Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Peter Hook & The Light play Joy Division's "Unknown Pleasures" (Eightball Live Stage 26.11.2011)


Το ξέρω πως αν ρωτήσω αρκετούς από εσάς εκεί έξω,είναι σίγουρο πως όλοι θα έχετε να μου πείτε κάτι για το "Unknown Pleasures" των Joy Division,το άλμπουμ που,κατά την δική μου άποψη,επηρέασε όσο κανένα άλλο τον "σκοτεινό" ήχο. Προσωπικά κατατάσσω το συγκεκριμένο άλμπουμ μέσα στα 5 πιο αγαπημένα μου όλων των εποχών. Δεν είναι τόσο το έρεβος και η ωμότητα που αποπνέει όσο το έντονο βιωματικό στοιχείο που έχει το κάθε τραγούδι που το απαρτίζει. Σκιές και σκέψεις του ταραγμένου μυαλού του μακαρίτη Ian Curtis αποτυπωμένα σε νότες σε έναν δίσκο πραγματικά μεγαλειώδη!

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου πήγα στο Eightball Live Stage το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου και από την εικόνα που αντίκρισα ήταν ολοφάνερο πως πολλοί ήταν αυτοί που διψούσαν για μια ζωντανή απόδοση αυτού του μνημειώδους έργου!

Το δύσκολο έργο του να ανοίξουν μουσικά μια τέτοια βραδιά ανέλαβαν οι Θεσσαλονικείς Electro Vampires και από αυτό που είδα επί σκηνής μόνο ικανοποιημένος θα μπορούσε να είμαι. Αν και σαν σύνολο έχουν λίγο χρόνο ζωής,παρόλα αυτά κατάφεραν να ακούγονται εξαιρετικά δεμένοι. Με απίστευτη ενεργητικότητα και θεατρικότητα επί σκηνής έδειξαν να το απολαμβάνουν και το μόνο σίγουρο είναι ότι το απολάμβαναν και όσοι ήταν από κάτω. Σε ένα Eightball το οποίο ήταν ήδη τιγκαρισμένο (με το sold-out να ανακοινώνεται λίγο αργότερα) έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους και σίγουρα περιμένουμε να ακούσουμε κι άλλα γι αυτούς στο μέλλον.

Τα φώτα χαμήλωσαν το εξώφυλλο-σύμβολο του Unknown Pleasures μπήκε στο backround και ο Peter Hook πάτησε το πόδι του στη σκηνή συνοδευόμενος από μια μπάντα πολύ νέων,κατά γενική ομολογία,μουσικών. Κι όμως οι πιτσιρικάδες αυτοί ήταν που στο τέλος της βραδιάς με άφησαν άφωνο με την απίστευτη απόδοσή τους! Κι ενώ εκτελεστικά εάν έκλεινες τα μάτια έμοιαζε σαν να βγαίνει η μουσική από τα αυλάκια του βινυλίου,ερμηνευτικά προσγειωνόσουν στην σκληρή πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Peter Hook έχει ίσο μερίδιο δόξας με όλους τους υπόλοιπους που συγκροτούσαν τους Joy Division,προσωπικά όμως θεωρώ απαράδεκτο να προσπαθεί να ερμηνεύσει τραγούδια τα οποία υπήρξαν βίωμα για τον μεγάλο Ian Curtis και τα οποία ίσως θα έπρεπε,αν όχι να μείνουν ανέγγιχτα,τουλάχιστον να αντιμετωπιστούν με τον ανάλογο σεβασμό. Κι αν σε κάποια το αποτέλεσμα ήταν υποφερτό στην πλειοψηφία τους έμοιαζαν με μια κακόγουστη ερμηνευτική φάρσα. Δυστυχώς ή ευτυχώς σε αυτή τη μορφή είχαμε την τύχη ή την ατυχία να απολαύσουμε (?) ορισμένες από τις εξαιρετικότερες συνθέσεις της μπάντας από το Manchester. Τραγούδια με τα οποία ο κάθε ένας έχει συνδεθεί και τα οποία σίγουρα του φέρνουν στο μυαλό κάποια ανάμνηση. Τουλάχιστον είναι βέβαιο πως κάπου μέσα στο Eightball το πνεύμα αυτής της μοναδικής μπάντας που ακούει στο όνομα Joy Division μας συντρόφευε,επομένως,και μόνο γι αυτό δεν δικαιούμαστε να σιχτιρίσουμε!

Για την ιστορία τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν:

Νο Love Lost
Leaders Of Men
Glass
Digital
Disorder
Day Of The Lords
Candidate
Insight
New Dawn Fades
She's Lost Control
Shadowplay
Wilderness
Interzone
I Remember Nothing
Atmosphere
Dead Souls
Isolation
24 Hours
Transmission
Love Will Tear Us Apart

(Ένα μεγάλο μπράβο και ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ ανήκει στον Άκη Καλλόπουλο για τις εκπληκτικές φωτογραφίες που τράβηξε και τις οποίες τον είχα προειδοποιήσει ότι θα δανειστώ)








1 σχόλιο:

  1. Έχει ο καιρός γυρίσματα.
    30 σχεδόν χρόνια πριν τσατιζόταν γιατί ο κόσμος (και στην Ελλάδα) ζητούσε από τους New Order να παίξουν Joy Division στα live. Τώρα κάνει αρπαχτές με αυτά και κλαίγεται κιόλας που οι New Order δεν τον δέχτηκαν πίσω στην 128η επανένωση τους.
    Enough is enough
    (Μπράβο στον Άκη, ωραίες οι φωτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή