέρη μας για να μας δώσει επιτέλους λίγο rolling anarchy, αυτό το εκρηκτικό χαρμάνι που μπλέκει ιδανικά τη βρετανική folk με την ωμότητα του punk rock. Πάνω από 20 χρόνια ιστορίας κι όμως οι πλάτες τους δεν έχουν βαρύνει καθόλου και εξακολουθούν να ηχογραφούν αδιάλειπτα το ενα δισκογραφικό διαμάντι μετά το άλλο, χωρίς ποτέ να παραλείπουν να δίνουν ξεσηκωτικές συναυλίες είτε σε δεκαδές χιλιάδες fans που τους ακολουθούν σε μεγάλα festivals σε όλο τον κόσμο, είτε σε μικρές pub στην γενέτειρα τους, το Brighton.
Στην πανέμορφη αυτή πόλη του βρεταννικού νότου, σχηματίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες όταν ο Jeremy Cunningham συνάντησε τον Mark Chadwick και προσπάθησε να του πουλήσει το μπάσο του. Σύντομα όμως συνειδητοποίησαν οτι εκτός από την κοινή τους αγάπη για το αλκοόλ και τις αριστερές -σχεδόν αναρχοαυτόνομες- πολιτικές τους πεποιθήσεις τους ένωνε και η μουσική. Συντομα ακολούθησε η προσθήκη του drummer Charlie Heather και μόλις ένιωσαν την ανάγκη για κάτι ξεχωριστό στον ήχο τους, μπήκε στο σχήμα ο βιολιστής Jon Sevink, κουνιάδος του Mark. Συχνά πυκνά πάνω στη σκηνή τους πλαισιώνει ο Stephen Boakes παίζοντας didgeridoo και μαζί με τον Matt Savage στα keyboards και τον Simon Friend στην κιθάρα ολοκληρώνουν το συγκρότημα που έχει αφήσει ιστορία με τις εκρηκτικές τους live εμφανίσεις.
Κάτι αντίστοιχο θα ζήσουμε στο Block33 την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, όταν θα ακούμε ζωντανά κομμάτια-ύμνους όπως τα One Way, 15 Years, Carry Me, Dirty Davey, 100 Years of Solitude, What A Beautiful Day, Dog Train, Come On και φυσικά το cult classic ορισμό του folk-punk Riverflow. Κάτι που ο πολύς κόσμος αγνοεί είναι ότι οι Levellers έχουν περισσότερες πωλήσεις δίσκων απο οποιοδήποτε άλλο βρεταννικό συγκρότημα τη δεκαετία του 90. Και το οξύμωρο είναι ότι το πέτυχαν χωρίς να έχουν ποτέ καλές σχέσεις με τον μουσικό τύπο η την τηλεόραση. Αυτό που μάγευε πάντα όμως στην αύρα τους είναι αυτές οι μικρές ανέκδοτες ιστορίες που τους συνοδεύουν, όπως οι Happy Hitchers (ένα γκρουπ φανατικών οπαδών που έκανε πάντα ωτοστόπ μέχρι την επόμενη συναυλία τους) ή η εθελούσια φυγή του Alan Miles (harmonica/mandolin/guitar) το 1990 απηυδισμένος από την κομμουνιστική τους προσέγγιση σε οικονομικά θέματα (συγκέντρωναν όλα τα έσοδα σε ένα κοινό ταμείο από το οποίο το κάθε μέλος μπορούσε να προμήθευεται μόνο ένα πενιχρό ποσό κάθε μέρα, ενώ σημαντικά ποσα διοχετεύονταν σε φιλανθρωπικές και οικολογικές οργανώσεις).
Πήραν το όνομά τους απο την ριζοσπαστική σέκτα που αναφέρει ο Oliver Cromwell στο βιβλίο του New Model Army και το 1991 έκαναν το όνομα τους να ακουστεί σε όλα τα εναλλακτικά και προοδευτικά «αυτιά» κυκλοφορώντας έναν από τους σημαντικότερους δίσκους στην ιστορία της συγχρονης μουσικής, το Levelling the Land. Ακολούθησε σωρεία εξαιρετικών δίσκων που πάντοτε ακροβατούσαν με επιτυχία στα νοερά όρια μεταξύ folk και rock. Κάτω από τις οδηγίες του θρυλικού Phil Nelson, κατόρθωσαν να κάνουν τη μία μετά την άλλη επιτυχία με αμέτρητα #10 singles, ενώ την ίδια στιγμή ζούσαν στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Metway μαζί με τους φίλους τους Crass και Zounds.
Παρά την τεράστια εμπορική τους επιτυχία παραμένουν μέχρι και σήμερα πιστοί στις αξίες τους και στηρίζουν κάθε αξιόλογη μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ εδώ και χρόνια διοργανώνουν το δικό τους Beautiful Days Festival, δίνοντας βήμα σε ανερχόμενες εναλλακτικές μπάντες. Δισκογραφούν ασταμάτητα αλλά πάντα βρίσκουν χρόνο να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα αλλά και αγαπούν περισσότερο: να παίζουν ζωντανά και να μοιράζονται τις απόψεις τους με τον κόσμο.
Mαζί τους οι «δικοί μας» Daytime Thief, ένα σχήμα που ξαφνιάζει ευχάριστα με την άρτιότητα των συνθέσεων και την παθιασμένη ερμηνεία τους και τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ανερχόμενα σχήματα της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής. Η μαγευτική φωνή του Stefan Schwerdtfeger των Βig Sleep θα ανοίξει τη βραδιά με ένα intimate acoustic set για όσους ψάχνουν κορίτσια με οικιακές συσκευές, για να δώσει το ιδανικό έναυσμα για την εμφάνιση των θρυλικών Levellers στην πόλη μας.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ INTERNET: 15€
(περιορισμένα εισιτήρια στο http://levs.eventbrite.com/)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 22€
TAMEIO: 25€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
METROPOLIS: Τσιμισκή 33
TICKET HOUSE: Μητροπόλεως 102

Oι Πόρτες ανοίγουν στις 21:00 μμ 'Εναρξη 21:30 μμ

2 σχόλια:

  1. "Ένας ζωντανός θρύλος στην πόλη μας"
    και μόνο αυτό φτάνει, για να μήν πάμε... όλη η "αρχαιολογία" και τα "μουσεία" επισκέπτονται την χώρα, οι καινούργιοι, πότε? Με εξαίρεση τους Hurts, όλα τα άλλα ονόματα-παππούδες που εμφανίζονται στην χώρα, έρχονται για να συμπληρώσουν την σύνταξή τους - ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Το π΄ροβλημα όμως είναι ότι το κοινό της πόλης γεμίζει τους χώρους σε αυτούς τους παππούδες και τα νέα ονόματα τα γραφει επιδεικτικά. Στους Hurts που ήταν άψογοι είχε με το στανιό 600 άτομα,στους Heavy που γεμίζουν τεράστιους χώρους στην Ευρώπη μετά βίας 350. Και τα παραδείγματα νέων γαμάτων ονομάτων δεν τελειώνουν εκεί. Έρχονται οι Motorama στην πόλη και δεν κουνιέται φύλλο.
    Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την άποψη σου,αλλά φταίμε κι εμείς σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό γι αυτά που μας φέρνουν με την στάση μας απέναντι στα νέα ονόματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή