Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

R.I.P. Dave Brubeck



Ένας από τους Τιτάνες της μουσικής δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας. Ο μεγάλος της jazz,Dave Brubeck,έφυγε εχθές το πρωί από τη ζωή στο Norwalk Hospital του Connecticat,όπως δημοσίευσε η Chicago Tribune.Σήμερα θα γινόταν 92 ετών.Ο άμεσος συνεργάτης του Brubeck,Russell Gloyd είπε ότι ο θάνατος του επήλθε μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη ο Brubeck καθώς πήγαινε στον γιατρό του για έναν καρδιακό έλεγχο ρουτίνας.

Ο Dave Brubeck γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Concord της California. Ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία μαθήματα πιάνου με τη μητέρα του και σας έφηβος υπήρξε μέλος διάφορων χορευτικών μπαντών.Έκανε τις μουσικές του σπουδές στο Stockton και για να εξοικονομήσει τα δίδακτρα του έπαιζε σε διάφορα τοπικά Nightclubs.Υπηρέτησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρξε μαέστρος της στρατιωτικής μπάντας.

Επιστρέφοντας στην Αμερική το 1946,ο Brubeck φοίτησε δίπλα στον Γάλλο συνθέτη Darius Millhaud στο Mills College του Oakland.Mαζί με άλλους μαθητές του Millhaud έφτιαξε στα τέλη του 40 το Dave Brubeck Octet,το οποίο κατέληξε σε τρίο με τους Cal Tjader και Ron Crotty με τους οποίους και ηχογράφησε το 1949.Δυο χρόνια μετά δημιουργήθηκε το Dave Brubeck Quartet,χάρησ τη συμμετοχή του σαξοφωνίστα Paul Desmond. Οι Joe Morello και Eygene Wright αντικατέστησαν τους Tjader & Crotty,δημιουργώντας έτσι το κλασσικό lineup του κουααρτέτου του.

Το κουαρτέτο περιόδευσε και ηχογράφησε καθ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του '50,και απέκτησε μεγάλη φήμη που οδήγησε τον Brubeck στο εξώφυλλο του περιοδικού time το 1954.Το 1959 κυκλοφορούν το άλμπουμ "Time Out" που περιέχει μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του Brubeck και το οποίο ήταν το πρώτο jazz άλμπουμ που πούλησε 1.000.000 κόπιες.

Το 1960 ο Brubeck γράφει το "Points Of Jazz" για λογαριασμό του American Ballet Theater,και το 1962 η πρώτη σύνθεση του για ορχήστρα,"Elementals",κάνει το ντεμπούτο της.Την ίδια χρονιά το μιουζικάλ του "The Real Ambassadors" ηχογραφήθηκε και παίχτηκε ζωντανά στο Monterey Jazz Festival με την βοήθεια των Louis Armstrong και Carmen McRae.

To 1967 το original κουαρτέτο διαλύεται και ο Brubeck αρχίζει να οργανώνει και να παίζει με διάφορα τρίο και κουαρτέτα.Το 1987 ο Brubeck υπήρξε μέλος ενός κουαρτέτου που περιόδευσε στην Σοβιετική ένωση,ενώ το 1988 έπαιξε στην συνάντηση Reagan-Gorbachev στη Μόσχα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Brubeck συνέχιζε να παίζει και να παίρνει διάφορα βραβεία,μέσα στα οποία και το Living Legacy Jazz Award.που του απονεμήθηκε από το ίδρυμα Kennedy το 2007.Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και η πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά,το solo πιάνο άλμπουμ "Indian Summer".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου