Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Moon Duo-Circles (Souterrain Transmissions)


Οι διαφορές πλέον ανάμεσα στους Moon Duo και στους Wooden Shjips,στα δύο project δηλαδή του πολυτάλαντου Ripley Johnson έχουν γίνει πλέον ιδιαίτερα δυσδιάκριτες. Βέβαια το γεγονός ότι ο Johnson αισθάνεται πιο απελευθερωμένος δημιουργικά μέσα στους Moon Duo δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε,κι ας μην είναι πάντα τα αποτελέσματα τόσο υπέροχα.Παρόλα αυτά το ζεύγος Johnso-Yamada με το Circles μας παραδίδει έναν ακόμα ποιοτικότατο δίσκο στα standards που μας έχουν συνηθίσει!

Το Circles είναι ένα άλμπουμ που,δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε,πως κουβαλάει πολλά χιλιόμετρα πάνω του.Η μπάντα ξεκίνησε να το συνθέτει κάπου στα Rocky Mountains,ολοκλήρωσε το γράψιμο στο Colorado,το ηχογράφησε στο San Fransisco και το έστειλε για το τελικό φινίρισμα στο Βερολίνο.Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες.

Αυτό το καταλαβαίνει και ο ακροατής από τις πρώτες νότες του υπέροχου "Sleepwalker" που ανοίγει αυτή την κυκλοφορία.Μελωδικό και ταξιδιάρικο μέχρι εκεί που δεν παίρνει δείχνει από πολύ νωρίς πως η συνέχεια θα είναι απολαυστική.Στα τραγούδια που εντυπωσιάζουν άνετα χωράει και το "Trails".Φαίνεται πως το ηχητικό παιδί της pop των 60's και της μουσικής του Alan Vega "ενσαρκώθηκε" μέσα από τις νότες του,και ο ακροατής σίγουρα δε θα μείνει αδιάφορος.Το "Sparks" είναι η επιτομή του άναρχου ήχου,αλλά ευτυχώς για μας είναι από τις λίγες φορές που ένα πραγματικό ηχητικό μπάχαλο ηχεί τόσο γοητευτικό.Η κορυφαία στιγμή αυτού του άλμπουμ όμως,κατά την ταπεινή μου άποψη,είναι το υπέρτατο "Rolling Out".Tα blues ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στην νεο-ψυχεδέλια και το συνολικό αποτέλεσμα σε αφήνει πραγματικά με το στόμα ανοικτό!

Ο Ripley Johnson βγάζει μια μοναδική ενέργεια σε κάθε νότα αυτού του άλμπουμ,αποδεικνύοντας πως ξέρει πολλά καντάρια κιθάρα και πως έχει εντρυφήσει σημαντικά στους ήχους που θέλει να αναπαράξει. Εξαιρετικά σημαντική όμως είναι και η συμβολή της Sanae Yamada που υποστηρίζει τον υέροχο ήχο που παράγει με την κιθάρα του ο Johnson με τα βαριά ηχοτοπία που δημιουργεί με τα keyboards της,αλλά και με την υποστήριξη της στα backing vocals των τραγουδιών!

Το να γράψεις τραγούδια σαν αυτά του Circles πιθανότατα δεν χρειάζεται καμια σοβαρή μουσική παιδεία. Το να μπορέσεις όμως να τα παρουσιάσεις με τέτοιο τρόπο που να κρατάς καθηλωμένο τον ακροατή από την αρχή μέχρι το φινάλε χρειάζεται πραγματική χημεία και αρμονία,και αυτά ακριβώς τα στοιχεία κατορθώνει να έχει αυτό το υπέροχο δίδυμο. Τα υπόλοιπα είναι ένα πανέμορφο μουσικό ταξίδι που σίγουρα θα απολαύσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου