Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Electric Litany-Enduring Days You Will Overcome (Inner Ear 2014)

Δεν θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως το "How to Be a Child and Win the War" υπήρξε ένα άλμπουμ που σημάδεψε τα ακούσματα μου. Ακόμη κι η απόδοση των τραγουδιών που περιείχε στις ζωντανές εμφανίσεις των Electric Litany δεν σε άφηναν με καμιά άλλη αίσθηση πέραν αυτής της καθήλωσης. Ο ήχος τους τόσο μεστός,ο λυρισμός τους διάχυτος και ο πήχης που οι ίδιοι έθεσαν πήγε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.Ακούγοντας τη νέα τους δουλειά,με τον τίτλο "Enduring Days You Will Overcome" βεβαιώθηκα ότι έχουμε να κάνουμε με το σημαντικότερο ίσως συγκρότημα της Ελληνικής σκηνής τα τελευταία 10 χρόνια.

Η μουσική τους είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομα τους,μια λιτανεία ηλεκτρική που κρατά τον ακροατή διψασμένο για περισσότερο ήχο. Τα συναισθήματα που ξεπηδούν μέσα από τις νότες τους είναι σκοτεινά,αλλά το αίσθημα που σου αφήνουν είναι αυτό της οικειότητας. Σε αυτό βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε ότι βοηθά τα μέγιστα και η παραγωγή που επιμελήθηκε ο μέγιστος Alan Parsons, η επιλογή του οποίου αποδείχθηκε μάλλον μια κίνηση ματ από την πλευρά των Litany.

Μέσα από τα 11 αριστουργήματα που περιέχει αυτή η δουλειά (σκόπιμα δεν αναφέρω το intro) μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν στιγμές πραγματικής μουσικής μαγείας. Το "The Soul Remembers Everything" με φέρνει πίσω στο σπίτι μου,με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων να γεμίζουν την ψυχή σου. Το "Νame" αποτελεί την γέφυρα που ενώνει τις δύο δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος (+το εκπληκτικο 7-ιντσο που μεσολάβησε),το "Feather of Ecstasy" είναι μια στιγμή ψυχικής ανάτασης και πλήρωσης. Το "Empty Sea" είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρει στον ακροατή μια εηξαιρετική ηχητική εμπειρία,ενώ το "You Make me Feel" είναι μια πολύ όμορφη πινελιά art rock ηχοτοπίων. Το κλείσιμο του άλμπουμ με το "Farewell" το μόνο που έχει να προσφέρει είναι μια ακατανίκητη επιθυμία να ξανακούσεις όλο αυτό το αριστούργημα από την αρχή,ξανά ξανά και ξανά.

Ο μυστικισμός των Electric Litany είναι ανυπέρβλητος και σχεδόν εθιστικός. Η μαγεία που ξεπηδά μέσα από κάθε νότα τους είναι δείγμα ενός συγκροτήματος με εμφανή ποιότητα,με εμφανέστατο πάθος και διάχυτο ταλέντο. Οι Εlectric Litany δεν είναι μια παρέα ανθρώπων που υμνούν την μελαγχολία. Εκφράζουν τα βάθη της ψυχής του κάθε ανθρώπου και καταφέρνουν με τρόπο μοναδικό να κάνουν τα συναισθήματα μας ήχους. Η μουσική τους είναι βάλσαμο για την ψυχή και το "Enduring Days You Will Overcome" είναι μια κυκλοφορία που δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεραστεί,τουλάχιστον στα στενά όρια της δικής μας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου