Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Crystal Stilts-Radiant Door EP (Sacred Bones 2011)


Την περασμένη Άνοιξη οι Crystal Stilts κατάφεραν να μας εντυπωσιάσουν με το ομολογουμένως εκπληκτικό "In Love With Oblivion". Δεν πρόλαβε να περάσει καν ένας χρόνος και επιστρέφουν με νέα δουλειά,η οποία δεν περνά διόλου απαρατήρητη!

Όταν εμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο,ο τύπος αμέσως τους χαρακτήρισε σαν την μεγάλη ελπίδα της σύγχρονης σκοτεινής και αισθαντικής μουσικής. Και πράγματι δεν είχαν άδικο μιας και οι δουλειές τους καταφέρνουν πάντα να συνδυάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μελαγχολία στην οποία μας εισήγαγαν πρώτοι οι Joy Division με τον σκοτεινό και εσωτερικό ήχο της εποχής μας.Αυτό ακριβώς πετυχαίνουν και στο νέο τους ΕΡ,που φέρει τον τίτλο "Radiant Door".Βέβαια αυτή τη φορά φροντίζουν να ενσωματώσουν και μια σειρά από άλλες επιρροές μέσα στον ήχο τους που αγγίζουν τα όρια των μελωδιών των μεγάλων Velvet Underground και τον σκοτεινότερων ψυχεδελικών folk συγκροτημάτων των Αμερικάνικων late 60's.

To EP ξεκινά με το υπέροχο "Dark Eyes",ένα τραγούδι τόσο απλό στη δομή του μα τόσο μεγαλειώδες.Ένας απλός κιθαριστικός ρυθμός στο προσκήνιο με την ρυθμική συνοδεία των υπόλοιπων οργάνων στο υπόβαθρο και με τα μελωδικά παλαμάκια να δίνουν μια ξεχωριστή hippie αισθητική.Το "Frost Inside the Asylum" που ακολουθεί μας δίνει την καλύτερη ίσως εικόνα του πως θα ακούγονταν στις μέρες μας μια συνεργασία Doors και Velvet Underground! Σκοτεινό μέχρι το μεδούλι,απίστευτα αισθαντικό και μελαγχολικό κυριολεκτικά υπνωτίζει τον ακροατή και τον βυθίζει στον trippie ρυθμό του.Το "Low Profile" στη συνέχεια είναι ένα τραγούδι πολύ κοντινό στον ήχο της μπάντας. Μια καταπληκτική διασκευή σε ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια των Blue Orchids (μια από τις σχετικά άγνωστες post-punk μπάντες της σκηνής του Manchester,αποτελούμενη από πρώην μέλη των Fall),πολύ κοντά στο πρωτότυπο που σίγουρα θα αρέσει στους γνώστες του είδους.

Συνέχεια με το "Radiant Door" που κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται στο πρόσφατο άλμπουμ των Crystal Stilts μιας και ηχητικά κινείται στην κατεύθυνση αυτού,δικαίως όμως βρίσκει την θέση του σε αυτό το ΕΡ μιας και μοιάζει αρκετά αδύναμο και θα τολμούσα να πω ημιτελές.Το κλείσιμο αυτής της κυκλοφορίας μας επιφυλάσσει μια τεράστια έκπληξη. Και ναι μιλάω για το απίστευτο "Still as the Night" με τον ΑΠΟΛΥΤΟ western oriented ρυθμό,που μονάχα ο πολύς Lee Hazlewood θα μπορούσε να έχει γράψει και το οποίο σου δίνει με ευκολία την αίσθηση του ότι είσαι ένας μοναχικός cowboy.

Σε γενικές γραμμές τον "Radiant Door" EP είναι μια καλή κυκλοφορία. Παρά το γεγονός ότι 2/5 τραγούδια είναι διασκευές καταφέρνει να κουβαλήσει πολλά στοιχεία από το "Ιn Love with Oblivion" και να κρατήσει τόσο τους fans της μπάντας,όσο και αυτούς που τους ακούν για πρώτη φορά (άραγε είναι αυτό πιθανό;),ζεστούς για μια νέα ολοκληρωμένη κυκλοφορία,η οποία κατά τη γνώμη μου δεν θα αργήσει να έρθει.

Crystal Stilts - Radiant Door by sacredbones

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου