Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

R.I.P. Lou Reed



Ο Lou Reed,ένας από τους επιδραστικότερους μουσικούς στην ιστορία της rock μουσικής δε βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Rolling Stone ο Lou Reed απεβίωσε σήμερα με τα αίτια του θανάτου του να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Τον περασμένο Μάιο ο καλλιτέχνης είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση παγκρέατος.

Με τους Velvet Underground στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Reed έθεσε τα θεμέλια του Ευρωπαικού avant-garde ήχου,ενώ ήταν αυτός που με τους στίχους του δημιούργησε νέα δεδομένα στην rock στιχουργική. Στην μετέπειτα σόλο καριέρα του υπήρξε ένας πραγματικός μουσικός χαμαιλέοντας,όντας πάντα ασυμβίβαστος,απρόβλεπτος και αστείρευτα δημιουργικός και πειραματιστής.

Ο Lewis Allan “Lou” Reed γεννήθηκε στο Brooklyn το 1942. Υπήρξε μεγάλος fan του doo-woop και του πρωτόλειο rock ‘n’ roll ήχου. Φοίτησε στο  περίφημο Syracuse University και εργάστηκε μετά τις σπουδές του σαν στιχουργός για λογαριασμό του labelτης Pickwick Records. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 μαζί με τον John Cale δημιουργούν τους Primitives, που αργότερα μετονομάστηκαν σε Warlocks. Αργότερα με την προσθήκη των Sterling Morrison και Maureen Tuckerέχουμε την γέννηση των θρυλικών Velvet Underground και με την βοήθεια του Andy Warholάλλαξαν τα δεδομένα της rock μουσικής σε οπτικοακουστικό επίπεδο.


Μετά τους Velvet Underground ακολούθησε μια αξιοθαύμαστη σόλο καριέρα με εξαιρετικούς δίσκους. Η τελευταία δισκογραφική του δουλειά ήταν η συνεργασία του με τους Metallica για το άλμπουμ Lulu.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου