Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Air-Le Voyage Dans La Lune (Virgin 2012)


Για τους λάτρεις του σινεμά η ταινία Le Voyage Dans La Lune (A Trip to the Moon) του Georges Méliès που γυρίστηκε το 1902 (ναι καλά διαβάζετε) υπήρξε ένας από τους σταθμούς στην ιστορία της 7ης τέχνης. Η ταινία αυτή αποτέλεσε μέσα στα χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί τεράστια πηγή έμπνευσης τόσο για τους κινηματογραφιστές όσο και για αρκετούς μουσικούς,δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα (και όχι αδίκως) δεν υπήρξε κάποιο soundtrack αντίστοιχο της αξίας της (με εξαίρεση την 16 λεπτών διάρκειας μουσική που την πλαισιώνει).Την λύση σε αυτό έδωσαν τα Fondation Groupama Gan και Fondation Technicolor τα οποία και ανέθεσαν στους Γάλλους Air να αναλάβουν αυτό το παράτολμο ομολογουμένως εγχείρημα!

Το δίδυμο των Nicolas Godin και Jean-Benoit Dunckel ήταν σχεδόν αδύνατο να αντισταθεί σε μια τέτοια πρόταση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ομότιτλο άλμπουμ το οποίο δίνει σε αυτό το κλασσικό φιλμ τον νεωτεριστικό αέρα που χρειαζόταν. Οι δύο Γάλλοι ακολούθησαν μια πολύ απλή συνταγή που αποδείχθηκε πραγματικά μεγαλοφυής.Εκμεταλλεύτηκαν την αρχική μουσική της ταινίας,την χρησιμοποίησαν και την εκτίναξαν σε ύψη δυσθεώρητα! Καθώς φαίνεται οι Air δημιουργούσαν κάτω από ιδανικό φεγγάρι καθώς το όλο αποτέλεσμα είναι μεγαλειώδες! Σε αυτό βοήθησαν πολύ και οι αρκετά γνωστές συμμετοχές στα φωνητικά των Erika Foster,Annie Hart και Heather D' Angelo των Au Revoir Simone και της Victoria Legrand των Beach House.Από εκεί και πέρα οι Air χωρίς πολλές φιοριτούρες και με πραγματική αγάπη μας δίνουν ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα downtempo electro μουσικής που έχουμε ακούσει! Μπορεί φυσικά οι Air να μοιάζουν σε πολλούς παλιομοδίτες καθώς είναι λάτρεις των κλασσικών ηλεκτρονικών μουσικών δομών,παρόλα αυτά καταφέρνουν για ακόμη μια φορά να αποδείξουν ότι το παλιό δεν είναι απαραίτητα και παρωχημένο. Προσωπικά έμεινα εκστασιασμένος από το αποτέλεσμα αυτής της κυκλοφορίας,οφείλω όμως να ομολογήσω πως κομμάτια όπως το "Who Am I Now?" το "Seven Stars",αλλά και οι εκμοντερνισμένες εκδοχές των "Astronomic Club","Parade" και "Sonic Armada" (που αποτελούσαν την original μουσική της ταινίας) αξίζουν μια παραπάνω προσοχή!

Για μια ακόμη φορά οι Air καταφέρνουν να μεγαλουργήσουν.Η ενέργεια και η γοητεία της μουσικής τους είναι αδιαμφισβήτητη και σε αυτό το άλμπουμ και τα δύο αυτα χαρακτηριστικά ξεχειλίζουν!Επιτέλους ένα εκπληκτικό φιλμ απέκτησε το soundtrack που του αρμόζει. Τι κι αν χρειάστηκε 110 χρόνια για να συμβεί αυτό! Το αποτέλεσμα τελικά δικαίωσε τις προσδοκίες όλων και είναι βέβαιο πως θα δικαιώσει και τις δικές σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου