Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Placebo-B3 EP (Mercury UK 2012)


Ειλικρινά έχω ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που έγραψα κάτι καλό για τους Placebo.Ενώ ήμουν εντυπωσιασμένος από τον ήχο τους,οι τελευταίες δουλειές τους παραπέμπουν μάλλον σε μπάντα που πνέει τα λοίσθια παρά σε ένα συγκρότημα που θέλει να βρίσκεται στην κορυφή.Κι αν παραδεχτούμε ότι το Meds είχε κάποια πολύ αξιόλογα τραγούδια,το Battle for The Sun θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα ωραιότατο σουβέρ στη συλλογή μου.Ύστερα από τρία και πλέον χρόνια η ανακοίνωση ότι οι Placebo θα κυκλοφορήσουν κάτι καινούριο γέμισε τον μουσικό κόσμο ελπίδα. Όταν όμως μέσα σε αυτό το διάστημα έχεις να παρουσιάσεις τέσσερα μόνο τραγούδια,και αυτά αμφιβόλου ποιότητος,τότε σίγουρα κάτι παράξενο συμβαίνει με αυτούς τους τύπους.

Τα τέσσερα δικά τους τραγούδια είναι εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο.Το "Β3" είναι δυνατόν να σε ανεβάσει (με λίγη καλή διάθεση πάντα) και είναι ένα τραγούδι στον ήχο του οποίου δε μας έχουν συνηθίσει οι Ρlacebo.Το "Τhe Extra" ηχεί τρομερά μελαγχολικό,ενώ το "IKWYL" είναι ίσως ένα από τα πλέον σκοτεινά τραγούδια που έχουν γράψει.Τέλος το "Time Is Money" ηχεί πολύ χαλαρωτικό,με ήχο που αναπτύσσεται σιγά σιγά,αλλά στην τελική δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εντελώς αδιάφορο τραγούδι.Η έκπληξη όμως βρίσκεται στο τραγούδι "I Know You Want To Stop" που είναι μια διασκευή στους Minxus (who the fuck is this band?) και είναι με απόσταση ίσως το χειρότερο τραγούδι που έχουν παίξει ποτέ,καταφέρνοντας μάλιστα να το κάνουν να ηχεί ακόμα χειρότερο και από το original.

πάντως για να μην είμαι εντελώς άδικος οφείλω να ομολογήσω πως στα δικά τους κομμάτια οι Placebo τα καταφέρνουν μια χαρά,με ήχο που δεν καταντά επαναλαμβανόμενος και με ένα δέσιμο που σίγουρα δεν το είχαν δείξει στην προηγούμενη δουλειά τους.Η στροφή τους σε μια πιο shoegaze αισθητική γίνεται αντιληπτή,ενώ στο θέμα των φωνητικών ο Molko κάνει αυτό που έχει κάνει σε όλες τις κυκλοφορίες τους. Χωρίς να είναι εξαιρετικός είναι πολύ καλός στο να μεταφέρει το feeling των τραγουδιών.

Δυστυχώς οι Placebo παραμένουν σταθερά κακοί. Βέβαια πατάτα τύπου "Battle For The Sun" δεν πρόκειται να ξαναβγάλουν,αλλά και πάλι δεν πείθουν ότι έχουν στραφεί ξανά προς το δρόμο της δόξας. Η κυκλοφορία αυτού του ΕΡ μου φαίνεται αρκετά πρόχειρη,για να γεμίσει το κενό μέχρι του χρόνου που είναι προγραμματισμένη η κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ,και ειλικρινά δεν βλέπω πως αυτή η μπάντα μπορεί να ανακάμψει από το τέλμα στο οποίο έβαλαν οι ίδιοι τον εαυτό τους.Στους fans η κυκλοφορία αυτή θα δώσει μια νότα αισιοδοξίας,σε όλους τους άλλους όμως θα αφήσει μονάχα μια γεύση αδιαφορίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου