Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Soviet Soviet-Fate (Felte 2013)

Υπάρχουν πολύ εκεί έξω στα μουσικά μέσα που συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι Soviet Soviet δεν ανήκουν στο post-punk. Βέβαια οι ίδιοι αδυνατούν να τους τοποθετήσουν σε κάποιο μουσικό είδος. Εγώ από την πλευρά μου βασισμένος στις επιρροές τους, στον ήχο τους και στην DIY αισθητική τους θα τους κατέτασσα σίγουρα σε αυτή την κατηγορία. Αρκετά όμως με τις θεωρίες.

Οι Ιταλοί επιτέλους κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους και για εμάς που το περιμέναμε με ανυπομονησία είμαστε ενθουσιασμένοι. Ο ήχος του Fate είναι η γέφυρα που ενώνει το συγκρότημα με την post-punkσκηνή του Manchester στα τέλη του '70,αρχές '80 εκεί που οι Joy Division μεγαλούργησαν. Drumming που χτυπά κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή,μπασογραμμές που σου μένουν χαραγμένες,synths που έρχονται να ντύσουν ωραία το rythm section και κιθαριστικά θέματα που με τα εφέ με τα οποία τα έχουν φορτώσει δημιουργούν ένα ηχητικό σύνολο καθόλα ελκυστικό. Τα φωνητικά με το κατάλληλο echo και την φανερή Ιταλική προφορά των Αγγλικών έρχονται να δέσουν με το υπόλοιπο σύνολο. Μπορεί σε κάποια σημεία οι Soviet Soviet να ηχούν ωμοί ίσως και άτεχνοι. Το σίγουρο όμως είναι ότι σε κάθε ένα από τα τραγούδια τους καταθέτουν πραγματικά το 100% του εαυτού τους κάνοντας τα μια εμπειρία μοναδική. Τραγούδια όπως τα "No Lesson","Ecstasy" και "Hidden" επιβεβαιώνουν την αλήθεια των παραπάνω λεγομένων. Μέσασ το Fate όμως υπάρχουν και τραγούδια που είναι μεν πιο υποτονικά στον ήχο αλλά εξίσου ενδιαφέροντα. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει όταν ακούει τραγούδια όπως το "Something You Can't Forget"ή το "Introspective Trip".

Μελανό σημείο στο Fate  είναι σίγουρα η έλλειψη πρωτοτυπίας στις συνθέσεις του συγκροτήματος. Ναι καλή είναι η ενέργεια και το πάθος,αλλά όταν ο ήχος μοιάζει με διαρκή επανάληψη το πάθος υποχωρεί και η βαρεμάρα παίρνει τη θέση του.

Σε γενικές γραμμές το Fate είναι ένα ντεμπούτο άλμπουμ που δείχνει την ποιότητα των Soviet Soviet. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο, αλλά να μην ξεχνάμε πως κάθε ντεμπούτο κρύβει παγίδες και σφάλματα. Δεν ξέρω αν οι Ιταλοί είναι από τις ελπίδες της σύγχρονης προσέγγισης του post-punk ήχου,είναι όμως σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις συγκροτημάτων εκεί έξω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου