Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

R.I.P. Paco De Lucia (1947-2014)


Ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους της κλασσικής κιθάρας ένας από τους σημαντικότερους μουσικής της Ισπανική μουσικής,ο Paco De Lucia έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 66 ετών. Ο θανατός του οφείλεται σε καρδιακή προσβολή που υπέστει στο Μεξικό,όπου βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του.

Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1947,στην πόλη Algeciras,της επαρχίας Cádiz και μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια μουσικών. Υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του εκσυγχρονισμού του flamenco,και ήταν από τους πρώτους που συνέδεσε την παραδοσιακή Ισπανική μουσική με την κλασσική και την jazz. Η τεχνική του ήταν μοναδική,ενώ η ταχύτητα με την οποία εκτελούσε τα picados έχει μνημονευθεί από πολλούς συναδέλφους του.

Οι σημαντικότερες δισκογραφικές δουλειές του συνοψίζονται στα 10 άλμπουμ που κυκλοφόρησε μαζί με τον σπουδαίο flamenco τραγουδιστή Camarón de la Isla tτην δεκαετία του '70. Οι συνεργασίες του με κιθαρίστες όπως οι John McLaughlin, Al Di Meola and Larry Coryell,στα τέλη των 70's του έδωσαν την ευκαιρία να γόινει ευρύτερα γνωστός,εκτός των Ισπανικών συνόρων. Το 1981 δημιουργεί το Paco de Lucía Sextet,με τους αδελφούς του  Pepe de Lucía στα φωνητικά και Ramón de Algeciras στην κιθάρα,ενώ το 1990 συνεργάζεται με τον Chick Corea για το άλμπουμ Zyryab.

Στην μακρά καριέρα του υπήρξε υποψήφιος το 1983 για το βραβείο BAFTA,για τη μουσική της ταινίας Carmenτου Carlos Saura ενώ το 2004 τιμήθηκε με τον τίτλο του "Πρίγκηπα της Αστούρια". Το 2010 το μουσικό κολλέγιο Berklee τον ανακύρηξε επίτιμο διδάκτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου